Σελίδες

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

ΟΙ LGBTI ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗΣ


Οι ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανς φυλακισμένοι περιορίζονταν 
σε συνθήκες απομόνωσης, που κατ’ ευφημισμό ονομαζόταν «εναλλακτικός τρόπος ζωής» σε φυλακή της Καλιφόρνια.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) και το Τμήμα του Σερίφη στην Επαρχεία Σαν Μπερναντίνο συμφώνησαν να προχωρήσουν σε διευθέτηση αγωγής, σύμφωνα με την οποία οι LGBTI κρατούμενοι περιορίζονταν στα κελιά τους έως και 23 ώρες την ημέρα, καθώς επίσης, τους απαγορευόταν να συμμετέχουν σε προγράμματα των φυλακών.
Η απόφαση ελήφθη στις 15 Αυγούστου και πρέπει ακόμη να εγκριθεί από 
το Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Riverside.
Αν πράγματι συμβεί αυτό, θα σηματοδοτήσει μια ακόμη νίκη για την ACLU 
στον αγώνα για ίση μεταχείριση των κρατουμένων στις φυλακές της Νότιας Καλιφόρνια.
Η δίκη του 2014 έριξε φως στην κακοποιητική μεταχείριση των ομοφυλοφίλων, αμφιφυλόφιλων, τρανς και ίντερσεξ φυλακισμένων στη φυλακή της Επαρχίας Σαν Μπερναντίνο. Οι ενάγοντες κρατούνταν στο λεγόμενο «εναλλακτικό τρόπο ζωής», όπως τον είχαν ονομάσει οι αρχές, σε απομόνωση δηλαδή.
Παρά το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι του σερίφη ισχυρίστηκαν ότι η απομόνωση ήταν για να προστατεύσουν τους φυλακισμένους από την παρενόχληση, 
οι LGBTI φυλακισμένοι διαμαρτυρήθηκαν για την απομάκρυνσή τους από δραστηριότητες, όπου σύμφωνα με τους αξιωματούχους θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους έξω από τη φυλακή.

Οι LGBTI φυλακισμένοι δεν μπορούσαν να λάβουν μέρος σε ειδικά προγράμματα.

Η Lynn Price είναι μια τρανς γυναίκα και μια από τις ενάγουσες στην αγωγή. Είπε ότι αν της δινόταν η ευκαιρία θα έπαιρνε μέρος στο πρόγραμμα Γενικής Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη (GED) που προσφέρθηκε στο Κέντρο Κράτησης στη West Valley στο Ράντσο Κουκαμόνγκα.

«Έτσι, όταν θα έβγαινα έξω, θα ήμουν σε θέση να κάνω κάτι. Θα ήμουν έτοιμη για την κοινωνία», είπε.

Αλλά η Price και άλλα LGBTI πρόσωπα έπρεπε να παραμείνουν στο κελί τους για 23 ώρες την ημέρα. Τους απαγορεύθηκε επίσης η πρόσβαση σε σεμινάρια εργασίας, στα εκπαιδευτικά προγράμματα, στα κέντρα απεξάsρτησης, στα θρησκευτικά και στα κοινοτικά προγράμματα επανένταξης.

Η Price εξηγεί ότι όλοι βίωσαν διακρίσεις. «Όλοι οι άλλοι, όλοι οι μη LGBTI άνθρωποι, μπορούσαν να κάνουν τα πράγματα που ήθελαν να κάνουν. Αλλά εμείς, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα».
Οι αξιωματούχοι της ACLU επιβεβαίωσαν ότι αυτό που ονόμασαν κατ’ ευφημισμό «Εναλλακτικό τρόπο ζωή» αναφερόταν σε 600 άτομα μεταξύ του 2012 και του 2018.

Η Lynn Price έπρεπε να περάσει έως και 23 ώρες 
την ημέρα στο κελί της. 
Φωτογραφία: Flickr/ Travis Wise

«Ήταν τόσο μοναχικό»

Η Price ήταν στα 50 της όταν η αστυνομία την συνέλαβε για κατοχή ναρκωτικών το 2012. Φορούσε μακιγιάζ, φόρεμα και τακούνια τη στιγμή της σύλληψης.
Στο Κέντρο Κράτησης στη West Valley, η Price δήλωσε ότι ταξινομήθηκε ως LGBTI φυλακισμένη και τοποθετήθηκε σε ειδικό χώρο. Εξήγησε ότι είχε μόνο μία ώρα την ημέρα για ντους, να κάνει ένα τηλεφώνημα ή να παρακολουθήσει τηλεόραση.
«Ήταν τόσο μοναχικό. Κάτι που τείνει να σε φθείρει», είπε.
Μόλις βγήκε από την φυλακή, το 2014, η Price προσχώρησε σε δίκη ενάντια στο Τμήμα του Σερίφη στην Επαρχεία Σαν Μπερναντίνο από τον πρώην αναπληρωτή Σερίφη Dan McKibben της Ιντιάνα. Ένας ομοφυλόφιλος, McKibben, επίσης, πέρασε 23 ώρες την ημέρα στο κελί του και δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε πρόγραμμα εργασίας.
Σύμφωνα με τον McKibben, ο οποίος πέθανε το 2016, οι αναπληρωτές του τμήματος χτυπούσαν και κακοποιούσαν λεκτικά τους LGBTI φυλακισμένους. Η Price δήλωσε ότι βίωσε λεκτική κακοποίηση.

Οι ενάγοντες ενδέχεται να λάβουν 1 εκατομμύριο δολάρια.

«Η φυλακή [San Bernardino County] υποστηρίζει ότι οι διακρίσεις που βίωσαν οι φυλακισμένοι ήταν για τη δική τους ασφάλεια», δήλωσε στο sbsun.com ο δικηγόρος της ACLU της Νότιας Καλιφόρνιας, Brendan Hamme.

«Αλλά οι φυλακές έχουν την υποχρέωση να τους κρατούν όλους ασφαλείς, ενώ παράλληλα να παρέχουν ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες που παρέχονται στη φυλακή».
«Κανένας δεν πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ασφάλειας και των ίσων δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι LGBTI φυλακισμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές κράτησης και ευρύτερη πρόσβαση στα προγράμματα.
Επιπλέον, οι υπάλληλοι των φυλακών θα λάβουν ειδική εκπαίδευση. Η επαρχία συμφώνησε επίσης να πληρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια στους ενάγοντες. Το ποσό θα κατανεμηθεί μεταξύ των ατόμων που περιορίστηκαν σε συνθήκες απομόνωσης από το 2012 έως το 2018, καθώς και των αμοιβών του δικηγόρου.
Η Price, που εργάστηκε σε μοτέλ του Οντάριο μετά την έξοδό της από την φυλακή, σχολίασε για τον διακανονισμό. Είπε ότι χαίρεται γιατί ήταν σε θέση να βοηθήσει άλλους LGBTI φυλακισμένους στον αγώνα τους για ίση μεταχείριση.
«Κάποιος έπρεπε να μιλήσει για εκείνους που δεν ήξεραν τι να πουν», είπε στο sbsun.com
Το GSN κάλεσε το Τμήμα του Σερίφη στην Επαρχία Σαν Μπερναντίνο για σχόλια.
22 Αυγούστου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου