Συστατικά :
- 8 κροκους
- 8 ασπραδια σε μαρεγκα
- 9 κ.σ. Αλευρι η ανθος αραβοσιτου βανιλια απο αυτη που την βραζουμε
- 3 βανιλιες κάψουλες
- 150 γρ . βουτυρο
- 1 κουπα ζαχαρη η και λιγο παρα πανω.
- 1 λιτρο γαλα φρεσκο με ολα τα λιπαρα του αν θελετε
- Ξυσμα απο 1 λεμονι
- βουτυρο και αρκερο τριμμενο παξιμαδι για το ταψι του φουρνου
- ζαχαρη αχνη για το πασπάλισμα και κανελα
- 1 βανιλια για το πασπαλισμα
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
Οδηγίες:
- Αναβουμε τον φουρνο στους 180 βαθμους.
- Χτυπαμε το βουτυρο με την ζαχαρη και ριχνουμε τους κροκους και
τα χτυπαμε καλα εως να αφρισουν.
Ριχνουμε τις βανιλιες, το ξυσμα λεμονι, το αλευρι, το μπέικιν και το γαλα.
- Χτυπαμε τα ασπραδια σε μαρεγκα.
Την πρσθετουμε σε δόσεις σιγα σιγα και ανακατευεουμε πολυ απαλα.
- Παίρνουμε ενα βαθυ ταψι 40αρι και το βουτυρώνουμε και το πασπαλιζουμε
με αρκετο παρα πολυ καλα με το τριμενο παξιμαδι.
- Ριχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε στους 180 βαθμους
για 40 -45 λεπτα και μετα στους 90 βαθμους για αλλα 40 λεπτα.
- Όταν ψηθεί και κρυώσει παρα πολυ καλα, το κοβουμε σε
αρκετα μεγαλα κομματια, πασπαλιζουμε με κανελα και με μπολικη
ζαχαρη αχνη μπερδεμενη με την βανιλια και το σερβιρουμε.
*Αν θελουμε το σερβιρουμε και με φρεσκα φρουτα οπως Φραουλες
... λίγα μυστικά ακόμα ....
- Η μαρέγκα πρεπει να ειναι πολυ σφηχτη .
Και οταν την βαλουμε στο μειγμα δεν πρεπει να την ανακατεψουμε
τοσο πολυ και να ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα !
πρεπει να φαινεται και να ειναι σε κομματακια ,σε μεγεθος φουντουκιου !
για να μείνει στην επιφάνεια και να δημιουργηθεί η επάνω στρώση
που μοιάζει με κέικ.
Και ταψί μέγεθος 40χ40
- Και κάτι άλλο Εσείς να βάλετε πιο πολύ ζάχαρη μέσα !!
Εδώ δεν βάζουν πολύ ζάχαρη στα γλυκά τους και όταν λέω 3 βανιλιες
λέω μπουκαλάκια - κάψουλες.
Και να αφήσετε το γλυκό να κρυωσει πολύ καλά πριν το κόψετε
σχεδόν 10 ώρες θα είναι καλά !
- Ο χρόνος του ψησιματος είναι ανάλογα με την κουζίνα σας Εσείς να κοιταξετε να
έχει η επιφάνεια ένα ωραίο χρυσοκαστανο χρωμα
- Πριν το ψήσιμο, ο χυλός είναι πολύ ρευστός, αλλά στο ψήσιμο πήζει και χωρίζεται σε 3 στρώσεις.
Στη μέση της βάσης φαίνεται η κρέμα βανιλιας και από πάνω το παντεσπάνι.
- Η κρεμα μοιαζει λιγο με την Κρεμα μπρουλε- Creme Brulee
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου