Σελίδες

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Μαδρίτη.... σύνταξη στά 67... η «λύση»…για την κρίση


ispania sintajeis

Η ισπανική οικονομία αδυνατεί να σταθεί στα πόδια της, παρά την καταιγίδα των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ραχόι από τις αρχές του 2012, με το επιτελείο και τους συμβούλους του Ισπανού πρωθυπουργού να αναζητούν απεγνωσμένα λύσεις για να τιθασεύσουν το χρέος και να φρενάρουν την κρίση.
Η Μαδρίτη πλέον φαίνεται να σκέφτεται σοβαρά, σε μια προσπάθεια να «διασώσει» τα ασφαλιστικά της ταμεία και να μπορεί να εκπληρώνει την υποχρέωση της για χορήγηση συντάξεων, να αυξήσει για ακόμα μια φορά τα όρια συνταξιοδότησης των Ισπανών εργαζομένων.
Το 2011 η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας αλλάζοντας τα όρια συνταξιδιώτισσες από τα 63 στα 65 και μέχρι το 2027 στα 67 χρόνια. Τώρα η πρόταση των «σοφών» ειδικής επιτροπής του υπουργείου εργασίας είναι να επιμηκυνθεί και άλλο αυτό το όριο και να ξεπεράσει τα 67 χρόνια και όχι το 2027 αλλά πολύ πιο σύντομα.
Ανάμεσα στα επιχειρήματα τους, το γεγονός πως καθώς οι μισθοί μειώνονται οι συντάξεις δεν μειώνονται αναλογικά με αποτέλεσμα οι εισφορές να μην επαρκούν για να χρηματοδοτηθούν οι συντάξεις.
Η επιτροπή του υπουργείο καταλήγει και σε ένα ακόμα «εντυπωσιακό επιχείρημα» για να υπερασπιστεί την πρόταση της για αύξηση του ορίου ηλικίας. Εκτιμούν πως όσο μεγαλύτερος ηλικιακά είναι ένας εργαζόμενος, στατιστικά αμείβεται και με περισσότερα χρήματα και επομένως οι εισφορές του θα είναι και μεγαλύτερες προσφέροντας ακόμα και στη δύση της εργασιακής του ζωής μια σημαντική ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι Ισπανοί ωστόσο δεν έχουν χρόνο για να υποστούν το σοκ μιας αύξησης του ορίου συνταξιδιώτης στα 68 ή ακόμα και 69 τους χρόνια καθώς αυτό που προέχει για εκείνους είναι να αντιμετωπίσουν τις νέες ανακοινώσεις για μέτρα λιτότητας.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει προετοιμάσει τους συμπατριώτες τους για μια νέα δυσάρεστη έκπληξη καθώς την Παρασκευή θα ανακοινώσει επιπρόσθετα μέτρα με την μορφή περικοπών δαπανών που όπως τόνισε θα είναι «απολύτως απαραίτητα» για την ισπανική οικονομία..

 από :http://exelixeis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου