Σελίδες

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Γιατί το παιδί σας δεν πρέπει να βλέπει τηλεόραση



no tv pinterest

Αλήθεια, πόσες φορές έχετε ακούσει μητέρες να λένε «Σιγά, τι θα πάθει αν δει τηλεόραση;» ή «Κι εμείς που βλέπαμε όταν ήμασταν παιδιά, μια χαρά είμαστε σήμερα» και διάφορα άλλα τέτοια; Εγώ πολλές. Πάρα πολλές. Κι η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια. Ή μάλλον σχεδόν η ίδια.

Τις παραπέμπω στις τελευταίες έρευνες που αφορούν το θέμα παιδί και τηλεόραση και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά γίνονται αντικοινωνικά ή νευρικά και βίαια, όταν παρακολουθούν για πολλές ώρες τηλεοπτικά προγράμματα και πόσο «μένουν πίσω» στη συναισθηματική και γλωσσική ανάπτυξη.
Τα έχετε ακούσει κι εσείς όλα αυτά, δεν μπορεί. Σας υπενθυμίζω λοιπόν, την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 11.000 παιδιά και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Disease in Childhood: τα πεντάχρονα παιδιά, που παρακολουθούν τηλεόραση τρεις ή περισσότερες ώρες την ημέρα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν αντικοινωνική συμπεριφορά, να εμπλακούν για παράδειγμα σε καβγάδες και κλοπές μέχρι την ηλικία των επτά ετών.

Σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης μειώνει την συναισθηματική νοημοσύνη EQ, δηλαδή την ικανότητα να περιγράψει κάποιος τις συναισθηματικές του ιδιότητες (ενσυναίσθηση, έκφραση και κατανόηση των συναισθημάτων, έλεγχος της ψυχραιμίας κτλ) που είναι πιο σημαντική για την επιτυχία του παιδιού σας από τη νοημοσύνη που μετριέται από τον δείκτη ΙQ.

Ακόμα και οι αγαπημένες παιδικές σειρές που φαίνονται κατάλληλες για τα παιδιά, μπορεί να περνάνε λάθος μηνύματα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια έρευνα του Ισπανικού Πανεπιστημίου, η παιδική σειρά «ΤΟΜ και ΤΖΕΡΥ» είναι ένα από τα πιο βίαια παιδικά προγράμματα της τηλεόρασης, καθώς η κόντρα του γάτου Τομ με τον ποντικό Τζέρι περιέχει τις περισσότερες σκηνές βίας σε σύγκριση με 19 παιδικά προγράμματα! Αντίθετα, η σειρά «ΝΤΟΡΑ Η ΜΙΚΡΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΡΙΑ» εκτιμήθηκε ως το πλέον εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά.

Δεν είναι όμως, μόνο το τι βλέπει το παιδί στην τηλεόραση και για πόσο, αλλά και το πώς το βλέπει. Τι εννοώ; Η καθιστική ζωή και τα παχυντικά σνακ που ενδέχεται να τρώει το παιδί παρακολουθώντας tv, βλάπτουν την υγεία του και αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσει αρτηριακή πίεση.
Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, αφού μελέτησαν παιδιά τριών έως οκτώ ετών για μία εβδομάδα. Τα παιδιά έκαναν καθιστική ζωή κατά μέσο όρο πέντε ώρες την ημέρα και βρίσκονταν μπροστά από μια οθόνη για τουλάχιστον μιάμιση ώρα την ημέρα. Η πίεση του αίματος ήταν υψηλότερη σ’ αυτά που περνούσαν πιο πολύ ώρα μπροστά στην τηλεόραση. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παιδί μπορεί να παρουσιάσει ακόμα και ανεπαρκή γλωσσική ανάπτυξη εξαιτίας της πολύωρης τηλεθέασης. Κι αυτό επειδή τα γλωσσικά ερεθίσματα που δέχεται από το οικογενειακό του περιβάλλον είναι περιορισμένα, καθώς η τηλεόραση αποτελεί τη βασική πηγή ερεθισμάτων του.


Έχετε λοιπόν, στο νου σας ότι:
● Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρίας τα παιδιά κάτω των δυο ετών θα πρέπει να αποφεύγουν την τηλεόραση, καθώς αυτή επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.
● Τα μεγαλύτερα παιδιά δεν θα πρέπει να βλέπουν τηλεόραση ή να κάθονται μπροστά στον υπολογιστή για περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα.
● Αποφύγετε να τοποθετήσετε την τηλεόραση σε παιδικό δωμάτιο, καθώς με αυτό τον τρόπο υπάρχει ο κίνδυνος να «χάσετε» τον έλεγχο».
● Ελέγχετε πάντα την ποιότητα των προγραμμάτων που παρακολουθεί το παιδί σας (μια έξυπνη λύση είναι να αφιερώσετε χρόνο κάποια στιγμή και να τα δείτε μαζί) και συμβουλευτείτε την ειδική σήμανση.
● Προτείνετε κι εσείς προγράμματα που θα μπορούσε το παιδί σας να παρακολουθήσει.
● Περιορίστε στο ελάχιστο δυνατό τον χρόνο της τηλεόρασης.
● Συζητήστε πάντα ότι σας μεταφέρει το παιδί από την εμπειρία του με την τηλεόραση, και φροντίστε να του διαχωρίσετε το πραγματικό από το φανταστικό.



Για οτιδήποτε σας προβληματίσει 
μπορείτε να επικοινωνήσετε  
-με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή 
για τα Παιδιά SOS 1056.

 http://www.ipop.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου