Σελίδες

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

Μοναστηριακός άρτος...συνταγή είναι για 6 καρβελάκια άρτο!!!

11903480_1673877089513606_690101086_n.th   11930714_1673879999513315_510406865_n.th
Υλικά:
- 3,5 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ μαγιά νωπή
- 900 γρ ζάχαρη
- 3 1/2 κ.γ κανέλα
- 1 1/2 κ.γ γαρύφαλο
- 4 κ.γ γλυκάνισο
- 1 1/2 κ.γ αλάτι
- 3 κούπες ηλιέλαιο..η ελαιόλαδο (εγώ έβαλα ελαιόλαδο)
- 4 κ.σ μέλι
11925979_1673876899513625_1611348847_n.t  11911820_1673876896180292_1051304862_n.t
Εκτέλεση:
Βάζουμε 500 gr περίπου από το αλεύρι σε ένα μπωλ, προσθέτουμε την μαγιά, 
3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και προσθέτουμε χλιαρό νερό τόσο όσο 
να έχουμε έναν πολύ πυχτό χυλό... Ανακατεύουμε καλά να γίνει μία ρευστή ζύμη.
Αφήνουμε για 30 λεπτά το μπωλ σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να "γίνει", το προζύμι.
2.Βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε μία λεκάνη κάνουμε μια λακκούβα και 
προσθέτουμε το προζύμι, το μέλι, την ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα, 
τους σπόρους σε σκόνη βάζοντας τους στο μούλτι με λίγη ζάχαρη και τέλος το λάδι...
Προσθέτουμε περίπου 1,300 λίτρο νερό ίσως και λίγο περισσότερο αυτό 
θα το δoύμε στην πράξη.
Ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη, εύπλαστη 
και μαλάκή ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας.(αν συνεχίσει να κολάει αλοιφουμε 
τα χερια μας με λάδι)
3.Λαδώνουμε καλά τα αντικολητικά ταψάκια μας 28-30 cm...και βάζουμε μέσα 
την ζύμη και την απλώνουμε πατώντας με το χέρι να ανοίξει, η ζύμη θα φτάσει μέχρι 
την μέση του ταψιού.
4.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60°C για 20 λεπτά και κατόπιν τον σβήνουμε.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή τραπεζομάντηλο το ταψί και το τοποθετούμε 
στον φούρνο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.(εμένα μου έγιναν πολύ 
γρήγορα σε 40-50 λεπτά σε λίγο ζεστό μερος και σκεπασμένα μόνο με μία πετσετούλα)
5.Προθερμένουμε τον φούρνο στου 200°C και ψήνουμε τον άρτο για 20 λεπτά,
αφού πρώτα τον έχουμε τρυπήσει με ένα ξυλάκι από σουβλάκι 5-6 τρυπούλες 
γύρο γύρο... κατόπιν κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 120°C και ψήνουμε 
άλλα 20 λεπτά.
Βγάζουμε τον άρτο και ραντίζουμε την επιφάνειά του με νερό για να γυαλίσει.
Αφήνουμε να κρυώσει, σε σχάρα και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη!
Δημιουργός Συνταγής 
Σπυριδούλα Προφύρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου