Σελίδες

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

... Στις περιοχές της Μάνης το λούπινο αποτελεί παραδοσιακό έδεσμα με πολλές παραλλαγές....



Φωτογραφία: ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ : Θέρμος ή ΛΟΥΠΙΝΟ
(με συνταγή Πρόταση)

Η ονομασία του γένους προέρχεται από τη λατινική λέξη lupus (λύκος). Το λούπινο ήταν γνωστό από την εποχή του Πλίνιου, ο οποίος είχε συνειδητοποιήσει ότι το φυτό αυτό αναπτυσσόταν εύκολα. 
Το θεωρούσε καλό λίπασμα και είχε παρατηρήσει ότι με την παρουσία του τα χωράφια και τα αμπέλια γίνονταν πιο αποδοτικά.
Υπάρχουν πολλά είδη από αυτά και μια ποικιλία γλυκιά, γιατί αυτά που καλλιεργούνται είναι πικρά.
Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τα λούπινα ως τροφή όπως γίνεται ακόμη και σήμερα σε διάφορες χώρες. Ο Θεόφραστος ονόμασε το βότανο Θέρμος. 
Ο Διοσκουρίδης το αποκαλούσε Θέρμος ο ήμερος και ξεχώριζε δύο είδη λούπινα. Το γλυκό και το πικρό στα οποία απέδιδε θρεπτικές ιδιότητες.
Οι ωχροκίτρινοι καρποί σύμφωνα με τον Λουκιανό, ήταν απαραίτητο μέρος των δείπνων της Εκάτης, της θεάς «των νυκτίων φαντασμάτων», ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσαν και την ειδική τροφή των επισκεπτών του Νεκρομαντείου του Αχέρωνα, σαν προετοιμασία για την επικοινωνία τους με τους νεκρούς. 
Τα σπέρματά τους ήταν ακόμη γνωστή τροφή των Κυνικών Φιλοσόφων και δίνοντας ως τράγημα (επιδόρπια) στα συμπόσια.
Ο Φλωρεντίνος αναφέρει ότι είναι ωφέλιμα γιατί περιέχουν άζωτο και καθιστούν τα χωράφια γόνιμα. 
Και αυτό είναι σωστό, γιατί το λούπινο τραβά άζωτο από την ατμόσφαιρα το οποία χρησιμοποιεί αλλά και αποθηκεύει στις ρίζες του.
Στις περιοχές της Μάνης το λούπινο αποτελεί παραδοσιακό έδεσμα με πολλές παραλλαγές .  

ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
(Πρόταση της MODUS VIVENDI EUROPE)

ΛΟΥΠΙΝΑ ΣΑΛΑΤΑ 

250 γρ. λούπινα Μάνης (βρασμένα ή ωμά)
300 γρ κοτόπουλο ψιλοκομμένο ή 100 γρ τυρί κατσικίσιο (προαιρετικά)
1 καρότο τριμμένο 
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα  
1 κολοκύθι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο 
Κρασί λευκό (ή ξύδι) 
Μέλι
Αλάτι
Πιπέρι

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπωλ τα λούπινα με τα λαχανικά . Φτιάχνουμε την βάση της σάλτσα με το ελαιόλαδο , το κρασί , το μέλι σε ίσες ποσότητες (πχ. 1φλυτζ. λαδι, 1 φλυτζ. κρασί, 1φλυτζ. μέλι) και την περιχύνουμε στην σαλάτα. Την αφήνουμε για λίγο να "τραβήξει".
Προσθέτουμε και τα κομματάκια κοτόπουλου, αλάτι,  πιπέρι και ανακατεύουμε. 



Read more about Λούπινα - Tastygreece - Γαστρονομικός Προορισμός- Μανη


ΛΟΥΠΙΝΑ ΣΑΛΑΤΑ 

250 γρ. λούπινα Μάνης (βρασμένα ή ωμά)
300 γρ κοτόπουλο ψιλοκομμένο ή 100 γρ τυρί κατσικίσιο (προαιρετικά)
1 καρότο τριμμένο 
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
1 κολοκύθι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο 
Κρασί λευκό (ή ξύδι) 
Μέλι
Αλάτι
Πιπέρι

- Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπωλ τα λούπινα με τα λαχανικά . 

- Φτιάχνουμε την βάση της σάλτσα με το ελαιόλαδο , το κρασί , 
το μέλι σε ίσες ποσότητες 
(πχ. 1φλυτζ. λαδι, 1 φλυτζ. κρασί, 1φλυτζ. μέλι) 
και την περιχύνουμε στην σαλάτα. 

- Την αφήνουμε για λίγο να "τραβήξει".
- Προσθέτουμε και τα κομματάκια κοτόπουλου, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. 



η πληροφορία ΑΠΟ : Ο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης Μάνης
https://www.facebook.com/kentroygeias.areopolesmanes?fref=ts


καί αυτό 
Ekaterini Apospori κοινοποίησε μια φωτογραφία του χρήστη Modus Vivendi Europe Ltd.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου