Σελίδες

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

η... φρουκτόζη ! ! !


alt







 
... σχετικά πρόσφατα, 
η επιστήμη έχει χωρίσει τα λίπη σε «καλά» και «κακά». 
 
... μερικοί επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι τα διάφορα σάκχαρα επίσης πρέπει να περάσουν από… ατομική εξέταση.
 
 
 
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι οι Αμερικανοί τρώνε πάρα πολλή ζάχαρη...  
αλλά μελέτες τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι ένα απλό σάκχαρο που ονομάζεται φρουκτόζη 
μπορεί να συμβάλει με μοναδικό και πολύ αρνητικό τρόπο 
στις προ-διαβητικές καταστάσεις, 
την παχυσαρκία 
και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
-Η φρουκτόζη* μεταβολίζεται αποκλειστικά από το ήπαρ.  
-Η άλλη απλή ζάχαρη,* η γλυκόζη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα όργανα.  
 
-Οι ερευνητές λένε ότι, βομβαρδίζοντας το ήπαρ με υψηλά επίπεδα φρουκτόζης, 
μπορεί να παράγει υπερβολικό εσωτερικό λίπος και να αυξάνονται τα επίπεδα του ουρικού οξέος, επιδράσεις που μπορεί να συμβάλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, 
στον διαβήτη και στις καρδιακές παθήσεις.
 
-Μερικές μελέτες σε ζώα συνδέουν επίσης τη φρουκτόζη σε μειωμένη ευαισθησία στη λεπτίνη, μια ορμόνη που δείχνει στο σώμα πότε πρέπει να σταματήσει να τρώει.
 
**Δεν είναι όλοι οι ερευνητές πεπεισμένοι ότι η φρουκτόζη αποτελεί τη μοναδική απειλή.  
Όμως, η αύξηση στις ΗΠΑ του διαβήτη τύπου 2, 
της λιπώδους νόσου του ήπατος και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με σοβαρές ασθένειες, οδήγησε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας 
να συγκαλέσει μια διάσκεψη τον Νοέμβριο, 
που θα διερευνήσει τον ρόλο της κατανάλωσης φρουκτόζης στη λειτουργία του ήπατος, την παχυσαρκία και τον διαβήτη.
 
Η νέα απειλή

«Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές κινούμαστε προς μια συναίνεση, 
ότι η φρουκτόζη είναι το συστατικό της ζάχαρης που έχει σημασία», 
δήλωσε ο Μπάρι Πόπκιν, ένας καθηγητής για την Παγκόσμια Διατροφή στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, 
που έχει μελετήσει προσεκτικά τη ζάχαρη και την παχυσαρκία. «Το συνέδριο μπορεί να εξηγήσει πολλά μηχανιστικά θέματα που σχετίζονται με τη φρουκτόζη και μια ολόκληρη σειρά από καρδιομεταβολικές ασθένειες».
Εκτός από την επιστημονική συζήτηση που τροφοδοτούν, 
οι νέες μελέτες έχουν προσθέσει έναν προβληματισμό σε ό,τι αφορά την υψηλή φρουκτόζη στο σιρόπι καλαμποκιού.  
 
- Ενώ η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων το 1983 κήρυξε τη γλυκαντική ουσία ασφαλή σε επίπεδα έως και 55%, δεν έχει λάβει θέση σχετικά με την υψηλή φρουκτόζη σε τέτοια σκευάσματα.
- Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Παχυσαρκία», 
μερικά από τα πιο δημοφιλή ποτά και αναψυκτικά μπορεί να φτιάχνονται με γλυκαντικά από καλαμπόκι που έχουν σχεδόν 65% φρουκτόζη.
--- Η φρουκτόζη είναι έντονα γλυκιά και φθηνότερη από τα άλλα σάκχαρα 
και έτσι η αύξηση των επιπέδων της σε ένα προϊόν 
θα μπορούσε να μειώσει τις θερμίδες και το κόστος, 
διατηρώντας παράλληλα την επιθυμητή γλυκύτητα, 
... είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Μάικλ Γκόραν, 
καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής 
και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών 
για την Παιδική Παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο 
της Νότιας Καλιφόρνιας.

Τι συμβαίνει με τη φρουκτόζη;

Ο δρ Ρόμπερτ Λούστιγκ, 
παιδιατρικός ενδοκρινολόγος 
και ειδικός για την Παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο στο Σαν Φρανσίσκο, 
...λέει πως η φρουκτόζη παρουσιάζει τρεις βασικούς κινδύνους: 
 
1) Μεταβολίζεται μόνο από το ήπαρ, ενώ η γλυκόζη μεταβολίζεται από όλα τα όργανα του σώματος. Όταν το συκώτι είναι υπερφορτωμένο με φρουκτόζη, 
πρέπει να μετατρέψει ένα σημαντικό μέρος αυτής της ουσίας σε λίπος στο ήπαρ.
 
2) Συνδέεται με τις πρωτεΐνες ταχύτερα από τη γλυκόζη, 
προκαλώντας νωρίτερα γήρανση. 
 
3) Αλλάζει τον μεταβολισμό, 
με αποτέλεσμα τα άτομα να τρώνε περισσότερο. 
 
 
ΠΗΓΗ: DiabetesNews
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου