*Ενα διαφορετικό, θαλασσινό, ελληνικό «πιλάφι»
για τους λάτρεις του τραχανά.
Υλικά (για 4 άτοµα)
Για τη σάλτσα ντοµάτας:
- 10 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 120 γρ. ξερά κρεµµύδια, σε λεπτές φέτες
- 10 γρ. σκελίδες σκόρδου
- 30 γρ. πελτές ντοµάτας
- 300 γρ. ντοµάτες, ολόκληρες, από κονσέρβα
- 12 γρ. βασιλικός, τα φύλλα
- ζάχαρη, αν χρειάζεται
- αλάτι
- 1.200 ml ζωµός κοτόπουλου, σπιτικός ή ψυγείου
- 80 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 150 γρ. κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 400 γρ. γλυκός τραχανάς
- 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκοµµένο
- 200 ml λευκό κρασί
- αλάτι
- φρεσκοτριµµένο πιπέρι
- 12 µεγάλες γαρίδες, καθαρισµένες και κοµµένες σε χονδρά κοµµάτια
- 60 γρ. λιαστές ντοµάτες, ψιλοκοµµένες
- 60 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 100 γρ. φέτα, τριµµένη
- 50 γρ. παρµεζάνα, τριµµένη
- 100 γρ. φρέσκια ντοµάτα, χονδροκοµµένη
- 10 γρ. βασιλικός, ψιλοκοµµένος
- Ετοιµάζουµε τη σάλτσα ντοµάτας όπως ακριβώς στη συνταγή της Δευτέρας
(σπαγκέτι µε κεφτεδάκια) και την αφήνουµε στην άκρη.
- Ζεσταίνουµε τον ζωµό και τον αφήνουµε στην άκρη, διατηρώντας τον ζεστό.
Σε µια κατσαρόλα, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουµε το ελαιόλαδο και ιδρώνουµε το κρεµµύδι.
- - Σοτάρουµε µέχρι να µαλακώσει καλά και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώµα.
- - Προσθέτουµε τον τραχανά και σοτάρουµε για περίπου 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουµε το σκόρδο, σβήνουµε µε το κρασί και αφήνουµε να εξατµιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουµε τον ζεστό ζωµό σε µικρές δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς.
- Προσέχουµε ώστε το βράσιµο να είναι µεν χαµηλό, αλλά ορατό.
- Αλατοπιπερώνουµε και συνεχίζουµε να ρίχνουµε τον ζωµό, µέχρι να µαγειρευτεί ο τραχανάς στον βαθµό της αρεσκείας µας.
- Προσθέτουµε τις γαρίδες, τη σάλτσα ντοµάτας και τις λιαστές ντοµάτες
και µαγειρεύουµε µέχρι να αποκτήσει ο τραχανάς το επιθυµητό χύλωµα.
- Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουµε το βούτυρο,
τη φέτα, την παρµεζάνα, την χονδροκοµµένη ντοµάτα και τον βασιλικό.
= Ανακατεύουµε ελαφρώς και σερβίρουµε.
*Λουκάκος ΓιάννηςΣεφ,
------------------------------------->
*Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης,
*εκτέλεση συνταγών: Βίκυ Κουμάντου
πηγή: http://www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου