Σελίδες

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Ψωμί με κανέλα Επειδή το σπιτικό ψωμί δεν συγκρίνεται με κανένα. Εύκολα και χωρίς αρτοπαρασκευαστή


Ψωμί με κανέλα



Υλικά για 3 καρβελάκια
1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
500 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη                                                    
Tip: Για να είμαστε σίγουροι ότι τα ψωμάκια είναι έτοιμα, βγάζουμε προσεκτικά ένα καρβελάκι και το χτυπάμε με την παλάμη μας από κάτω. Αν βγάζει έναν «κούφιο» ήχο, είναι έτοιμο.
3 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 4 φλιτζάνια)
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα δύο είδη αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, 
τη μαγιά και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά. 
- Προσθέτουμε το λάδι και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, ζυμώνοντας παράλληλα 
με τα χέρια ώστε να ελέγχουμε πιο σωστά την ποσότητα του νερού που χρειάζεται. 
- Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το ζυμάρι με τα χέρια μέχρι αυτό να ξεκολλήσει 
από τα τοιχώματα του μπολ.
- Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια, μεταφέρουμε το ζυμάρι εκεί 
και ζυμώνουμε για ακόμα 5-10 λεπτά. Βάζουμε ξανά το ζυμάρι στο μπολ, 
το καλύπτουμε με μία καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε 
σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 40-45 λεπτά.
- Κατόπιν, χωρίζουμε το ζυμάρι σε τρία ίσα μέρη, τα ζυμώνουμε ξεχωριστά, 
τα πλάθουμε σε ισάριθμα καρβελάκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη 
με λαδόκολλα. 
- Τα σκεπάζουμε ξανά με βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνουμε για 
ακόμα 30 λεπτά να φουσκώσουν. 

- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 

- Πασπαλίζουμε τα ψωμάκια με αλεύρι, τα βάζουμε στον φούρνο 
και τα ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου