Σελίδες

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Μαθητές από την Αλεξανδρούπολη σε διεθνές συνέδριο Διαστημικής!


Μαθητές από την Αλεξανδρούπολη σε διεθνές συνέδριο Διαστημικής!

Την ώρα που οι συμμαθητές τους απολάμβαναν τις καλοκαιρινές διακοπές, 
πριν εισέλθουν στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, 
οι μαθητές Λυκείου Χρήστος Πόριος, Νικήτας Τερζούδης και Ιάσων Κύτρος 
βρίσκονταν στην Αθήνα σε "ειδική αποστολή".
Αν και 17 ετών, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την εργασία τους 
στο εξειδικευμένο Διεθνές Συνέδριο “Magnetospheres of Outer Planets”, 
στο οποίο συμμετείχαν σημαντικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, 
μεταξύ των οποίων οι κορυφαίοι Έλληνες Σταμάτης Κριμιζής και Ιωάννης Δάνδουρας.

Οι μαθητές της ομάδας “Big Bang” από την Αλεξανδρούπολη (στην οποία συμμετείχε και η Βαρβάρα Χατζηπαύλου) ήταν οι εθνικοί νικητές στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Odysseus* για την εργασία τους «Ανάπτυξη ενός αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης δικτύων τεχνητών δορυφόρων».

Οι αριστούχοι μαθητές της Β' Λυκείου (πλέον προετοιμάζονται για τη Γ΄ Λυκείου), με την καθοδήγηση του καθηγητή τους Ηλία Σιτσανλή, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό μόλις μια εβδομάδα πριν τη λήξη της προθεσμίας και κατάφεραν να διακριθούν.

Η ιδέα τους ακούγεται εξαιρετικά σύνθετη για μη ειδικό κοινό: «Η εργασία μας περιγράφει την διαδικασία ανάπτυξης μιας εφαρμογής προσομοίωσης και διαχείρισης τεχνητών δορυφόρων. 
Στην κεντρική οθόνη ο χρήστης μπορεί να δει έναν πλανήτη με διάφορους δορυφόρους σε τροχιά γύρω του, να προσθέσει νέους δορυφόρους και να επεξεργαστεί τις υπάρχουσες τροχιές», εξηγούν. Προς το παρόν, αποτελεί ένα καλό διδακτικό εργαλείο, αφού εικονοποιεί με όμορφο τρόπο τις παραμέτρους τροχιάς κέπλερ.

Η εφαρμογή ιστού (ιστοσελίδα), που είναι προσβάσιμη για κάθε χρήστη, αποτελεί ανοιχτό λογισμικό, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να έχει πρόσβαση στον κώδικά της και να μπορεί να την τροποποιήσει ανάλογα με τις ανάγκες του. Τον προγραμματισμό ανέλαβε ο Χρήστος Πόριος, ο οποίος από την 1η Γυμνασίου ασχολείται με το αντικείμενο, έχοντας λάβει συμμετοχή αρκετές φορές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής.
Οι παρευρισκόμενοι επιστήμονες χαρακτήρισαν την εργασία των παιδιών «υψηλού επιπέδου ως ιδέα» και «επιστημονικά άρτια», ενώ έκαναν προτάσεις για τη βελτίωση της. Ιδιαιτέρως για το Νικήτα Τερζούδη, που θέλει να ασχοληθεί με την αστροφυσική ή την αεροναυπηγική, η συμμετοχή στο συνέδριο ήταν μοναδική εμπειρία, καθώς τον έφερε σε επαφή με επιστήμονες του κλάδου και τον ενθάρρυνε να κυνηγήσει το όνειρό του. Ο Ιάσων Κύτρος στοχεύει στο Πολυτεχνείο στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και η Βαρβάρα Χατζηπαύλου ταλαντεύεται μεταξύ Ιατρικής, Βιολογίας και Φυσικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου