Σελίδες

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Τα υποκατάστατα της ζάχαρης που πρέπει να αποφεύγετε *Γράφει η Δρ Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά

Τα υποκατάστατα της ζάχαρης που πρέπει να αποφεύγετε
Τα τεχνητά γλυκαντικά μηδενικών θερμίδων προκαλούν διαβήτη και παχυσαρκία
Η κατανόηση των επιπτώσεων της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης στην υγεία έχει οδηγήσει στην αύξηση της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών με μηδενικές θερμίδες τις τελευταίες δεκαετίες.
Ωστόσο, η αντικατάσταση ζάχαρης με κάποια γλυκαντικά μπορεί να προκαλέσει διαβήτη και παχυσαρκία.
Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πρόσθετα τροφίμων παγκοσμίως.
Η χρήση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το σώμα να χάσει την ικανότητά του να παρακολουθεί πόσες θερμίδες καταναλώνονται.
Όσοι τρέφονται με μια διατροφή με τεχνητά γλυκαντικά τείνουν να υπερκαταναλώνουν τροφή, όταν χορηγούνται φυσικά γλυκισμένα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας.
Η κατανάλωση ζάχαρης ή υποκατάστατων ζάχαρης έχει επιπτώσεις και στην αγγειακή υγεία, μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο οι ουσίες αυτές επηρεάζουν την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων.
Η τακτική κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορεί να αυξήσει το βάρος περισσότερο από ό, τι η αντίστοιχη κατανάλωση ζάχαρης.
Περιοδικό Behavioral Neuroscience.

Παρά την προσθήκη αυτών των μη θερμιδικών τεχνητών γλυκαντικών στην καθημερινή μας δίαιτα, υπάρχει, ακόμα, μια δραστική άνοδος της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Η ζάχαρη όσο και τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν αρνητικές επιπτώσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, αν και με πολύ διαφορετικούς μηχανισμούς ο ένας από τον άλλο.
Η ασπαρτάμη ή η γλυκόζη ή η φρουκτόζη ή η ακεσουλφάμη καλίου είναι κοινά γλυκαντικά με μηδενικές θερμίδες. Μετά από τρεις εβδομάδες κατανάλωσής τους υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις συγκεντρώσεις βιοχημικών, λιπών και αμινοξέων σε δείγματα αίματος.
Τα τεχνητά γλυκαντικά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται το λίπος και παίρνει την ενέργειά του. Επιπλέον, η ακεσουλφάμη καλίου συσσωρεύεται στο αίμα και οι υψηλότερες συγκεντρώσεις έχουν πιο επιβλαβή επίδραση στα κύτταρα στα αιμοφόρα αγγεία.
Η αντικατάσταση των σακχάρων με μη θερμιδικά τεχνητά γλυκαντικά οδηγεί σε αρνητικές αλλαγές στον μεταβολισμό λίπους και ενέργειας.
Και η διατροφική ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.
*Να χρησιμοποιείτε μόνο φυσικά γλυκαντικά...
*Μην χρησιμοποιείτε ZERO SUGAR τρόφιμα και ποτά.
Δρ Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά. Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD.
http://www.emedi.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου