Σελίδες

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Η Ελληνίδα Ζακλίν Λέντζου βραβεύτηκε στις Κάννες!

Kάννες: η Ζακλίν Λέντζου έφερε στην Ελλάδα τη νίκη
Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών η Ελλάδα βγαίνει νικήτρια. 
Η ταινία "Έκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς" 
της Ζακλίν Λέντζου κατέκτησε το σημαντικό βραβείο 
Prix Découverte Leica Cine du court métrage Leica Cine Discovery Prize για ταινίες μικρού μήκους στην 57η Εβδομάδα Κριτικής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών.

Το βραβείο απονέμεται από την κριτική επιτροπή της Εβδομάδας και από τη θεσμοθέτησή του, το 2003, έχει ανακαλύψει πολλούς πρωτοποριακούς κινηματογραφιστές, όπως τους Juliana Rojas, Marcos Dutra, H5, Guillaume Gouix, Gitanjali Rao, Damien Manivel, Jonas Carpignano, Fulvio Risuelo και πρόσφατα τη Laura Ferrés.
Με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Κόκκαλη, η ταινία, ακολουθεί «την ηρωίδα και το όνειρό της το οποίο δεν λέει σε κανέναν. Ενώ περπατά σε μια έρημο διαπιστώνει πως αρρωσταίνει. Υποκρίνεται πως δεν ενδιαφέρεται και αναρωτιέται αν έχει χάσει την καρδιά της».
Η Εβδομάδα Κριτικής είναι το παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ Καννών, το οποίο κάθε χρόνο συστήνει τα ταλέντα του μέλλοντος.
Η Ζακλίν Λέντζου είναι σκηνοθέτις της επίσης βραβευμένης ταινίας «Αλεπού» και της ταινίας «Hiwa», η οποία έλαβε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους της 67ης Μπερλινάλε.
Στην ταινία της «Έκτορας Μαλό: Η τελευταία μέρα της χρονιάς«, είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς και ακολουθούμε την ιστορία της Σοφίας, η οποία έχει ένα όνειρο το οποίο δεν μοιράζεται με κανέναν…
Εκτορας Μαλό
Η Σοφία Κόκαλη μαζί με την Ζακλίν Λέντζου στα γυρίσματα της ταινίας
Η ταινία της Λέντζου σε παραγωγή της Φένιας Κοσοβίτσα ήταν μία από τις δέκα συμμετοχές ανάμεσα σε 1.500 προτεινόμενες ταινίες μικρού μήκους ταινίες απ’ όλο τον κόσμο που υποβλήθηκαν στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.Στο «Εκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς», η Ζακλίν Λέντζου υποστηρίζει ότι κάνει μια μικρή μελέτη πάνω στο τραγελαφικό της μοναξιάς. 
Το ίδιο θα υποστήριζε και η ηρωίδα της, η Σοφία, ερμηνευμένη εξαιρετικά 
και με βάθος πεδίου από την Σοφία Κόκαλη, που λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος 
θα ανακαλύψει ότι δεν έχει κανέναν για να μοιραστεί το όνειρό της.
Σε μια ταινία που διαρκεί μόνο 25 λεπτά, αλλά που όταν τελειώνει - μαζί με το «Oh Yeah!» των Roxy Music - νιώθεις ότι μίλησε για περισσότερες ζωές από αυτήν την Σοφίας, για περισσότερα κρύα ανέκδοτα που αναγκάζεσαι να μοιραστείς με φίλους σε μια γιορτή, για περισσότερα αμήχανα τηλεφωνήματα στους γονείς σου και περισσότερα «άβολα» δώρα που, παρά τα φαινόμενα, πάντα «σημαίνουν» αυτό ακριβώς που νομίζεις.
Φωτογραφία του χρήστη Flix.gr.
Στο Flix, η Ζακλίν Λέντζου μιλάει λίγο πριν την πρεμιέρα της ταινίας στο Διαγωνιστικό Τμήμα της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.
Tι είναι το «Εκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς;»
Ειναι η νέα μου ταινία μικρού μήκους! Μια ταινία ελεύθερη. Μια μελέτη του τραγελαφικού της μοναξιάς, μια άσκηση στην οργανικότητα και στον άκοπο χρόνο, μια μικρή σκέψη πάνω στη μνήμη και το τραύμα. Η ιδέα κατέφτασε ένα βράδυ στην Ικαρία, που είδα το φεγγάρι. Ηταν υπέρλαμπρο και είχε άπειρα αστέρια, πάρα μα πάρα πολύ φωτεινά. Είδα μια τεράστια οικογένεια. Συνειρμικά σκέφτηκα το «Χωρίς Οικογένεια» του Μαλό, και όταν γύρισα Αθήνα το έγραψα.
Που ακριβώς βρίσκεσαι μετά την επιτυχία της «Αλεπούς» και του «Hiwa»:
Με βρίσκετε σε μεταιχμιακή κατάσταση. Η ταινία έγινε αυθόρμητα, απότομα, γρήγορα, εν βρασμώ, επειδή κυριολεκτικά ασφυκτιούσα από την έλλειψη γυρίσματος, προπαραγωγής και όλης αυτής της παρανοικής διαδικασίας που είμαι ταγμένη και ισούται με βαθειά ευτυχία μέσα μου. Ηταν επιτακτική ανάγκη μου να φτιάξω μια ταινία. Οσον αφορά το σινεμά μου, σαν γλώσσα, αποπειράθηκα εδώ, ένα βήμα πριν την μεγάλου, να συνδυάσω στοιχεία της γλώσσας της «Αλεπούς» με αυτά του «Hiwa», να κάνω μια ταινία «διπολική« και να δω εάν λειτουργεί. Οσον αφορά το περιεχόμενο, με αυτήν την ταινία ουσιαστικά γνωρίζουμε μια πλευρά της ψυχής της πρωταγωνίστριας της μεγάλου μήκους.
Τι σημαίνει για σένα η συμμετοχή σου στην Εβδομάδα Κριτικής 
των Καννών;
Σαν παιδί, θέλω τον χρόνο μου για να καταλήξω στις σημασίες και στα νοήματα συμβάντων φαινομενικά μεγάλων. Οπότε δεν ξέρω τι σημαίνει. Μπορεί πολλά, μπορεί και τίποτε. Προς το παρόν αισθάνομαι χαρά που ώρες ώρες μοιάζει με ευτυχια - γνωρίζοντας πάντα ότι είναι παροδική. Εύχομαι η συμμετοχή να επισπέυσει και να διευκολύνει τις οδούς για τη μεγάλου μήκους. Μακάρι.
Εκτορας Μαλό

Εκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς 

Φωτογραφία του χρήστη Flix.gr.
| Σκηνοθεσία: Ζακλίν Λέντζου 
| Σενάριο: Ζακλίν Λέντζου 
| Παραγωγή: Φένια Κοσοβίτσα 
| Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός 
| Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου 
| Ηχος: Λέανδρος Ντούνης, Νίκος Λιναρδόπουλος 
| Σκηνικά: Λόρα Αν Λούκας, Ευα Γκουλάκου 
| Παίζουν: Σοφία Κόκαλη, Νίκος Ζεγκινόγλου, Κατερίνα Ζησούδη, 
Γιάννης Παπαδόπουλος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Φαίδρα Τσολίνα, 
Προμηθέας Αλειφερόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου