Σελίδες

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Σανπιέρος στο φούρνο με ψητά λαχανικά


Sanpieros-sto-fourno-me-psita-laxanika

 

Υλικά



  • 1 (γύρω στο 1,5 κιλό) σανπιέρος (χριστόψαρο) ή φαγκρί ή άλλο ψάρι της αρεσκείας σας
  • 2 πράσα
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 3 μεγάλες πατάτες
  • 4-5 καρότα
  • 1 φινόκιο
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι 


Ζητάμε από τον ψαρά να καθαρίσει το ψάρι. 
- Το αλατίζουμε γύρω γύρω και το διατηρούμε στο ψυγείο, σε σουρωτήρι, 
σκεπασμένο με νωπή πετσέτα έως ότου το χρησιμοποιήσουμε. 

- Είναι καλύτερα τα ψάρια και γενικά τα θαλασσινά να τα μαγειρεύουμε αυθημερόν, 
γιατί χάνουν τη φρεσκάδα τους και είναι ευπαθή. 

- Καθαρίζουμε τα πράσα. 
Αφαιρούμε το πράσινο μέρος (θα το χρησιμοποιήσουμε σε ζωμούς 
ή σούπες σε άλλη συνταγή). 
Κόβουμε το τρυφερό τους μέρος σε κομμάτια, σε μέγεθος μπουκιάς. 
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε έξι χοντρές φέτες. 
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μέγεθος μπουκιάς. 
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε χοντρές φέτες. 
- Τέλος κόβουμε το φινόκιο σε μέτριες φέτες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. 

- Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά σε ταψί. 
- Τα αλατοπιπερώνουμε και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. 
- Προσθέτουμε τη δάφνη και το θυμάρι. 
- Τα ανακατεύουμε καλά και τα ψήνουμε για περίπου 35΄-40΄, 
μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν σκούρο χρώμα. 

- Αφού μισοψηθούν τα λαχανικά, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο.
- Τοποθετούμε το ψάρι στη μέση του ταψιού μπήγοντάς το προς τα κάτω 
ώστε να μαζευτούν τα λαχανικά γύρω γύρω και κάτω από το ψάρι. 
- Περιχύνουμε με το κρασί και ραντίζουμε με τα δάχτυλα με λίγο νερό. 
- Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και έπειτα σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο καλά 
γύρω γύρω το ταψάκι. 

- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 30΄. 

*Δεν χρειάζεται συνοδευτικά, είναι τέλειο από μόνο του.

 argiro.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου