Σελίδες

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Έρχονται οι Κινέζοι για το «Ελ. Βενιζέλος» κι άλλα αεροδρόμια....


erxontai-kinezoi-gia-to-el-venizelos-ki-alla-aerodromia

«Κίτρινος» πυρετός έπιασε χθες το μεσημέρι το υπουργείο Οικονομικών όταν ομάδα από 25 Κινέζους επιχειρηματίες πλημμύρισε τους διαδρόμους καθώς είχε συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα ενώ μετά κάποιοι από αυτούς πέρασαν κι από το Μαξίμου. Οι Κινέζοι φέρεται να μετέφεραν μια πρόταση έκπληξη. Προτίθενται να αγοράσουν τόσο τη συμμετοχή του Δημοσίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όσο και το μερίδιο που κατέχει, και πουλάει, η γερμανική Hochtief. Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να επεκταθεί η υπάρχουσα 30ετής σύμβαση παραχώρησης, που λήγει το 2026, και να πωληθεί μέρος της συμμετοχής του Δημοσίου, που ανέρχεται στο 55%.
Η γερμανική εταιρία Hochtief κατέχει σήμερα συνολικά το υπόλοιπο 40%, ενώ 5% ανήκει σε ιδιώτη επενδυτή. Το κινεζικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν περιορίζεται στο ποσοστό των μετοχών που θα διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο αλλά εκτείνεται και σε αυτό που επιθυμεί να πουλήσει η Hochtief (26,7% από το 40% που ελέγχει συνολικά μέσω δύο εταιριών).

Επίσης, οι Κινέζοι έδειξαν να ενδιαφέρονται και για περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας καθώς θέλουν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο με logistics και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε πύλη εξαγωγών των προϊόντων της προς την Ευρώπη.

Στις συναντήσεις ήταν οι επικεφαλής του κινεζικού Shenzhen Airport και της Friedmann Pacific Asset.

Η Shenzhen Airport διαχειρίζεται το ομώνυμο αεροδρόμιο, που είναι το 5ο μεγαλύτερο στην Κίνα και 24ο παγκοσμίως από πλευράς επισκεψιμότητας.

Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού και πλεονέκτημά του θεωρείται η διασύνδεση με πολλές κινεζικές πόλεις έναντι χαμηλού κόστους. H Friedmann Pacific Asset Management είναι θυγατρική του ομίλου Friedmann Pacific Investment Holdings Limited, έχει έδρα το Χονγκ Κονγκ και δραστηριοποιείται κυρίως σε επενδύσεις στην αγορά.

Πηγή: ered.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου