Σελίδες

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Μεγάλη "απάτη" από τις Τράπεζες για όσους έχουν αγοράσει αυτοκίνητο με δάνειο





Τεράστια είναι η  οικονομική βλάβη των καταναλωτών, που έχουν αγοράσει αυτοκίνητο με δάνειο και παρακράτηση κυριότητας και λόγω της κρίσης δεν μπορούν να είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων.
 
Οι περισσότερες Τράπεζες έχουν εκχωρήσει όλες τις σχετικές απαιτήσεις τους σε εταιρίες συμφερόντων τους, και οι τελευταίες σε όσες περιπτώσεις υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων, προβαίνουν σε υποβολή αιτήσεων για ασφαλιστικά μέτρα νομής, δηλαδή ζητούν να πάρουν πίσω το αυτοκίνητο με έκδοση δικαστικής απόφασης.
 
Ταυτόχρονα όμως ζητούν και την έκδοση διαταγής πληρωμής ώστε να αναγκασθεί ο καταναλωτής να πληρώσει και το υπόλοιπο του τιμήματος.
 
Σύμφωνα με το νόμο, όμως, σε πώληση με παρακράτηση κυριότητας, αν ο αγοραστής δεν πληρώσει, ο πωλητής έχει δύο επιλογές, που όμως η μία αποκλείει την άλλη. Δηλαδή ή θα ζητήσει να πάρει πίσω το αυτοκίνητο ή θα ζητήσει τα χρήματα από το υπόλοιπο του τιμήματος. Όχι και τα δύο. 
 
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι ο καταναλωτής και να έχει πληρώσει ήδη ένα μεγάλο μέρος του τιμήματος. Και να χρωστάει το υπόλοιπο επαυξημένο με τόκους και δικαστικά έξοδα. Και να μην έχει τελικά αυτοκίνητο.
 
 
Για το θέμα εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης με το παρακάτω περιεχόμενο:

"Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση, να σας ενημερώσουμε ότι πλέον δεν "σηκώνουμε τα χέρια ψηλά" και το μόνο συναίσθημα που μας κυριεύει είναι ο φόβος και η ανασφάλεια, όταν βρισκόμαστε με ένα αυτοκίνητο με παρακράτηση κυριότητας, στο οποίο χρηματοδοτηθήκαμε για να το αγοράσουμε, και σήμερα λόγω της γενικής οικονομικής κρίσης, της ύφεσης, αλλά και της ανεργίας να μη μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δόσεις μας και σήμερα να βρισκόμαστε σε απειλές και διεκδικήσεις όχι μόνο από την Τράπεζα που μεσολάβησε στην χρηματοδότηση, αλλά και από την Εταιρία που έχουν  εκχωρηθεί οι απαιτήσεις της Τράπεζας.
Σύμφωνα με  την διαπίστωση του Νομικού  Συμβούλου της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, κ Μάρκο Κουντουρούδα, δείτε τι ακριβώς συμβαίνει:
¨Κάποιες Τράπεζες, έχουν εκχωρήσει όλες τις απαιτήσεις τους σε εταιρείες συμφερόντων τους, όπως και τη σύμβαση της πώλησης του Ι.Χ. οι οποίες κάνουν ασφαλιστικά μέτρα νομής για να πάρουν το αυτοκίνητο.", όπως εξηγεί και διευκρινίζει ο δικηγόρος Αθηνών κ Μάρκος Κουντουρούδας, για ωφέλεια όλων των καταναλωτών.
"Κατά το Νόμο, σε πώληση με παρακράτηση κυριότητας, αν ο αγοραστής δεν πληρώσει, ο πωλητής έχει δύο επιλογές, που όμως η μία ΑΠΟΚΛΕΊΕΙ την άλλη, ήτοι ή θα ανακτήσει την κυριότητα του Ι.Χ. ή θα ζητήσει τα χρήματα από το υπόλοιπο του τιμήματος. 
Κάποιες Τράπεζες λοιπόν, με τις συνεργαζόμενες εταιρείες τους, ζητούν να πάρουν το Ι.Χ. και ¨ενώ δεν έχει βγει Δικαστική απόφαση, οι Τράπεζες, ενώ το ΓΝΩΡΊΖΟΥΝ ότι έχουν εκχωρήσει τις απαιτήσεις τους, βγάζουν διαταγές πληρωμής για το υπόλοιπο του τιμήματος ...!!! Δηλαδή να αρπάξουν από τους καταναλωτές και το Ι.Χ. (στο οποίο έχουν δοθεί π.χ ήδη 20.000 ευρώ) διεκδικούν και τα χρήματα, περίπου 18.000 ευρώ...! που υπολείπονται Δηλαδή να τα πάρουν "διπλά" αναιτίως και ετσιθελικά."
 
Συμπερασματικά, καλούμε όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν αγοράσει αυτοκίνητο μέσω δανεισμού από Τράπεζα, να ζητούν ενημέρωση και καθοδήγηση από την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης για τα περαιτέρω σε Πανελλαδικό Επίπεδο, καθώς οι Τραπεζικές Εταιρείες και οι συνεργάτες αυτών ως επί το πλείστον έχουν έδρα την Περιφέρεια Αττικής.-
                                            
Η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
κ Ιωάννα Μελάκη"
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου