Σελίδες

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Πουρές ρεβιθιών με καυκαλήθρες --- Σερβίρεται ζεστός ή και κρύος


Πουρές ρεβιθιών με καυκαλήθρες


*Επιλέξτε Ελληνικά όσπρια που φηµίζονται για την εξαιρετική ποιότητά τους 
  και φροντίστε να είναι φετινής σοδειάς.
*Για πολλά χρόνια ο πουρές σπανακιού, αρωµατισµένος µε καυκαλήθρα, 
 ήταν η αγαπηµένη µου γαρνιτούρα: 
 βελούδινη µπουκιά µε άρωµα παραδοσιακής χορτόπιτας. 

*Πρόσφατα, όµως, έπρεπε να τον σερβίρω στο Μέγαρο Μουσικής για 500 άτοµα. 
Ένα φορτηγό σπανάκι δεν θα µου έφτανε. 
Έτσι σκέφτηκα να αντικαταστήσω το σπανάκι µε ρεβίθια, 
που γίνονται ωραίος πουρές µε σώµα, ενώ η γεύση τους ταιριάζει µε την καυκαλήθρα 
– αλήθεια, έχετε δοκιµάσει την παραδοσιακή ρεβιθάδα µε καυκαλήθρες


- Μουλιάζω αποβραδίς ½ κιλό ρεβίθια σε κρύο νερό µε αλάτι 
(για να µπορέσουν να βράσουν καλά).
- Την εποµένη τα ξεπλένω.
-- Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ρίχνω έ.π.  
- ελαιόλαδο και τσιγαρίζω  
- 1 κρεµµύδι,  
- 3 φρέσκα κρεµµυδάκια και  
-2 πράσα, όλα ψιλοκοµµένα. 
- Προσθέτω 3 - 4 µατσάκια χονδροκοµµένες καυκαλήθρες και έπειτα τα ρεβίθια. 
- Καλύπτω µε νερό, 3 - 4 δάχτυλα επάνω από την επιφάνεια των ρεβιθιών. 
Σε σιγανή φωτιά βράζω τα ρεβίθια (ο χρόνος βρασµού διαφέρει ανάλογα µε την ποιότητά τους). Μόλις βράσουν, αλλά έχουν µείνει λίγα υγρά, δοκιµάζω το αλατοπίπερο 
και προσθέτω λίγη καυτερή πιπεριά και κύµινο. 
Κατεβάζω από τη φωτιά, ρίχνω στην κατσαρόλα 300 γρ. σπανάκι (τα φύλλα) και ανακατεύω.
*Κάνω τον πουρέ βελουτέ σε δυνατό µπλέντερ, 
έχοντας υπόψη µου ότι όταν κρυώσει θα σφίξει. 
Ρυθµίζω τη ρευστότητά του, δοκιµάζω το αλατοπίπερο και προσθέτω µπόλικο ωµό ελαιόλαδο. 

*Σερβίρω τον πουρέ ζεστό, π.χ.µε κοτόπουλο ή ψάρι, αλλά και κρύο, σαν χούµους, 
µε µπόλικη γλυκιά πάπρικα.


*Μπαξεβάνης ΓιάννηςΣεφ
*Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης, 
*εκτέλεση συνταγών: Βίκυ Κουμάντου

*http://www.tovima.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου