Υλικά
- 1 (γύρω στο 1,5 κιλό) σανπιέρος (χριστόψαρο) ή φαγκρί ή άλλο ψάρι της αρεσκείας σας
- 2 πράσα
- 2 κρεμμύδια ξερά
- 3 μεγάλες πατάτες
- 4-5 καρότα
- 1 φινόκιο
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κλαδάκι θυμάρι
- 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- αλάτι
- πιπέρι
Ζητάμε από τον ψαρά να καθαρίσει το ψάρι.
- Το αλατίζουμε γύρω γύρω και το διατηρούμε στο ψυγείο, σε σουρωτήρι,
σκεπασμένο με νωπή πετσέτα έως ότου το χρησιμοποιήσουμε.
- Είναι καλύτερα τα ψάρια και γενικά τα θαλασσινά να τα μαγειρεύουμε αυθημερόν,
γιατί χάνουν τη φρεσκάδα τους και είναι ευπαθή.
- Καθαρίζουμε τα πράσα.
Αφαιρούμε το πράσινο μέρος (θα το χρησιμοποιήσουμε σε ζωμούς
ή σούπες σε άλλη συνταγή).
Κόβουμε το τρυφερό τους μέρος σε κομμάτια, σε μέγεθος μπουκιάς.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε έξι χοντρές φέτες.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μέγεθος μπουκιάς.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε χοντρές φέτες.
- Τέλος κόβουμε το φινόκιο σε μέτριες φέτες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
- Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά σε ταψί.
- Τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τη δάφνη και το θυμάρι.
- Τα ανακατεύουμε καλά και τα ψήνουμε για περίπου 35΄-40΄,
μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν σκούρο χρώμα.
- Αφού μισοψηθούν τα λαχανικά, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο.
- Τοποθετούμε το ψάρι στη μέση του ταψιού μπήγοντάς το προς τα κάτω
ώστε να μαζευτούν τα λαχανικά γύρω γύρω και κάτω από το ψάρι.
- Περιχύνουμε με το κρασί και ραντίζουμε με τα δάχτυλα με λίγο νερό.
- Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και έπειτα σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο καλά
γύρω γύρω το ταψάκι.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30΄.
*Δεν χρειάζεται συνοδευτικά, είναι τέλειο από μόνο του.
argiro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου