Υλικά για 3 καρβελάκια
1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
500 γρ. αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
Tip: Για να είμαστε σίγουροι ότι τα ψωμάκια είναι έτοιμα, βγάζουμε προσεκτικά ένα καρβελάκι και το χτυπάμε με την παλάμη μας από κάτω. Αν βγάζει έναν «κούφιο» ήχο, είναι έτοιμο.
3 φακελάκια ξερή μαγιά
1 κ.σ. κανέλα, σε σκόνη
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 4 φλιτζάνια)
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα δύο είδη αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη,
τη μαγιά και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το λάδι και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, ζυμώνοντας παράλληλα
με τα χέρια ώστε να ελέγχουμε πιο σωστά την ποσότητα του νερού που χρειάζεται.
- Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το ζυμάρι με τα χέρια μέχρι αυτό να ξεκολλήσει
από τα τοιχώματα του μπολ.
τη μαγιά και την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το λάδι και ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό, ζυμώνοντας παράλληλα
με τα χέρια ώστε να ελέγχουμε πιο σωστά την ποσότητα του νερού που χρειάζεται.
- Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το ζυμάρι με τα χέρια μέχρι αυτό να ξεκολλήσει
από τα τοιχώματα του μπολ.
- Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια, μεταφέρουμε το ζυμάρι εκεί
και ζυμώνουμε για ακόμα 5-10 λεπτά. Βάζουμε ξανά το ζυμάρι στο μπολ,
το καλύπτουμε με μία καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε
σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 40-45 λεπτά.
και ζυμώνουμε για ακόμα 5-10 λεπτά. Βάζουμε ξανά το ζυμάρι στο μπολ,
το καλύπτουμε με μία καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε
σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 40-45 λεπτά.
- Κατόπιν, χωρίζουμε το ζυμάρι σε τρία ίσα μέρη, τα ζυμώνουμε ξεχωριστά,
τα πλάθουμε σε ισάριθμα καρβελάκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη
με λαδόκολλα.
- Τα σκεπάζουμε ξανά με βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνουμε για
ακόμα 30 λεπτά να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Πασπαλίζουμε τα ψωμάκια με αλεύρι, τα βάζουμε στον φούρνο
και τα ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
τα πλάθουμε σε ισάριθμα καρβελάκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη
με λαδόκολλα.
- Τα σκεπάζουμε ξανά με βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνουμε για
ακόμα 30 λεπτά να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Πασπαλίζουμε τα ψωμάκια με αλεύρι, τα βάζουμε στον φούρνο
και τα ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου