Σελίδες

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στο Βυζαντινό Μυστρά

















ΣΠΑΡΤΗ. Με εικαστικό δρώμενο που θα πραγματοποιηθεί 
την Πέμπτη, 18 Απριλίου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι 
στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά, η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων 
συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η 18η Απριλίου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (100Μ08) ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 
Στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στο σημαντικό θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ένταξη των μνημείων στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτιστική ζωή. 
Μέσα από σειρά εκδηλώσεων το κοινό καλείται να γνωρίσει τα μνημεία και τα προβλήματά τους, να αναγνωρίσει την σημασία τους για τον τόπο και τη χώρα. 
Ως θέμα του φετινού εορτασμού έχει επιλεγεί «Η Πολιτιστική Κληρονομιά της Εκπαίδευσης».

- Ο Αρχαιολογικός Χώρος του Μυστρά έχει ενταχθεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ήδη από το 1989. 
Η Καστροπολιτεία του Μυστρά, πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μορέως, με πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις της ύστερης βυζαντινής περιόδου, αποτελεί μοναδικό δείγμα μιας καλά σωζόμενης οχυρωμένης πόλης και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αστικού, διοικητικού και εκκλησιαστικού κέντρου. 
Επιπλέον, με την μνημειακή της πυκνότητα, προσφέρει σε κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα ανασύνθεσης ενός υστεροβυζαντινού αστικού κέντρου, των λειτουργιών και του ιστορικού του πλαισίου, των ιδεών και των μηνυμάτων που μπορεί να προβάλει, συνιστώντας ένα έκθεμα με αδιαμφισβήτητη, διαχρονική εκπαιδευτική αξία. 
- Ο Μυστράς, με την ατμοσφαιρικότητα του δομημένου περιβάλλοντός του, το απαράμιλλο φυσικό τοπίο και τις ιστορικές μνήμες του, θα αποτελέσουν τον ιδανικό καμβά για την ζωγράφο Άννα Poelstra Τραγά και την ομάδα της για να παρουσιάσουν, με σύγχρονη καλλιτεχνική οπτική, ένα διαχρονικό Μνημείο υψηλής πολιτιστικής αξίας. 
Η ζωγράφος Άννα Poelstra Τραγά ζει και εργάζεται εδώ και 30 χρόνια στην Λακωνία. Σπούδασε Αιγυπτιολογία, εργάστηκε ως σχεδιάστρια στην Ε" Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και ως επιμορφώτρια στα τμήματα ζωγραφικής της Ν.Ε.Λ.Ε. Το 2011 παρουσίασε ατομική της έκθεση στην Πνευματική Εστία Σπάρτης, με τον Ταΰγετο και την Καστροπολιτεία του Μυστρά να αποτελούν βασική πηγή έμπνευσης στο έργο της

 http://www.notospress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου