Σελίδες

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Πόσες φορές έχουμε ακούσει πως τα νησιά της άγονης γραμμής έχουν αφεθεί στην τύχη τους; Και πως οι άνθρωποι ζουν ξεκομμένοι από την υπόλοιπη Ελλάδα, συχνά αντιμετωπίζοντας ελλείψεις σε στοιχειώδη αγαθά; Υπό τέτοιες συνθήκες, το να μιλάμε για πολιτισμό ακούγεται πολυτέλεια.









Δεν είναι όμως. Κι ευτυχώς, το πρόγραμμα «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» συνεχίζει για έβδομη χρονιά τις δραστηριότητές του. Φετινοί σταθμοί: Αντίπαρος, Αμοργός, Ηρακλειά, Τήλος και Χάλκη.
«Πρωτοδοκιμάσαμε πέρυσι, στην Αντίπαρο, να παίξουμε όπερα», μας είπε ο υπεύθυνος προγράμματος, Στέφανος Νόλλας. «Η αλήθεια είναι πως το είχαν φοβηθεί αυτό οι νησιώτες: σχολεία, δήμος, κοινότητες, χορηγοί. Σκέφτονταν ότι μπορεί να ξενίσει τον κόσμο. Κι όμως, μαζεύτηκε όλο το νησί στο Κάστρο, όπου ακούστηκαν μερικές από τις δημοφιλέστερες άριες. Και χειροκροτούσαν επί μισή ώρα. Σχεδόν έκλαιγαν. Και μιλάμε για γιαγιάδες, παππούδες και παιδιά που δεν είχαν ξανακούσει ποτέ όπερα». Για άλλη μία φορά καταρρίφθηκε ο μύθος πως χρειάζεται να είσαι γνώστης για να εκτιμήσεις τέτοιου είδους ακούσματα.
Τι θα απολαύσουν οι κάτοικοι το ερχόμενο διάστημα; Μουσικές βραδιές με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, παραστάσεις όπερας με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς με το Λύκειο των Ελληνίδων, σύγχρονο χορό με την ομάδα Ακροποδητί. Μέχρι και εργαστήρια... ρομποτικής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αλλά και μαθήματα Κουνγκ-Φου, ακροβατικών και σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών με τους εθελοντές-διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Πολιτιστική έκφραση
 
Το πρόγραμμα «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» παραμένει πιστό στο αρχικό του όραμα, που είναι «η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, η οικοδόμηση ενός πεδίου πολιτιστικής έκφρασης και η καλλιέργεια των προσωπικών δυνατοτήτων για όλους -ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους».
Με τη συνεργασία των κατοίκων της άγονης γραμμής, το πρόγραμμα εμπλουτίζεται διαρκώς με εργαστήρια επιμόρφωσης, διαλέξεις, εκθέσεις, δωρεές σε βιβλιοθήκες, ιατρικές εξετάσεις, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και συναυλίες. Ετσι, από το 2007 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 50 επισκέψεις σε 21 νησιά τους χειμερινούς μήνες.
Μοιάζει απίστευτο, κι όμως ένα πλήθος ανθρώπων στα νησιά αυτά τότε είδε για πρώτη φορά σινεμά σε μεγάλη οθόνη! Ο Νόλλας τούς έχει δείξει Οικονομίδη, Ζώη, Στεφανή. Προχωρημένα πράγματα, δηλαδή...
«Οι αποφάσεις για τη διαμόρφωση του προγράμματος λαμβάνονται σε συνεργασία με τους μαθητές, τους δασκάλους και τους κατοίκους του κάθε νησιού», εξηγεί ο Στέφανος Νόλλας. «Οι δράσεις της "Αγονης Γραμμής Γόνιμης" είναι πολύ σημαντικές και για έναν ακόμα λόγο: κρατούν τη σύγκρουση και το αίμα μακριά... Οι άνθρωποι, κατά βάθος, δεν θέλουν να φάνε ο ένας τον άλλον. Η λέξη "αλληλεγγύη" εδώ δεν είναι επιλεκτική: βρίσκει το πραγματικό της νόημα. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε όλους».
Το πρόγραμμα «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» (www.agoni.gr) τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα διαρκέσει έως τις 10/6.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου