Σελίδες

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

υγιεινός συνδυασμός { ψητών } λαχανικών



alt











... ο συνδυασμός *κάποιων λαχανικών *μαζί ...
είναι πραγματικά μια τονωτική ένεση για την υγεία. 
 
Ποια είναι, όμως, η πιο υγιεινή συλλογή από λαχανικά; Κατ’ αρχάς, να προτιμάτε λαχανικά εποχής και από τοπικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, για καλύτερη γεύση αλλά και υγεία. Τα λαχανικά είναι καλύτερα ωμά, όμως είναι σχεδόν σίγουρο πως θα βαρεθείτε να τα τρώτε συνεχώς έτσι. Υπάρχει μια εναλλακτική λύση, για να τα βρείτε πιο νόστιμα και να τα τρώτε πιο συχνά.
Η σχάρα είναι αυτή που κάνει τα λαχανικά πιο νόστιμα και ελκυστικά. Δεν είναι τυχαίο που έτσι τα ψήνουν συνήθως στα αγροκτήματα. Τα ψητά λαχανικά στην πιατέλα, με όλη τους την απλότητα, είναι η καλύτερη συνταγή. Η παρουσίαση ενός πιάτου με έξι ή περισσότερα λαχανικά, που καθένα εξισορροπεί τέλεια την καπνιστή γεύση του με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, είναι και ένα εντυπωσιακό πιάτο για τους καλεσμένους σας.
Αυτήν τη μέθοδο μπορείτε να την ακολουθήσετε εύκολα και στο σπίτι, χρησιμοποιώντας μια ψησταριά με κάρβουνα, σχάρα με αέριο ή ένα τηγάνι στο μάτι της κουζίνας. Όταν χρησιμοποιείτε μια υπαίθρια ψησταριά, πρέπει η σχάρα να είναι καθαρή και αλειμμένη με λίγο λάδι, σε μέση - υψηλή θερμότητα, για να μην αφήνετε πάνω τα λαχανικά πολλή ώρα.
Χρησιμοποιήστε, επίσης, στο τέλος, ψιλοκομμένα μυρωδικά, ραντίστε με χυμό λεμονιού ή σταγόνες από ξίδι βαλσάμικο, ενώ η τριμμένη παρμεζάνα μπορεί να προστεθεί μετά το ψήσιμο στη σχάρα, αλλά όχι σε μεγάλη ποσότητα. Καλό είναι η σχάρα να είναι ήδη ζεστή, όταν βάλετε πάνω τα λαχανικά.
 
 
Ποια να προτιμάτε και πώς να τα ψήνετε
 
Σπαράγγια: Βουτήξτε τις λόγχες σε βραστό νερό για 1 λεπτό. Στεγνώστε τες με χαρτί κουζίνας. Βάλτε 3-4 λόγχες σαν στρατιωτάκια στη σειρά, αφότου εισάγετε μια οδοντογλυφίδα. Βουρτσίστε ελαφρά με ελαιόλαδο και αφήστε το στη σχάρα για 2 λεπτά σε κάθε πλευρά.
Μπρόκολο: Επιλέξτε στελέχη με λίπος. Κόψτε τους μίσχους 2 ίντσες κάτω από το στέμμα και κάθετα σε φέτες. Ζεματίστε το για 1 λεπτό. Στεγνώστε με χαρτί κουζίνας. Αλείψτε τις φέτες ελαφρά με ελαιόλαδο και αφήστε το στη σχάρα για 2 λεπτά κάθε πλευρά.
Καρότα: Κόψτε το πάνω και το κάτω μέρος του και κρατήστε τη μέση, που θα κόψετε κατά μήκος σε φέτες. Βουρτσίστε ελαφρά με ελαιόλαδο και αφήστε τες στη σχάρα για 3 λεπτά.
Κρεμμύδια (κόκκινο, κίτρινο ή γλυκό): Κόψτε σταυρωτά σε φέτες. Τοποθετήστε 2 οδοντογλυφίδες σταυρωτά στις φέτες για να κρατηθούν μαζί στη σχάρα. Βουρτσίστε ελαφρά με ελαιόλαδο και αφήστε στη σχάρα για 2 λεπτά σε κάθε πλευρά.
Μανιτάρια πορτομπέλο: Επιλέξτε μεγάλα μανιτάρια. Πετάξτε τα κοτσάνια και χρησιμοποιήστε ένα μικρό μαχαίρι με οδοντωτές άκρες. Βουρτσίστε ελαφρά με ελαιόλαδο. Ψήστε τα μανιτάρια απλωτά σε κάθε πλευρά για 2 λεπτά.
Γλυκές πιπεριές: Κρατήστε ένα μεγάλο μαχαίρι και κόψτε κάθετα κάθε πλευρά σαν πλάκα. Βουρτσίστε τα κομμάτια ελαφρά με ελαιόλαδο και αφήστε τα στη σχάρα για 3 λεπτά.
Κολοκυθάκια: Αφαιρέστε το πάνω και το κάτω μέρος. Κόψτε το κολοκύθι κατά μήκος σε φέτες. Βουρτσίστε ελαφρά με ελαιόλαδο και βάλτε το στη σχάρα για 2 λεπτά σε κάθε πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου