Σελίδες

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Το Google Street View «βλέπει» κοράλλια Βουτάει στους κοραλλιογενείς υφάλους του πλανήτη προσφέροντας μαγικές εικόνες


Εντυπωσιακές φωτογραφίες κοραλλιών


Κουίνσλαντ 
Πολύχρωμες εικόνες από τα βάθη των ωκεανών προσφέρει η  «δροσερή» εκδοχή του γνωστού Google Street View. Ο λόγος για το Google Street View Oceans, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες με σκοπό την παρακολούθηση της υγείας των κοραλλιών, δίνοντας παράλληλα στο κοινό την ευκαιρία να βουτήξει στα βαθιά και να απολαύσει μοναδικές εικόνες.

 Εντυπωσιακές φωτογραφίες κοραλλιών

Με ένα κλικ στην εν λόγω ιστοσελίδα, ο χρήστης μπορεί να ταξιδέψει σε εξωτικούς προορισμούς και να βιώσει τη μαγεία μιας κατάδυσης σε έναν βυθό γεμάτο θησαυρούς. Η ανάρτηση του υποθαλάσσιου οπτικού υλικού ξεκίνησε το 2012, ωστόσο στην εντυπωσιακή συλλογή προστίθενται κάθε τόσο νέες λήψεις από διαφορετικά σημεία του πλανήτη.
                                                                          Εντυπωσιακές φωτογραφίες κοραλλιών
«Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν τα πλέον απειλούμενα οικοσυστήματα του πλανήτη» εξηγεί ο δρ. Οβ Χιού-Γκούλντμπεργκ από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία. «Σκεφτήκαμε ότι αν θα προχωρούσαμε σε μια τέτοια συνεργασία, θα μπορούσαμε να αναλύσουμε τις εικόνες που θα προέκυπταν και να συλλέξουμε πολύτιμα στοιχεία που θα μας βοηθούσαν να κατανοήσουμε το γιατί τα κοράλλια αργοπεθαίνουν».
Ένας μαγικός θαλάσσιος κόσμος
Το σύστημα βασίζεται υποβρύχια σκουτεράκια που οδηγούν δύτες και είναι εξοπλισμένα με εκλεπτυσμένες κάμερες υψηλής ανάλυσης. Οι δύτες απαθανατίζουν τα κοράλλια και στη συνέχεια η ομάδα των ειδικών συνδέουν όλα τα επιμέρους κομμάτια δημιουργώντας εντυπωσιακές πανοραμικές λήψεις.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες με τη βοήθεια προηγμένου λογισμικού αναγνώρισης οπτικού υλικού, εντοπίζουν τα διάφορα είδη που απεικονίζονται στις λήψεις. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές έχουν μελετήσει με αυτόν τον τρόπο τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, στην Αυστραλία, ενώ τώρα μελετούν τους υφάλους της Καραϊβικής.
                          Εντυπωσιακές φωτογραφίες κοραλλιών
«Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι της Καραϊβικής, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση» τονίζει ο δρ. Χιού-Γκούλντμπεργκ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι αποικίες των ανθόζωων είχαν μειωθεί κατά 50% μέσα στη δεκαετία του ’70, ενώ σήμερα δεν αγγίζουν ούτε το 5% της περιοχής που κάποτε κάλυπταν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αίτια θανάτου των κοραλλιών είναι αρκετά περίπλοκα. Στην κορυφή ωστόσο κατατάσσονται η κλιματική αλλαγή και οξίνιση των ωκεανών, καθώς απειλούν την υγεία των οργανισμών που υποστηρίζουν τα ντελικάτα αυτά οικοσυστήματα. Κάθε είδος, όπως εξηγεί ο δρ. Χιού-Γκούλντμπεργκ υπηρετεί έναν συγκεκριμένο ρόλο και όλα μαζί, σαν ζωντανή αλυσίδα, σχηματίζουν ένα υγιές οικοσύστημα.
Η κατασκευαστική φρενιτίδα στα παράλια των περιοχών όπου εντοπίζονται κοραλλιογενείς ύφαλοι, μπορεί επίσης να διαταράξει την ισορροπία τους. Για παράδειγμα, η αποψίλωση δασών και η καταστροφή της χερσαίας βλάστησης επιτρέπει την εισαγωγή περισσότερης λάσπης, φορτωμένης με διάφορες ουσίες στη θάλασσα, γεγονός καταστροφικό για τα κοράλλια.
Ακόμα, η υπεραλίευση απογυμνώνει τους υφάλους από ψάρια, επιτρέποντας σε άλγη να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα να πνίγουν τα ανθόζωα.
«Τα ψάρια δεν βρίσκονται εκεί απλά για ψυχαγωγία και προς βρώση. Παίζουν τον ρόλο των μικρών κηπουρών» υπογραμμίζει ο δρ. Χίου-Γκούλντμπεργκ. 
Σε έναν περίπου χρόνο, στόχος των ειδικών είναι να περάσουν στην χαρτογράφηση του περίφημου Κοραλλιογενούς Τριγώνου, στη Νοτιοανατολική Ασία.

...ένα καταπληκτικό βίντεο ΕΔΩ : http://www.tovima.gr
                                                                 ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΔΩ :http://www.dinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου