Σελίδες

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

***...βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά από 4 ετών...

...πρόκειται για εικονογραφημένα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά από 
4 ετών, που θα τους μάθουμε να διαβάζουν χωρίς διδακτισμό, να «χάνονται» σε νέους κόσμους φανταστικούς, περιπετειώδεις, να γνωρίζουν χαρακτήρες ξεχωριστούς, διαφορετικούς ή και εκείνους που σαν λίγο να μοιάζουν με τους
εαυτούς τους, να κάνουν βουτιά σε ιστορίες που θα θέλουν να διαβάζουν ξανά και ξανά, γιατί «κάποια στιγμή τους ψιθύρισαν πολλά».
- Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους
Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος το νέο βιβλίο Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους είναι ένα διαφορετικό παιδικό βιβλίο με άξονα το προσφυγικό ζήτημα και τον τρόπο με τον οποίον το βιώνουν στην καθημερινότητά τους τα παιδιά, σε κείμενο της Σοφίας Πανίδου και εικονογράφηση της Mariona Cabassa.
Τραγικές αντιθέσεις της ζωής ξεδιπλώνονται αντικριστά σε κάθε σαλόνι του βιβλίου. Γιατί μόνο έτσι μπορείς να το διαβάσεις. Ως ένα θεματικό σαλόνι με τις δύο σελίδες αριστερά και δεξιά να ξεδιπλώνουν την ιστορία που θέλουν να σου αφηγηθούν. Μια ιστορία χρόνια γνωστή – μια ιστορία πολέμου και ειρήνης, μια ιστορία παράλληλων διαδρομών που αγνοούν το πεπρωμένο τους. Η Ζαχρά από τη μία στα αριστερά και ο Νικόλας στα δεξιά, βιώνουν την κάθε τους μέρα λεκτικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Πηγαίνουν σχολείο, επιστρέφουν στο σπίτι το μεσημέρι για φαγητό, κοιμούνται τα βράδυ με μία καληνύχτα από τη μαμά τους, φεύγουν από το σχολείο, ταξιδεύουν, επισκέπτονται μία άλλη χώρα και ξεκινούν μία άλλη ζωή. Όλα αυτά όμως αν τα κοιτάξεις πιο προσεκτικά θα αντιληφθείς το τεράστιο κενό που υπάρχει ανάμεσά τους. Λόγια παρόμοια, λέξεις κοινές αλλά συναίσθημα, βάρος, αντίληψη σε μεγάλη απόσταση.
Να όμως που στο τέλος θα δούμε τη συνάντησή τους, την τομή της πραγματικότητάς τους και τότε η ζωή τους για πρώτη φορά θα έχει μία κοινή αρχή.
Η Σοφία Πανίδου δημιούργησε μια δυνατή συρραφή καθημερινών φράσεων που ακούει και εκφράζει ένα παιδί. Η εικονογράφος Mariona Cabassa δημιουργεί δύο παράλληλους κόσμους με έντονα χρώματα και ζωντανές παραστάσεις.
- Ζαχρά και Νικόλας – οι ιστορίες τους
Κείμενο: Σοφία Πανίδου
Εικονογράφηση: Mariona Cabassa
Για παιδιά ηλικίας 4+ ετών
Σελίδες: 32 · Σχήμα: 24Χ28 · Σκληρό εξώφυλλο
- Ίγκι Πεκ ο Αρχιτέκτονας
Η νέα κυκλοφορία «Ίγκι Πεκ ο Αρχιτέκτονας» αποτελεί ένα από τα πρώτα εικονογραφημένα βιβλία της Άντριαν Μπέιτι που έχουν γνωρίσει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως.
Ο Ίγκι είναι ένα μικρό χαρισματικό παιδί – έχει δημιουργήσει έναν μεγάλο πύργο, παρόμοιο με την Πίζα, από…πάνες και αν και το αποτέλεσμα εντυπωσιακό στο μάτια, είναι μάλλον αποκρουστικό στη μύτη. Εκείνος διόλου δεν αποθαρρύνεται, αλλά συνεχίζει να δημιουργεί με πείσμα και ζήλο μεγάλες κατασκευές, άλλοτε από σβόλους με χώμα, άλλοτε με μήλα και άλλοτε από τηγανίτες. Το σχολείο γίνεται απελπιστικά βαρετό για εκείνον από τη στιγμή που η δασκάλα ανακοινώνει με στόμφο πως η αρχιτεκτονική δεν έχει καμία θέση στην τάξη (υπάρχει λόγος για αυτή την απόφαση, αλλά δεν θα τον αποκαλύψουμε εδώ). Μέχρι τη στιγμή που φθάνει η ημέρα του πικνικ και ένα σοβαρό γεγονός θα αποδείξει περίτρανα πως η αρχιτεκτονική αποτελεί σπουδαία επιστήμη.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο που ήρθε σε μία εποχή όπου η εκπαιδευτική προσέγγιση STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) υπογράφει τη διεπιστημονική δραστηριότητα των παιδιών εντός και εκτός σχολείου, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα τους επαναπροσδιορισμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας ώστε να δοθεί βαρύτητα και σε δεξιότητες όπως η πρωτότυπη σκέψη, η παρατήρηση, η συνεργασία και η κιναισθητική αντίληψη.
Το κείμενο στηρίζεται σε ρίμες, γεγονός που το κάνει περισσότερο διασκεδαστικό και ευκολοδιάβαστο από τα παιδιά, διαθέτει χιούμορ και ζωντάνια, ενώ η εικονογράφηση έχει χτιστεί κυρίως πάνω σε λιτές γραμμές και ζωντανά χρώματα. Ένα άκρως ενδιαφέρον σημείο είναι η παρουσία 2 διαφορετικών εξωφύλλων – το σκληρό «καθαρό» με απουσία κειμένου, ενώ το μαλακό έρχεται και λειτουργεί ως θήκη στο σκληρό, γεμάτο κείμενο και πληροφορίες.
- Ίγκι Πεκ ο Αρχιτέκτονας, 
Εκδόσεις Ψυχογιός
Κείμενο: Άντρια Μπέιτι
Εκονογράφηση: Ντέιβιντ Ρόμπερτς
Για παιδιά ηλικίας 4+
Σελίδες 32
- Όλα δικά μου
Πόσο χάλια μπορεί να εξελίσσεται μια μέρα; 

Πρωταγωνίστρια η μικρή Μπερνίς. Μια μικρή χαριτωμένη γατούλα που φαίνεται να βιώνει την πιο χάλια ημέρα της. Τι κι αν έχει πάει σε πάρτι, όλα δείχνουν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Δεν της δίνουν το κομμάτι από την τούρτα που θέλει, δεν προλαβαίνει να πιει από την παγωμένη βυσσινάδα. Μέχρι που θυμωμένη και εκνευρισμένη θα αρπάξει ένα μεγάλο μπουκέτο από μπαλόνια και μια περιπέτεια γνώσης θα ξεκινήσει για εκείνη.
Μια όμορφη ιστορία για την έκφραση του παιδικού εγωισμού, για τη δίχως όρια ανάγκη προσωπικής ικανοποίησης των παιδιών. Η Μπερνίς δε μπορεί να αποκτήσει τίποτα από όσα θέλει. Τα μπαλόνια ήταν το μοναδικό πράγμα που θα διεκδικήσει και στην πορεία θα αντιληφθεί τα οφέλη της προσφοράς προς τους άλλους, αλλά και της υπέρτατης ικανοποίησης που θα εισπράξει από αυτή την προσφορά.
Η εικονογράφηση νοσταλγική, θυμίζει παραμύθια άλλης εποχής που σίγουρα θα ταξιδέψει τους μικρούς μας φίλους σε ένα όμορφο ταξίδι αλτρουισμού και θα εμπνεύσει τις πραγματικές αξίες της ζωής.
- Όλα δικά μου, 
Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Κείμενο και εικονογράφηση Hannah E. Harrison
Για παιδιά ηλικίας 4+ ετών
Σελίδες: 40 · Σχήμα: 21Χ26,5 · Σκληρό εξώφυλλο
Η γιαγιά μας η καλή έχει Ζώαααργκ
Aν δε γνωρίζεις ακόμα όλα τα ζώα, τότε σίγουρα η νέα κυκλοφορία από τις εκδόσεις Key Books, «Η γιαγιά μας η καλή έχει ζώαααργκ», θα σου μάθει τα περισσότερα και εκείνα τα πολύ δύσκολα που λίγοι τα γνωρίζουν.
Ο Θοδωρής Τσεκούρας έχει στήσει με ευρηματικό τρόπο ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από χιούμορ, πρωτοτυπία, λυρισμό και ευρηματικό κείμενο. Ρίμες που θέλεις να αποστηθίσεις, να επαναλάβεις με ταχύτητα και να τραγουδήσεις ή γιατί όχι να δημιουργήσεις νέες δικές σου μέχρι να εξουθενωθείς.
Πρόκειται για μια έμμετρα δοσμένη ιστορία όπου πρωταγωνιστεί η γιαγιά και τα αμέτρητα ζώα που έχει στο σπίτι της. Μια ιστορία που θα κάνει τα παιδιά να γελάσουν, να ξαφνιαστούν και ταυτόχρονα να μάθουν για ζώα μυθικά, προϊστορικά και σπάνια.
H εικονογράφηση έχει γίνει από τους Bob Studio που αν και έχουν να παρουσιάσουν μια επιτυχημένη δημιουργική πολύχρονη πορεία, αυτή είναι η πρώτη τους δουλειά στο χώρο των εκδόσεων.
Τα ζωντανά και καθαρά χρώματα, αλλά κυρίως το στήσιμο των στοιχείων της εικόνας που έχει γίνει με αναγωγή στους κώδικες ενός κομικ σίγουρα ενθαρρύνει την συνθετική σκέψη, την εύκολη ανάγνωση, εντυπώνεται εύκολα και φυσικά απογειώνει τη φαντασία
- Η γιαγιά μας η καλή έχει Ζώαααργκ, 
Εκδόσεις Key Books
Κείμενο: Θοδωρής Τσεκούρας
Εικονογράφηση: Bob Studio


*Κείμενο: Πέπη Νικολοπούλου
*Email: 
pnikolopoulou@elculture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου