Σελίδες

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

XANIA...στους Αγ.Αποστόλους ο γιγάντιος ντάκος για Ρεκορ Γκίνες







Γιγάντιος ντάκος για Ρεκορ Γκίνες στα Χανιά!


...εκδήλωση στους Αγίους Αποστόλους στην διάρκεια της οποίας θα παρασκευαστεί ο μεγαλύτερος ντάκος με τον οποίο ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Ρόδο» στα Χανιά ευελπιστεί  να μπει στο βιβλίο των Ρεκορ Γκίνες.

Θα είναι το μεγαλύτερο παξιμάδι στον κόσμο και θα έχει το σχήμα της Κρήτης με διαστάσεις 1,80 Χ 8 μέτρα.

Κατά την παρασκευή του, που διήρκεσε συνολικά τέσσερις ημέρες, χωρίστηκε σε τέσσερα κομμάτια όσες είναι και οι περιφερειακές ενότητες του νησιού και κάθε κομμάτι θα έχει διάσταση 1,80 Χ 2 μέτρα. Στη συνέχεια θα ψηθεί και θα ενωθεί.

Για την παρασκευή του παξιμαδιού-γίγα χρησιμοποιήθηκε αλεύρι ολικής αλέσεως, κριθάρι, προζύμι, ελαιόλαδο και αλάτι, ενώ μόνο το ζυμάρι ζύγιζε 160 κιλά.

Η παρουσίασή του θα γίνει την Κυριακή στις 7 το απόγευμα, στο άλσος των Αγίων Αποστόλων, στο πλαίσιο διήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώνει ο δήμος Χανίων σε συνεργασία με τον σύλλογο.

Αμέσως μετά, τα μέλη του συλλόγου με το γιγάντιο αυτό παξιμάδι θα φτιάξουν τον παραδοσιακό Κρητικό ντάκο.

Θα ακολουθήσει παραδοσιακή Κρητική βραδιά με μουσική από τον Λευτέρη Κουμή (βιολί), τον Σταύρο Ψαρουδάκη και τους συνεργάτες τους, ενώ θα χορέψουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Ρόδο» και ο μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Τα Σφακιά».

Στο μεταξύ και στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων που συνδιοργανώνονται με τον Δήμο Χανίων πραγματοποιήθηκε ο «1ος Χανιώτικος Διαγωνισμός Μαγειρικής στην παρασιά». 

Ο παραδοσιακός ντάκος

Ο ντάκος είναι παραδοσιακό έδεσμα της Κρήτης. Βασίζεται στο κρητικό παξιμάδι, συνήθως κριθαρένιο. Πάνω στο (μουλιασμένο με νερό ή όχι) παξιμάδι τρίβεται ντομάτα και πάνω απ' τη ντομάτα τυρί φέτα ή κρητική μηζύθρα σε σβώλους.

Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση λάδι, αλάτι, ρίγανη και μερικές φορές πιπέρι και ελιές. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα, ιδιαίτερα αγαπητό στους θαμώνες σε εστιατόρια και ταβέρνες.

http://flashnews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου