Σελίδες

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική φροντίδα σε Σύρους που καταφθάνουν στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ


Μέλος των MSF σε αξιολόγηση της κατάστασης στα σύνορα ©Paul Yon/MSF

Γενεύη / Dohuk, 23 Αυγούστου 2013: Πλήθος από Σύρους πρόσφυγες περνάει τα σύνορα προς τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, με περισσότερους από 42.300 ανθρώπους να έχουν περάσει από τον συνοριακό σταθμό Peshkabour από τη στιγμή που άνοιξε ξανά στις 15 Αυγούστου. Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) έχουν στήσει σταθμούς ιατρικής βοήθειας και στις δύο πλευρές των συνόρων, παρέχοντας ιατρική φροντίδα και διανέμοντας νερό στους πρόσφυγες οι οποίοι περιμένουν να μεταφερθούν σε πέντε καταυλισμούς διαμετακόμισης που στήνονται στις επαρχίες Erbil και Sulaymaniya.
«Οι πρόσφυγες αναφέρουν ότι εγκατέλειψαν τη Συρία από διάφορες περιοχές όταν πληροφορήθηκαν ότι τα σύνορα είναι και πάλι ανοιχτά μετά από αρκετούς μήνες», λέει ο Paul Yon, υπεύθυνος της αποστολής των MSF στο Dohuk, «αλλά τις τελευταίες ημέρες, η πλειοψηφία αναφέρει ότι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους γύρω από την πόλη Al-Malikiyah (γνωστή και ως Derek) μετά από σποραδικούς εναέριους βομβαρδισμούς πριν από λίγες ημέρες».
Στην ιρακινή πλευρά των συνόρων, οι ομάδες των MSF έχουν ολοκληρώσει περισσότερες από 200 γενικές ιατρικές εξετάσεις σε πρόσφυγες που περιμένουν να μεταφερθούν στo Erbil και τη Sulamaniya. «Δεν έχουμε διαπιστώσει κάποια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση μέχρι τώρα», λέει ο Yon. «Η πλειοψηφία των ασθενών είναι παιδιά, έγκυες γυναίκες και μητέρες που πάσχουν από μέτρια αφυδάτωση λόγω των μεγάλων αποστάσεων που έπρεπε να περπατήσουν ή το μεγάλο χρόνο αναμονής για να περάσουν τα σύνορα. Επίσης βλέπουμε και πολλές περιπτώσεις ασθενών με άσθμα». Ο αριθμός των εξετάσεων αυξάνεται καθημερινά.
Οι ομάδες των MSF επίσης παρέχουν ιατρικές συμβουλές σε ασθενείς που χρειάζεται να μεταφερθούν σε νοσοκομεία. Εχθές, δύο τραυματίες πέρασαν τα σύνορα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Dohuk με ασθενοφόρα που παρείχαν οι τοπικές αρχές υγείας.
Στη συριακή πλευρά των συνόρων, μια ομάδα των MSF δραστηριοποιείται από τις 18 Αυγούστου, διανέμοντας νερό στους 6.200 ανθρώπους που περίμεναν να περάσουν τα σύνορα. Η ομάδα θα ενισχυθεί σήμερα και θα συνεχίσει να παρέχει προμήθειες νερού σε όσους φτάνουν στα σύνορα, παρακολουθώντας ταυτόχρονα και τις ανάγκες των προσφύγων.
«Παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να μετακινήσουμε τους σταθμούς βοήθειας που έχουμε ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες», λέει ο Yon. Στις ερχόμενες ημέρες, οι MSF θα ξεκινήσουν επίσης να παρέχουν ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες που έχουν καταλύσει σε διάφορους καταυλισμούς στην επαρχία Erbil.
Οι ομάδες των MSF δραστηριοποιούνται από τον Μάιο του 2012 στον προσφυγικό καταυλισμό Domiz της επαρχίας Dohuk, ο οποίος στεγάζει 42000 Σύριους πρόσφυγες, παρέχοντας υπηρεσίες γενικής και ψυχικής υγείας. Οι MSF επίσης σχεδιάζουν να αξιολογήσουν τις ανάγκες περίπου 70.000 προσφύγων οι οποίοι έχουν καταλύσει στην πόλη Dohuk.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου