Σελίδες

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

....οι ευχές πέφτουν βροχή…!


Capturessss

Τα αστέρια δεν πέφτουν για τους ανθρώπους…και όμως εκείνοι συνεχίζουν να κοιτούν ψηλά στον ουρανό να βρουν αυτό που θα του εμπιστευτούν την ευχή τους.
Ποια είναι εκείνη η αρχέγονη και ακατάλυτη δύναμη που μας οδηγεί αιώνες τώρα να κοιτάμε ψηλά; Πως, εμείς οι δύσπιστοι του 21ου αιώνα, εξακολουθούμε να πιστεύουμε σε διάττοντες αστέρες, να προσδοκάμε πως την πτώση των φωτεινών …εκείνων φλεγοβόλων σφαιρών μια ευχή μας πέφτει στη γη και γίνεται πραγματικότητα. Μάλλον ποτέ δεν θα μάθουμε. Αυτή είναι άλλωστε και η ομορφιά αυτής της μυστηριώδους έλξης. Το άγνωστο.
Capture1
[...]οι Περσείδες έκαναν αισθητή την παρουσία τους {στίς 12 Αυγούστου} 
όπως κάθε χρόνο. χιλιάδες ζευγάρια μάτια θα στραφούν στο σύμπαν, αναμένοντας την βροχή των αστεριών.
Capturess
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Αναφέρονται παρατηρήσεις των Περσείδων εδώ και περίπου 20 αιώνες, με αρχαιότερη αναφερόμενη από την Άπω Ανατολή. Μία λαϊκή ονομασία της βροχής αυτής σε Ρωμαιοκαθολικές χώρες είναι «Δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου», καθώς στις 10 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του μαρτυρίου του.
Capturesssskj
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ- ΦΥΣΙΚΟΥ/ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (www.enet.gr)
Η «βροχή» αυτή ονομάζεται έτσι επειδή τα μετέωρα αυτά φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Περσέα, και οφείλονται στα σωματίδια που αφήνει πίσω του ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ. Μας μιλά ο Διονύσης Σιμόπουλος, φυσικός, αστρονόμος, συγγραφέας, επί 45 συναπτά χρόνια ακάματος εργάτης στο χώρο της εκλαΐκευσης της επιστήμης, πρώτα στην Αμερική και μετά στο Ιδρυμα Ευγενίδου, διευθυντής στο Ευγενίδειο Πλανητάριο.
CapturesssssssssssCaptureCapture (2)
- Γιατί συμβαίνει;
«Διότι κατά τη διέλευσή τους από τη Γη οι κομήτες αφήνουν πίσω τους διάφορα μικρά σωματίδια σκόνης, τα οποία είναι σχετικά μαζεμένα μαζί σε ομάδες και τέμνουν πολλές φορές την τροχιά της Γης. Οταν η Γη συναντάει μια τέτοια ομάδα σωματιδίων τα έλκει και τότε αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρά μας με ρυθμό 40 έως 70 αντικειμένων την ώρα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ιδιαίτερα έπειτα από κάποια πρόσφατη διέλευση ενός κομήτη ο ρυθμός αυτός μπορεί και να ξεπεράσει ακόμη και τα χίλια μετέωρα την ώρα. Από αυτά τα μετέωρα ένας πολύ μικρός αριθμός καταφέρνει να φτάσει στην επιφάνεια της Γης».
Lincoln_Harrison_Star_Trails2-940x603
- Κάθε Αύγουστο;
«Καθώς η Γη μας περιφέρεται στην τροχιά της γύρω από τον Ηλιο, συναντάει κάθε Αύγουστο το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Σουίφτ-Τατλ. Ετσι καθώς η Γη μας τρέχει με 108.000 χιλιόμετρα την ώρα, πέφτει ακάθεκτη πάνω στο σύννεφο των σωματιδίων. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος ενός γραμμαρίου, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς μας σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη αυτή ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή τη φωτεινή σφαίρα, λοιπόν, βλέπουμε από τη Γη, και ονομάζουμε διάττοντα, μετέωρο, ή “πεφταστέρι”».
ManelSoria-1startrails_master_web
- Καταιγίδα μετεώρων;
«Ο κομήτης Σουίφτ-Τατλ, που ανακαλύφθηκε το 1862 από τους Αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ και από τους οποίους πήρε το όνομά του, συμπληρώνει μια πλήρη τροχιά περίπου κάθε 130 χρόνια, ενώ η τελευταία φορά που μας προσπέρασε ήταν το 1992. Γι’ αυτό τη χρονιά εκείνη αναμένονταν ότι η Βροχή των Περσειδών θα ήταν ιδιαίτερα θεαματική, έτσι ώστε αντί για βροχή διαττόντων να είχαμε μια καταιγίδα μετεώρων. Στη διάρκεια μιας τέτοιας καταιγίδας, μέχρι και περίπου 700.000 μετέωρα εμφανίζονται κάθε ώρα».
sdf
- Διαστημική σκόνη;
«Κάθε ημέρα που περνάει, πάντως, πάνω από 100 τόνοι λεπτής διαστημικής σκόνης πέφτουν πάνω στην επιφάνεια της Γης χωρίς καν να το καταλάβουμε. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 από τους διαστημικούς αυτούς επιδρομείς είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να αντέξουν το ταξίδι μέσα από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας κάθε χρόνο και φτάνουν στην επιφάνεια της Γης ως μετεωρίτες. Επειδή όμως τα 2/3 του πλανήτη μας είναι καλυμμένα με νερό, οι πτώσεις αυτές γίνονται σπάνια αντιληπτές».
nausetlight_startrails_cookphotoCapture2
- Τα πεφταστέρια;
«Οι μικρές φυσικά αναλαμπές που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό και τις οποίες ο λαός αποκαλεί “πεφταστέρια” δεν είναι παρά μικρά σωματίδια ύλης, τα οποία αναφλέγονται από την τριβή τους στην ατμόσφαιρα της Γης».
Capture
ΠΗΓΗ : http://7imeres.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου