Σελίδες

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

...για τον καθηγητή Χριστόφορο Χαραλαμπάκη

Διάκριση για τον καθηγητή Χριστόφορο Χαραλαμπάκη
Στον αρθρογράφο του «Βήματος» κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, ομότιμο καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών απονεμήθηκε στις 19 Απριλίου 2018 σε πανηγυρική εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα τελετών «Aula Magna» της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, ο τίτλος του επίτιμου μέλους του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου.
Τον καθιερωμένο Επαινο (Laudatio) ανέγνωσε ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και διαπρεπής μεταφραστής και Ιστορικός κ. Tudor Dinu ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ο καθηγητής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης είναι ένας από τους διασημότερους Έλληνες γλωσσολόγους και μεγάλος φίλος της 
Ρουμανίας και του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου. 
Έχει δώσει μαθήματα και διαλέξεις σε δεκάδες τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. 
Έλαβε μέρος σε περισσότερα από 200 επιστημονικά συνέδρια, συντόνισε πολυάριθμα ερευνητικά προγράμματα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, 
κατείχε σημαντικές θέσεις σε πολλούς ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς 
και έλαβε δεκάδες βραβεία κα διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου 
του επίτιμου διδάκτορος.
Εως το 2017 το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει 412 τίτλους που καλύπτουν ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας, της ιστορικοσυγκριτικής γλωσσολογίας, της ετυμολογίας, της θεωρητικής και εφαρμοσμένης γλωσσολογίας, της σημασιολογίας, της υφολογίας, της κοινωνιογλωσσολογίας, της διαλεκτολογίας, της κρητολογίας, της νεοελληνικής λογοτεχνίας και της λεξικογραφίας. Το τελευταίο είναι ίσως και ο πιο αγαπημένος του τομέας καθώς έδωσε ένα θεμελιώδες έργο στον ελληνικό πολιτισμό, το οποίο τον κατέστησε γνωστό σε ολόκληρη την κοινωνία, το Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας της Ακαδημίας Αθηνών.

Πέρα από την καθαρά ακαδημαϊκή του δραστηριότητα, ο καθηγητής Χαραλαμπάκης απέδιδε ανέκαθεν ιδιαίτερη σημασία στην εκλαΐκευση της επιστήμης, συμμετέχοντας σε πολυάριθμες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, στις οποίες παρουσίασε στο ευρύ κοινό πτυχές της γοητευτικής ιστορίας της ελληνικής γλώσσας, αλλά και κείμενα και προσωπικότητες της ελληνικής γραμματείας όλων των εποχών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τονίστηκε ιδιαίτερα η εθνική σημασία του πρωτοποριακού Χρηστικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών το οποίο προσέφερε το 2016 δωρεάν «Το Βήμα» στους αναγνώστες του σε επτά πολυτελείς σκληρόδετους τόμους σε πολλές χιλιάδες αντίτυπα, αρκετά από τα οποία προμηθεύτηκαν ελληνιστές από ολόκληρο τον κόσμο.
Παράλληλα με την τιμή που επιδαψίλευσε το Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου 

στον κ. Χαραλαμπάκη, με πρωτοβουλία της Πρεσβείας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-αφιέρωμα στον βραβευμένο με Nobel ποιητή Γιώργο Σεφέρη την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και η Ελληνική Πρεσβεία στο Βουκουρέστι σε συνεργασία 
με το Ελληνο-Ρουμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. 
«Ανάμεσα στην διπλωματία και την ποίηση» ήταν το θέμα της ομιλίας του 
πρέσβη κ. Βασίλη Παπαδόπουλου. Ο κ. Χαραλαμπάκης στην ομιλία του 
ανέπτυξε το θέμα «η γλώσσα και το ύφος του Γιώργου Σεφέρη», φέρνοντας 
στην επιφάνεια νέα στοιχεία.
Ακολούθησε συναυλία με αφιλοκερδή προσφορά του συνθέτη 
Στέφανου Κορκολή και της υψιφώνου Σοφίας Μανουσάκη. 
Ερμηνεύτηκαν μελοποιημένα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη 
σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και Στέφανου Κορκολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου