Σελίδες

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

LGBTIQ+ (ή αλλιώς ΛΟΑΤΚΙ+): Τι σημαίνουν όλα αυτά τα γράμματα;



Αποτέλεσμα εικόνας για λοατκι
Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται η χρήση του ακρωνύμιου ‘LGBT’, ‘LGBTIQ’ και ‘LGBTIQ+’ για να συμπεριλάβουμε όλα τα άτομα και τις κοινότητες που
προσδιορίζονται ως λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικά, τρανς/διεμφυλικά, queer, ιντερσέξ αλλά και ασεξουαλικά, πανσεξουαλικά άτομα, καθώς και τις άλλες έμφυλες ταυτότητες. Συμπεριλαμβάνει επίσης τα άτομα τα οποία αναρωτιούνται για τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους ή και την ταυτότητα φύλου τους.
Ακολουθούν μερικές διευκρίνισες για καθένα από τους όρους στο LGBT(Q)QI+:
Λεσβία: Μία γυναίκα η οποία προσελκύεται συναισθηματικά, ρομαντικά ή σεξουαλικά από άλλες γυναίκες.
Γκέι: Άνδρας που προσελκύεται συναισθηματικά, ρομαντικά ή σεξουαλικά από άτομα του ίδιου φύλου. Αν και χρησιμοποιείται για γυναίκες, προσδιορίζει κυρίως τους άνδρες. Η λέξη γκέι πλέον κρίνεται ορθή αντί της λέξης ομοφυλόφιλος, που έχει κλινικές αποχρώσεις οι οποίες θεωρούνται προσβλητικές.
Αμφισεξουαλικός/η: Άνδρας ή γυναίκα που προσελκύεται συναισθηματικά, ρομαντικά ή σεξουαλικά από άτομα ανεξαρτήτως φύλου.
Τρανς ή διεμφυλικός/η: Ο όρος τρανς περιγράφει τα άτομα των οποίων το φύλο τους, η εσωτερική αίσθηση του αρσενικού ή θηλυκό δε συμφωνεί με το φύλο που τους αποδόθηκε όταν γεννήθηκαν. Τα άτομα τα οποία ανήκουν στις έμφυλες (gender non–conforming, bi–gender, gender–fluid, κ.α.) ταυτότητες είναι αυτά των όποιων η προς τα έξω επικοινωνία του φύλου δια της συμπεριφοράς ή της εμφάνισης, διαφέρει από τις προοπτικές που συνδέονται με το φύλο το οποίο τους αποδόθηκε κατά τη γέννησή τους. Κάθε άτομο έχει ένα σεξουαλικό προσανατολισμό και μία ταυτότητα και έκφραση φύλου. Η ταυτότητα φύλου είναι διαφορετική από τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Τα τρανς άτομα μπορεί να προσδιορίζονται ως ετερόφυλα/straight, λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικά, ασεξουαλικά, queer, ή οποιοδήποτε άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό.

(Γενική πηγή: http://www.lambdalegal.org/kn…/basic-facts-about-being-lgbtq)
Queer: 1) Όρος-ομπρέλα που χρησιμοποιείται μερικές φορές από άτομα της κοινότητας όσον αφορά ολόκληρη την LGBTIQ+ κοινότητα. 2) Εναλλακτικός όρος που χρησιμοποιείται από άτομα που αμφισβητούν ή απορρίπτουν τις νόρμες (norms) ή ετικέτες και κατηγορίες του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου όπως λεσβία, γκέι, στρέιτ, άνδρας, γυναίκα, κλπ. Συμπεριλαμβάνει την έννοια του genderqueer, που υποστηρίζει την ιδέα της ρευστότητας του φύλου ενώ απορρίπτει την έννοια του φύλου ως κοινωνικό κατασκεύασμα. Υπάρχουν επίσης άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως άφυλα, δίφυλα (bi–gender). Επισημάνουμε εδώ ότι ο όρος δεν είναι ευρύτερα αποδεκτός από την κοινότητα, και μπορεί να θεωρηθεί προσβλητικός, αναλόγως της γενιάς, της γεωγραφικής τοποθεσίας και της σχέσης τους με τη λέξη.
Questioning: (Προβληματισμένοι/νες) Καμία φορά βλέπουμε ένα δεύτερο Q να αναφέρεται σε άτομα των οποίων η διαδικασία της διερεύνησης και της ανακάλυψης του δικού τους σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου ή της έκφρασης φύλου βρίσκονται σε διαδικασία διερεύνησης.
Ιντερσέξ: Άτομα των οποίων η σεξουαλική ανατομία ή τα χρωματοσώματα δεν ταιριάζουν με τα παραδοσιακά σημάδια του ‘θηλυκού’ και ‘αρσενικού’. Για παράδειγμα: άτομα γεννημένα με ανατομία και ‘θηλυκή’ και ‘αρσενική’ (πέος, όρχεις, κόλπος, ωοθήκες, μήτρα, κλπ)· άτομα γεννημένα με το XXY χρωμόσωμα.
Cis ή cisgender: Αναφέρεται σε άτομα των οποίων το φύλο συμφωνεί με το φύλο που τους αποδόθηκε όταν γεννήθηκαν.
Straight: Άτομα που εκλύονται σεξουαλικά από το αντίθετο φύλο.
https://www.lambdalegal.org/know-your-rights/article/youth-glossary-lgbtq-terms
http://gr.diversityeurope.com/lgbtqqi-explained-in-simple-terms/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου