Σελίδες

Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Θαλασσινά - Ποιά είδη κάνουν καλό στην υγεία μας


MARINATED SEAFOOD SALAD ~~~ this recipe is shared from the restaurant, "fresco by scotto" in New York city. [Italy] [foodnetwork]



Περιέχουν βιταμίνες, τα πολύτιμα ω3, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, συμβάλλουν ή δρουν προληπτικά 
στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, βοηθούν στη σύλληψη, 
κι έχουμε άλλους 10 λόγους για να τρώμε θαλασσινά τη Σαρακοστή(εκτός των ψαριών 
που καταναλώνονται μόνο του Ευαγγελισμού 
και των Βαΐων).
«Τα ιχθυηρά μπορούν να καταταγούν στις υπερτροφές που καταναλώνει ο Έλληνας σε κάθε ευκαιρία που του προσφέρεται» σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή στο Τμήμα Γεωπονίας 
Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Νεοφύτου.

*Ο καθηγητής μίλησε σε εκδήλωση της Έκθεσης Τροφίμων (Detrop) 
στην Θεσσαλονίκη που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Οξειδωτικού Στρες 
και τόνισε ότι τα ιχθυηρά,στα οποία ανήκουν ψάρια,οστρακοειδή,καρκινοειδή, δεκάποδα είναι τροφές που προσφέρουν μόνο οφέλη στον οργανισμό μας και προάγουν την ομαλή λειτουργία πολλών ζωτικών οργάνων.
*«Τα ιχθυηρά ανήκουν στις υπερτροφές γιατί έχουν υψηλή 
περιεκτικότητα πρωτεϊνών (18-25%) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ω3, βιταμινών (Α, Β, Ε, D και Κ), καθώς και ανόργανων αλάτων όπως ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο 
και ιώδιο», υπογράμμισε.
sole meuniere The secret to this dish, a #grilled homage to Gulf #oyster houses, is a knockout garlic-herb butter. #oysters #garlic #herb #butter #Parmesan #garlic #seafood #recipe
- Όλοι ξέρουμε ότι «τα ψάρια κάνουν καλό», αλλά για τις βεβαιωμένες επιδράσεις όλων των θαλασσινών στον ανθρώπινο οργανισμό ο κ. Νεοφύτου συγκέντρωσε και παρουσίασε συγκεκριμένες κατηγορίες μαζί με τα συμπεράσματα τελευταίων ερευνών, για να επισημάνει ότι:
– Βελτιώνουν τις λειτουργίες των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης γεροντικής άνοιας και Αλτσχάιμερ.
– Συμβάλλουν σημαντικά στο σωστό σχηματισμό των οστών.
– Μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) στο αίμα και
συνεπώς μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.
– Λειτουργούν ευεργετικά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και μειώνουν τον κίνδυνο απόφραξης των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων, που είναι η αιτία των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων.
– Βοηθούν στην όραση χάρη στις υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α που περιέχουν, ενώ τα ω3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην υγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
– Ενισχύουν το μεταβολισμό, καθώς και τη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του νευρικού συστήματος χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
– Μειώνουν τον κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου, όπως οισοφάγου, 

παχέος εντέρου, μαστού και ωοθηκών.
– Είναι χαμηλά σε θερμίδες και χοληστερόλη.
*Πολλοί γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες ορισμένων συμπληρωμάτων όπως το μουρουνέλαιο και ξέρουν ότι ασβέστιο και φώσφορο περιέχουν τα μικρά 

ψάρια (σαρδέλα, γαύρος, αντζούγιες, μαρίδα). 
Όμως, πρέπει να καταναλώνονται με το κόκκαλο, διευκρίνισε ο κ. Νεοφύτου.
*Η βιταμίνη D που περιέχουν βοηθά και στη μείωση του κινδύνου της ακράτειας, ενώ άλλα λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, 

ο κολιός, η ρέγκα, ο γαύρος, το χέλι ,η πέστροφα κ.ά., πλούσια σε ω3, 
μειώνουν τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των ημικρανιών, βοηθούν στην υπέρταση και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών.
*Είναι αποδεδειγμένο ερευνητικά ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση των κρυωμάτων και της γρίπης, ενώ πειράματα έχουν δείξει ότι συμπληρώματα 

ω3 για 3 μήνες βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών που προκαλούν ιώσεις 
και μειώνουν συμπτώματα άγχους που «ρίχνει» το ανοσοποιητικό.
*Μύδια,στρείδια,αχινοί,χτένια,καλόγνωμες,γυαλιστερές,κυδώνια,αχιβάδες, χάβαρα,πεταλίδες,φούσκες,πετροσωλήνες,πορφύρες και πίνες αποτελούν εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων,καλή πηγή πολλών βιταμινών,αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι αυξάνουν και την πνευματική διαύγεια λόγω του αμινοξέος τυροσίνη που περιέχουν κι ότι έχουν θετική επίδραση κατά της ψωρίασης, 

των αλλεργιών, του άσθματος ενώ το ιώδιό τους βοηθά στη βρογχοκήλη 
και στους ενδοκρινείς αδένες και ως παράγοντας κατά λοιμωδών νόσων (κοκίτης).
Cedar-Planked Salmon | MyRecipes.com, Going to make this weekend however, I will be changing the salt amount on the rub.
*Η άφθονη Β12 που περιέχουν και τα άλλα ιχνοστοιχεία έχει αποδειχθεί πειραματικά πως βοηθούν στην ενδυνάμωση του ενδομητρίου,μειώνοντας 

τον κίνδυνο της αποβολής. Είναι καλή πηγή ψευδαργύρου και μπορούν 
να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία του κατεστραμμένου δέρματος ύστερα 
από τραυματισμό, ενώ διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία του προστάτη.
*Είναι εξαιρετικά αφροδισιακά, βοηθούν στη σύλληψη.Η υψηλή ποσότητα ψευδαργύρου βοηθά στη διατήρηση υγιούς σεξουαλικής ζωής κι είναι περισσότερο γνωστό ότι αυξάνουν τη «λίμπιντο» τόσο στους άνδρες 

όσο και στις γυναίκες.
Heerlijke schotel om tijdens je verlof je gasten bij een BBQ te verwennen! Kan zowel op de BBq als in de grillpan gemaakt worden.
*Ο καθηγητής Ιχθυολογίας αναφέρθηκε σε 30 είδη θαλασσινών,κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τόνο και τα οστρακοειδή, επειδή περιέχουν πλούσια ποικιλία θρεπτικών συστατικών -π.χ., το σελήνιο, απαραίτητο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, και το ιώδιο, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα-, και στο σολομό και στον ξιφία, που είναι καλές πηγές βιταμίνης Α.
- «Τα μέταλλα που περιέχουν τα ιχθυηρά αποτρέπουν τη βλάβη των κυττάρων 

κι εκτοξεύουν την ελαστίνη, πρωτεΐνη που κρατά το δέρμα σφιχτό, βοηθά στις λειτουργίες του εγκεφάλου, κρατά την καρδιά υγιή. Τροφές πλούσιες σε σελήνιο συμβάλλουν στη μείωση του κοιλιακού λίπους στους ενήλικες, ενώ η ανεπάρκεια ή η έλλειψή του αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας, επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη, καρδιαγγειακών κ.ά.» τόνισε ο κ. Νεοφύτου.
- Ωστόσο, επισήμανε: 

«Σε συνεργασία με βιταμίνες, το σελήνιο εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, αλλά αν κάποιος το παραξηλώσει, ξεπερνώντας την ημερήσια πρόσληψη, θα αισθανθεί αίσθημα κούρασης, γαστρεντερικές διαταραχές, άσπρες κηλίδες στα νύχια και θα δει εξανθήματα, τριχόπτωση».
Σαρακοστιανό τραπέζι με «εκλεκτά» 
υπό εξαφάνιση θαλασσινά;
Λέμε, όχι

Η αλιεία, εμπορία και κατανάλωση πετροσωλήνων, πίνων και αχινών 

(και όχι μόνο) είναι παράνομη, καταστροφική για τα θαλάσσια 
οικοσυστήματα και επικίνδυνη για τον άνθρωπο. 
Ο μοναδικός λόγος που συνεχίζεται είναι επειδή κάποιοι «καλοφαγάδες» 

τα ζητούν μανιωδώς...[...]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου