Σελίδες

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Ζώντας με έναν καταθλιπτικό άνθρωπο


Η κατάθλιψη είναι πολλά περισσότερα από απλώς μία κακή διάθεση.
Είναι μία διαταραχή που «σκιάζει» τη σκέψη, τα συναισθήματα, τις αντιλήψεις για τον κόσμο και τις σχέσεις ενός ατόμου. Όλα αυτά, κάνουν τη ζωή ή τη συντροφιά με έναν καταθλιπτικό άνθρωπο μία πρόκληση. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου 1 στους 5 ανθρώπους στις ΗΠΑ θα βιώσουν σοβαρή κλινική κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Επομένως, οι πιθανότητες να βρείτε έναν/μία σύντροφο με κατάθλιψη είναι αρκετά πιθανό.
Η κατάθλιψη φαίνεται διαφορετική στον καθένα, άρα βγάλτε απ’ το μυαλό σας άτομα που κλαίνε και δε μπορούν να σηκωθούν απ’ το κρεβάτι. Αν και τα άτομα αυτά ίσως βιώνουν έντονη λύπη, μερικοί μπορεί να αισθάνονται έντονο εκνευρισμό, άγχος ή γκρίνια.
Αυτός ο πάντα ενοχλημένος σύντροφος/φίλος που δε μπορεί να συγκεντρωθεί ή να κοιμηθεί τη νύχτα; Ίσως να έχει και κατάθλιψη. Άλλα σημάδια φαίνεται να είναι η απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε λάτρευε το άτομο, δυσκολία αποφάσεων, αλλαγές στον ύπνο και στο φαγητό, απώλεια ενέργειας και νωθρότητα, ενοχές, τύψεις, αβοηθησία ακόμα και αυτοκτονικές σκέψεις.
Εάν ζείτε με κάποιον που βιώνει συμπτώματα κατάθλιψης, είτε είναι ερωτικός σύντροφος ή μέλος της οικογένειας ή φίλος, σίγουρα συναντάτε εμπόδια. Ίσως:
*Νιώθετε θυμό για την κατάσταση του
*Αντιλαμβάνεστε πολλές φορές το άτομο ως αχάριστο ή ότι ζητάει τη προσοχή
*Θυμό ή άγχος στην έκφραση των ενοχλήσεών σας
*Αίσθημα ότι οι ανάγκες σας δε συμβαδίζουν
*Αίσθημα ενόχλησης, επειδή δε συμμετέχει σε μικροδουλειές/απολαύσεις

Η τάση που σας βγαίνει είναι να του πείτε «Δες το θετικό» ή «Ξέχασέ το». Θα μπορούσατε να τα πείτε όλα αυτά σε κάποιον που έχει τραυματιστεί; Η ψυχική ασθένεια μπορεί να είναι δύσκολη στην κατανόηση της, εάν δεν την έχει βιώσει το ίδιο το άτομο. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν πάντα λύσεις για όλα τα προβλήματα. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το να σηκωθείς απ’ το κρεβάτι και να πας στη δουλειά σου όταν είσαι σε καταθλιπτική φάση δεν είναι κάτι απλό, βρίσκοντας απλά ένα κίνητρο ή απλώς φροντίζοντας τον εαυτό. Η παρακίνηση είναι ένα σλόγκαν και ίσως ακολουθήσει εχθρότητα και εκνευρισμός.
Μην αποθαρρύνεστε. Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι δυνατή και για τους περισσότερους, αλλά δεν είναι κάτι εύκολο και απλό. 
Τι μπορείτε να κάνετε για τον άνθρωπο που αγαπάτε;
- Επικοινωνία. Βρείτε χρόνο να επικοινωνείτε με αυτόν/ην. Επιβεβαιώστε του ότι θα τον καταλάβετε και ότι θα κατανοήσετε το γεγονός ότι η κατάθλιψη του είναι μία διαταραχή και όχι μία προσωπική αποτυχία. Επιτρέψτε του να καταλάβει ότι δε τον θεωρείτε αδύναμο και ότι πολλές φορές τον καταλαβαίνετε όταν δε μπορεί να συμπεριφερθεί όπως θα ήθελε. Εάν έχετε πρόβλημα στο να μπείτε στη θέση του, σκεφτείτε πως θα συμπεριφερόσασταν στον αγαπημένο σας εάν είχε σπασμένο πόδι. Η ανάρρωση θέλει χρόνο και δε μπορείτε να την επιβάλλετε.
- Κάντε τον να εμπλακεί. Συμπεριλάβετε το άτομο όσο μπορείτε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αντί να πείτε «Πρέπει να βγεις απ’ το σπίτι και να πάμε μία βόλτα» θα μπορούσατε να πείτε «Θα μου άρεζε πολύ να βγούμε έξω σήμερα. Θα ήθελες να πάμε μία βόλτα στο πάρκο ή να δούμε καμία ταινία;». Εάν αρνηθεί, είναι σημαντικό να μη τον ζορίσετε για το παραμικρό. Αντί γι’ αυτό, επαινέστε τον για τις μικρές επιτυχίες ή βήματα που έχει κάνει και αποφύγετε τον σαρκασμό.
- Αποφύγετε τις κατηγορίες. Παρακολουθήστε όσα του λέτε ή καταγράψτε τα. Προσπαθήστε να αποφύγετε φράσεις με το «εσύ...», οι οποίες να τον κριτικάρουν και μιλήστε με βάση το «εγώ…» (σκεφτείτε τα δικά σας λάθη, αδυναμίες). Έχει διαφορά το να πείτε «Θεωρώ ανεκτίμητη την ψυχική σου υγεία και γι’ αυτό θέλω να σε βλέπω να θέτεις στόχους» απ’ το να πείτε «Δε κάνεις τίποτα καλό για τον εαυτό σου». Το να πιέζεις τα ευαίσθητα σημεία κάποιου, δεν επιλύει σίγουρα την κατάσταση, ούτε βοηθάει εκείνη τη στιγμή. Έχετε να κάνετε με ένα άτομο που ήδη παλεύει με συναισθήματα ενοχής και τύψεων - μη τα κάνετε χειρότερα.
- Εξάσκηση στην αυτοφροντίδα. Ποτέ μη ξεχνάτε να φροντίζετε το σώμα, το μυαλό και τους άλλους σημαντικούς ανθρώπους, όταν ένας αγαπημένος σας έχει κατάθλιψη. Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι δίνουν συχνά την εντύπωση ότι είναι εγωκεντρικοί, επειδή όλη η εστίαση και η ενέργεια συγκεντρώνεται στην αντιμετώπιση της κατάστασής τους. Συνεπώς, χρειάζεται να στραφείτε και στους άλλους γύρω σας για υποστήριξη και συμπαράσταση. Ακόμα και η παροχή συμβουλευτικής ή ψυχολογικής υποστήριξης από ειδικό μπορεί να παρέχει σημαντικά, θετικά αποτελέσματα τόσο στην ενημέρωση για την κατάθλιψη όσο και στην εκμάθηση δεξιοτήτων ενδυνάμωσης του εαυτού.
Εάν δεν είστε βέβαιοι από που να ξεκινήσετε, τουλάχιστον μη χάνετε την ελπίδα σας. Η πλειονότητα των ατόμων με κατάθλιψη βελτιώνεται με θεραπεία, αλλά η διαδικασία θέλει χρόνο, υπομονή, αναθεωρήσεις και αγάπη. Ενθαρρύνετε τον αγαπημένο σας να αναζητήσει βοήθεια και βρείτε, αντίστοιχα και εσείς, την υποστήριξη για τον εαυτό σας.
https://eltherapy.gr/article.php?id=187

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου