Σελίδες

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Τραχανάς με γαρίδες, φέτα και βασιλικό Ενα θαλασσινό, ελληνικό «πιλάφι»


Τραχανάς με γαρίδες, φέτα και βασιλικό



*Ενα διαφορετικό, θαλασσινό, ελληνικό «πιλάφι» 
για τους λάτρεις του τραχανά.


Υλικά (για 4 άτοµα)

Για τη σάλτσα ντοµάτας:
  •  10 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. ξερά κρεµµύδια, σε λεπτές φέτες
  • 10 γρ. σκελίδες σκόρδου
  • 30 γρ. πελτές ντοµάτας 
  • 300 γρ. ντοµάτες, ολόκληρες, από κονσέρβα
  • 12 γρ. βασιλικός, τα φύλλα
  • ζάχαρη, αν χρειάζεται
  • αλάτι
Για τον τραχανά
  •  1.200 ml ζωµός κοτόπουλου, σπιτικός ή ψυγείου
  • 80 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
  • 400 γρ. γλυκός τραχανάς
  • 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκοµµένο
  • 200 ml λευκό κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  • 12 µεγάλες γαρίδες, καθαρισµένες και κοµµένες σε χονδρά κοµµάτια
  • 60 γρ. λιαστές ντοµάτες, ψιλοκοµµένες
  • 60 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 100 γρ. φέτα, τριµµένη
  • 50 γρ. παρµεζάνα, τριµµένη
  • 100 γρ. φρέσκια ντοµάτα, χονδροκοµµένη
  • 10 γρ. βασιλικός, ψιλοκοµµένος
Εκτέλεση:

- Ετοιµάζουµε τη σάλτσα ντοµάτας όπως ακριβώς στη συνταγή της Δευτέρας 
(σπαγκέτι µε κεφτεδάκια) και την αφήνουµε στην άκρη.
- Ζεσταίνουµε τον ζωµό και τον αφήνουµε στην άκρη, διατηρώντας τον ζεστό. 
Σε µια κατσαρόλα, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουµε το ελαιόλαδο και ιδρώνουµε το κρεµµύδι. 
- - Σοτάρουµε µέχρι να µαλακώσει καλά και να πάρει ένα ελαφρώς ξανθό χρώµα. 
- - Προσθέτουµε τον τραχανά και σοτάρουµε για περίπου 2-3 λεπτά. 
- Προσθέτουµε το σκόρδο, σβήνουµε µε το κρασί και αφήνουµε να εξατµιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουµε τον ζεστό ζωµό σε µικρές δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς. 
- Προσέχουµε ώστε το βράσιµο να είναι µεν χαµηλό, αλλά ορατό. 
- Αλατοπιπερώνουµε και συνεχίζουµε να ρίχνουµε τον ζωµό, µέχρι να µαγειρευτεί ο τραχανάς στον βαθµό της αρεσκείας µας. 
- Προσθέτουµε τις γαρίδες, τη σάλτσα ντοµάτας και τις λιαστές ντοµάτες 
και µαγειρεύουµε µέχρι να αποκτήσει ο τραχανάς το επιθυµητό χύλωµα.
- Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουµε το βούτυρο, 
τη φέτα, την παρµεζάνα, την χονδροκοµµένη ντοµάτα και τον βασιλικό. 
= Ανακατεύουµε ελαφρώς και σερβίρουµε.




 *Λουκάκος ΓιάννηςΣεφ,
 ------------------------------------->
*Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης, 
*εκτέλεση συνταγών: Βίκυ Κουμάντου


 πηγή: http://www.tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου