Σελίδες

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Kι όμως: Ο εφιάλτης για το χρέος της χώρας και τους πολίτες τώρα ξεκινά....



Η χώρα εισήλθε πλέον και επίσημα στην "ζώνη του λυκόφωτος"  της οικονομίας, δηλαδή στον αποπληθωρισμό: Συγκεκριμένα -0,3% πληθωρισμό εμφάνισε η Ελλάδα τον Ιούνιο, σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, αμετάβλητο σε σχέση με το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
 
Ένας αποπληθωρισμός ο οποίος έχει ορισμένα μοναδικά ελληνικά χαρακτηριστικά, όπως θα δούμε, που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
 
Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,6% τον Ιούνιο από 1,4% το Μάιο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στο 2,4%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,7% από 1,4% την ίδια περίοδο , ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,5%.
 
Μετά την Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ εμφάνισε η Λετονία και η Πολωνία με 0,2%, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία με 4,5%, την Εσθονία με 4,1% και την Ολλανδία με 3,2%.
 
Σε σχέση με τον Μάιο ο πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε δύο και αυξήθηκε σε 18 κράτη. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Βρετανία.
 
Τι σημαίνει "αποπληθωρισμός": Απλά ότι δεν κινείται χρήμα στην αγορά, δεν υπάρχει κυριολεκτική "ρευστότητα"...
 
Κυριότερες αιτίες
 
α) η μεγάλη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος,
β) η δίχως προηγούμενο μακροχρόνια ύφεση,
γ) η φθίνουσα επίδραση από την άνοδο των έμμεσων φόρων και
δ) η σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών των καυσίμων.
 
Η τραγωδία, όμως φαίνεται ότι τώρα ξεκινά. Γιατί στον αποπληθωρισμό υποτίθεται ότι το γενικό επίπεδο των τιμών μειώνεται. Επίσης, όταν ο πληθωρισμός μειώνεται τότε η αγοραστική δύναμη αυξάνεται, βοηθώντας την καταναλωτική δαπάνη.
 
Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό δεν συμβαίνει:
Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ έσα σε ένα έτος ανατιμήθηκαν κατά 32,6% οι νωπές πατάτες, κατά 6,4% τα νωπά λαχανικά, κατά 3,8% τα νωπά φρούτα, κατά 2,4% τα νωπά ψάρια, κατά 1% τα κρέατα και κατά 0,7% τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Επίσης, αυξήθηκαν κατά 25,1% οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 12,3% τα τιμολόγια της ΔΕΗ και κατά 0,4% οι τιμές της βενζίνης.
Δυστυχώς στην Ελλάδα ο αποπληθωρισμός οφείλεται στη χαμηλή ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, η οποία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές.
Επίσης, αντανακλά κατάρρευση της ζήτησης και ένα πλεόνασμαπαραγωγικής ικανότητας π.χ. στα αγροτικά προϊόντα πλέον καταντά επικίνδυνο.
Η μετάβαση από τον πληθωρισμό στον αποπληθωρισμόαποτελεί κίνδυνο-θάνατο για την ημιθανή ελληνική οικονομία.
Ακόμα και αν οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων είναι ευμετάβλητες, οι τιμές των περισσότερων υπολοίπων αγαθών αυξάνονται κατά κανόνα, ενώ έχει μειωθεί μέχρι και 50% η αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Παράλληλα, καθώς η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να μειώσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν, ο αποπληθωρισμός αυξάνει τα πραγματικά επιτόκια, επιβραδύνοντας περαιτέρω την οικονομία και αυξάνοντας την πραγματική αξία των χρεών!
Η πραγματική αξία του εθνικού χρέους μεγαλώνει, κάτι ακριβώς το αντίθετο απ' ό,τι χρειάζεται μία χώρα ήδη επιβαρυμένη από υπερβάλλοντα χρέη.
Παράλληλα, ο συνδυασμός της πτώσης των τιμών των ακινήτων με την πιστωτική συστολή αναγκάζει τους οφειλέτες να περικόψουν τις δαπάνες τους και να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία τους, κινήσεις οι οποίες με τη σειρά τους πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές σε μια αγορά που απλά όλοι αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα.
Πρόκειται για έναν πραγματικό εφιάλτη για κάθε οικονομολόγο ο αποπληθωρισμός "Made in Greece": Αποπληθωρισμός με τις τιμές των βασικών αγαθών να αυξάνονται, την αγοραστική δύναμη των πολιτών να καταρρέει και την αξία του χρέους να εκτινάσσεται στα ύψη...

*ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΔΩ : http://www.xrimablog.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου