Σελίδες

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ






 












Πολλά είναι τα ερωτηματικά  που αφήνει πίσω της η κυριακάτικη τραγωδία στη  φουρτουνιασμένη θάλασσα της Ιεράπετρας , στα οποία επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις, την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 46χρονου φυσιοθεραπευτή Γιώργου Κουβάκη και της σκυλίτσας του, τη σωτηρία της οποίας έβαλε ο αγνοούμενος πιο πάνω ακόμα και από τη δική του ζωή.














 Από τα καλύτερα  παιδιά της Ιεράπετρας και πάντα χαμογελαστός ο Γιώργος Κουβάκης , αγαπητός και φίλος με όλους τους συντοπίτες του, άνθρωπος με ευαισθησίες και πολλά ταλέντα, με προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε , τραγούδησε στο φετινό Γεραπετρίτικο Καρναβάλι διασκευή γνωστού τραγουδιού των ‘’Locomodo’’, ενώ ως κιθαρίστας είχε ενεργό  συμμετοχή σε τοπικά μουσικά συγκροτήματα . 

















Πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του ως επαγγελματίας φυσιοθεραπευτής και βελονιστής , σε αθλητικά σωματεία και σε ανθρώπους που είχαν οικονομικά προβλήματα . Αγαπούσε τη φωτογραφία και έδινε ως ερασιτέχνης φωτογράφος  εξαιρετικό υλικό, για την έκδοση τοπικού περιοδικού ποικίλης ύλης.  
Ήταν ελεύθερος, βρισκόταν όμως σε  μακροχρόνια σχέση, ενώ  φίλοι και συγγενείς πίστευαν ότι σύντομα θα οδηγούσε στην εκκλησία τη σύντροφο του.

 












Χάθηκε μαζί με την αγαπημένη του σκυλίτσα την οποία κουβαλούσε συνεχώς πάνω του, φορώντας στο στήθος του  ανάποδα ένα σακίδιο πλάτης , έχοντας αντιγράψει τον τρόπο που το καγκουρώ μεταφέρει στο μάρσιπο το μικρό του.
 Αγαπούσε τη φύση και είχε αδυναμία στο υγρό στοιχείο. Οι αποδράσεις στη Νήσο Χρυσή , τον αναζωογονούσαν. Ήταν από τους πρώτους που οργάνωσαν το σύνδεσμο ‘’Φίλοι της Χρυσής’’.



                                       ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

 












Για την ανεύρεση του Γιώργου Κουβάκη οι προσπάθειες συνεχίστηκαν καθ’όλη τη διάρκεια της πρώτης νύχτας από την ακτή, με λιμενικούς και εθελοντές , ενώ η δεύτερη επιχείρηση  του ελικοπτέρου ‘’Σούπερ Πούμα’’  που επέστρεψε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Καστελίου λίγο πρίν τα μεσάνυκτα της Κυριακής, δεν είχε  κανένα αποτέλεσμα. 


Με το πρώτο φως της ημέρας οι έρευνες συνεχίστηκαν από το Λιμενικό Σώμα και δεκάδες 
 εθελοντές , χρησιμοποιώντας ερασιτεχνικά και επαγγελματικά κιάλια, σάρωναν την παραθαλάσσια ζώνη, προσπαθώντας μέσα στη θολούρα της θάλασσας, να διακρίνουν τον αγνοούμενο και το σκυλί του. 








Στη μία το μεσημέρι κάποιοι διέκριναν κάτι σκούρο που έμοιαζε με το σκυλί του, και οι δύο αγαπημένες του αδερφές με τους πιο στενούς τους φίλους  , έσπευσαν προς εκείνο το σημείο, η φουρτουνιασμένη θάλασσα όμως, δεν επέτρεπε να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή. 





 












Αργά το μεσημέρι  στην Ιεράπετρα έφτασαν για έρευνα τρείς εκπαιδευμένοι βατραχάνθρωποι από την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών ,  με εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων  του Λιμενικού Σώματος.  Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες όμως δεν τους επέτρεπαν να επιχειρήσουν , έτσι κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Ιεράπετρας περιμένοντας τις απογευματινές ώρες να βελτιωθεί ο καιρός , να καθαρίσει σχετικά η θολούρα της θάλασσας και με τη συνδρομή του ελικοπτέρου ‘’Αγκούστα Μπέλ’’ να ξεκινήσουν την έρευνα.



 












‘’ Όσο  οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν ούτε στο ΠΛΣ 138 της Ιεράπετρας να αποπλεύσει από το λιμάνι , δεν μπορεί να γίνει επιχείρηση με πλωτά μέσα για λόγους ασφάλειας. Από το Λιμενικό Σώμα έγιναν από την πρώτη στιγμή απέλπιδες προσπάθειες να βρεθεί ζωντανός η νεκρός ο αγνοούμενος’’, μας είπε η υποναύαρχος  Στέλλα Παπαδάκη, διοικητής της 7ης Περιφερειακής  Διοίκησης Λιμενικού Σώματος.
        
ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙΡΟ

Στα αναπάντητα ερωτηματικά που προσπαθεί ο κόσμος να δώσει εξηγήσεις στην Ιεράπετρα, είναι και το γιατί δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος την ώρα που οι τέσσερις φίλοι έμπαιναν στο φουσκωτό και έλυναν κάβους, να τους αποτρέψει να αποπλεύσουν.
 












‘’Όσοι τους είδαν να φεύγουν έλεγαν μα που πάνε αυτοί οι τρελοί με τέτοιο καιρό, θα σκοτωθούν… Το φουσκωτό που είναι από μόνο του σωστικό μέσο και δε βουλιάζει, το χτύπησαν τα γιγάντια κύματα που έφθαναν από διάφορες διευθύνσεις , γιατί η έξοδος τους από το λιμάνι επιχειρήθηκε στο γύρισμα του καιρού. 
Έτσι ανατράπηκε αφού χτυπήθηκε από διαδοχικά τεράστια κύματα. 
Θα έπρεπε ωστόσο να φορούν και οι τέσσερις τα σωσίβια τους και να έχουν κοντά τους όλα τα σωστικά μέσα. 
Στα σεμινάρια που κάναμε στους ερασιτέχνες αλιείς,  λέγαμε πάντα ότι οφείλουν όταν ο καιρός είναι κακός να δένουν μια δεκάμετρη ζώνη στο σκάφος τους, η σχοινιά για να κρατηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και συνέβη το κακό’’, μας είπε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ιεράπετρας Νίκος Ρηγάκη
                                                  

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Το συμβάν έγινε στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής, όταν  στο φουσκωτό 5.5  μέτρων  
του 53χρονου επιχειρηματία Σπύρου Καρανδεινού, με καπετάνιο τον ίδιο,
επιβιβάστηκαν ο 35χρονος συνεταίρος του Μαν. Μαλλιωτάκης, 
ο 41χρονος άεργος Σταύρος Τελώνης 
και  ο 46χρονος φυσιοθεραπευτής Γιώργος Κουβάκης. 
Οι ναυαγοί έμειναν για αρκετή ώρα πάνω στο αναποδογυρισμένο φουσκωτό 
που ανασύρθηκε στη στεριά μετά το ναυάγιο, 
ενώ οι τέσσερις φίλοι έπεσαν στη θάλασσα 10 μέτρα πριν τα κύματα πετάξουν το φουσκωτό πάνω στα βράχια της αποβάθρας. 
Πρώτος βγήκε στη στεριά τραυματισμένος ο 41χρονος Σταύρος Τελώνης και πίσω του 
με τη βοήθεια του κόσμου ο 35χρονος Μαν. Μαλιωτάκης, 
ο οποίος φόρεσε βατραχοπέδιλα πήρε ένα σωσίβιο και έπεσε ξανά στη θάλασσα 
μαζί με τον ήρωα Νίκο Μαρκάκη για να σώσουν
 τον 53χρονο Σπύρο Καρανδεινό 
και τον 46χρονο Γιώργο Κουβάκη, που είχε χτυπήσει με το κεφάλι πάνω στα βράχια 
και είχε στο μεταξύ χάσει τις αισθήσεις του. 
Κατάφεραν να φτάσουν τον Σπύρο Καρανδεινό και κολυπώντας να τον βγάλουν στην ακτή , 
έχασαν όμως τον φυσιοθεραπευτή που παρασυρόταν από τα κύματα.

Οι έρευνες για την ανεύρεση του αγνοούμενου με τη συνδρομή του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου ‘’Αγκούστα Μπέλ’’ έφεραν αποτέλεσμα κατά  τις 4.00 το απόγευμα της Κυριακής . 
Οι πιλότοι τον εντόπισαν 50 μέτρα από το Γυμναστήριο, σε ύπτια θέση με ανοικτά χέρια και πόδια γύρω στο μισό μέτρο από τον αφρό της θάλασσας. αλλά η φουρτούνα δεν επέτρεπε σε κανέναν, ούτε και στους 7 δύτες που προσφέρθηκαν να τον ανασύρουν . 
Αργότερα έφθασε το ‘’Σούπερ Πούμα’’ που επιχείρησε δυο φορές χωρίς αποτέλεσμα. 
 Οι τρείς τραυματίες ναυαγοί διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 
χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.


http://www.radiovereniki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου