Σελίδες

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

«Σύγχρονο Δράμα: Η πτώση ενός Έλληνα μεγιστάνα» -- Ένα άρθρο για την ιστορία του Ανδρέα Βγενόπουλου φιλοξενεί η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.--




«Πριν από τρία χρόνια ο Ανδρέας Βγενόπουλος ένας Έλληνας δικηγόρος που έγινε μεγιστάνας ανέβαινε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το επενδυτικό του κεφάλαιο με 15 δισ ευρώ (19,2 δισ δολάρια) αποτέλεσμα μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις κεφαλαίου στον ιδιωτικό τομέα είχε μόλις «αρπάξει» την Olympic Air.

O κ. Βγενόπουλος αντιμετωπίστηκε ως εθνικός ήρωας.....

για την διάσωση του πολύπαθου εθνικού αερομεταφορέα της Ελλάδας- που γιορτάστηκε με μια μεγάλη βραδιά στο αεροδρόμιο της Αθήνας με την εμφάνιση των ακροβατών του Cirque du Soleil για τους καλεσμένους.

Εν τω μεταξύ, η τριπλή συγχώνευση που σχεδίασε μεταξύ κυπριακών και ελληνικών τραπεζών τρία χρόνια νωρίτερα δημιούργησε τον πέμπτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα και του απέφερε μια μικρή περιουσία ως καθαρό κέρδος.

Σήμερα όμως ο κ. Βγενόπουλος έχει γίνει ένα σύμβολο των ελληνικών «ωδίνων» και του πόνου που υφίσταται η επιχειρηματική κοινότητα του τόπου.

 H Ολυμπιακή έχει βγει στο σφυρί, το ιδιωτικό επενδυτικό του κεφάλαιο είναι στο «κόκκινο» πνιγμένο από χρέη ενώ κατηγορείται ότι έφερε την Κύπρο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. 

Τα κεφάλαιά του στο νησί «πάγωσαν» προσωρινά πριν από ένα μήνα, ενώ κύπριοι αξιωματούχοι ερευνούν το ρόλο του στην κυπριακή κατάρρευση που οδήγησε σε ένα πακέτο διάσωσης 10 δισ ευρώ για τη χώρα.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο που έχει διαπραχθεί εναντίον του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου », λέει ο Δημήτρης Συλλούρης Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος. «Τουλάχιστον 4 δις ευρώ χάθηκαν μέσα σε αυτό το σχέδιο».

Ο κ. Βγενόπουλος χαρακτηρίζει τις κατηγορίες «γελοίες» ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο. Ωστόσο αυτή η άνοδος του και η πτώση του υπογραμμίζουν πώς η πάλαι ποτέ οικονομική αναγέννηση της Νότιας Ευρώπης στηρίχτηκε σε πολύ χαμηλά επιτόκια και  ένα παραζαλισμένο και έτοιμο να εκραγεί χρέος συγκαλύπτοντας τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα.

Και η ιστορία του υπογραμμίζει τις πολλές προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στη χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρώπης, παρά τις ενδείξεις στις αρχές του τρέχοντος έτους ότι η Ελλάδα βλέπει φως στην άκρη του τούνελ.

Κι άλλοι μεγιστάνες που έχτισαν τις περιουσίες τους στο εύκολο χρήμα που πλημμύρισε την Ευρώπη μετά τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος είναι σε δύσκολη θέση.

Στην Ισπανία ο Φλορεντίνο Πέρες ένας μεγιστάνας των κατασκευών ο οποίος πλούτισε με το να χτυπάει συμμετοχές σε μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, βυθίζεται στο χρέος.

Ο Σπύρος Λάτσης από τους πλουσιότερους Έλληνες είδε την περιουσία του να μένει μισή και πρόσφατα αναγκάστηκε να παραχωρήσει τον έλεγχο της Eurobank, που κάποτε ήταν η ναυαρχίδα της αυτοκρατορίας του.

Ο κ. Βγενόπουλος που προέρχεται από μια μεσοαστική οικογένεια νόμιζε πως είχε το «άγγιγμα του Μίδα» όταν ώς δικηγόρος κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία τα χρέη στον τομέα της ναυτιλίας. Αυτό έφερε την πρώτη μεγάλη αποπληρωμή του, καθώς και πολύτιμες επαφές με εφοπλιστές στην Ελλάδα. Στη συνέχεια «στοιχημάτισε» αυτές τις επαφές σε μια ακμάζουσα επενδυτική επιχείρηση.

Τότε το 2006 σχεδίασε την τριπλή συγχώνευση της τράπεζας που ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής στην Κύπρο, της Λαΐκής Τράπεζας Κύπρου με την ελληνική Εγνατία Τράπεζα και τη δική του τράπεζα Marfin, μια συμφωνία που του απέφερε ακόμα μεγαλύτερα πλούτη και καθιέρωσε τη φήμη του ως «deal maker», λένε τραπεζικά στελέχη που συνεργάζονταν μαζί του εκείνη την εποχή.

«Εκπροσωπούσε έναν νέο παίκτη στην αγορά», λέει ο.... [...]


τήν συνέχεια τήν διάβασα κι εγώ...ΕΔΩ : http://kafeneio-gr.blogspot.gr/2013/07/wsj.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου