Σελίδες

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Δωρεάν δημιουργική απασχόληση για παιδιά με ειδικές ανάγκες Νέο εθελοντικό πρόγραμμα στην Ελευσίνα στις 15-26 Ιουλίου


Δωρεάν δημιουργική απασχόληση για παιδιά με ειδικές ανάγκες

«Αυτό το καλοκαίρι είναι δικό μας» φωνάζουν το εφετινό καλοκαίρι είκοσι παιδιά των τριών ειδικών σχολείων του Θριασίου Πεδίου μαζί με τους εθελοντές της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ελιξ», με τους οποίους θα περάσουν παρέα ένα ξεχωριστό χρονικό διάστημα από τις 15 ως τις 26 Ιουλίου 2013. Στόχος του νέου αυτού εθελοντικού προγράμματος, το οποίο τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή, είναι όχι μόνο η δημιουργική απασχόληση παιδιών και νέων με νοητική υστέρηση, αλλά και η ανακούφιση των οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα αυτή τη δύσκολη περίοδο σε συνεργασία με τον Δήμο Ελευσίνας και με την υποστήριξη της Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ.

Στο «αερόστατο» της «Ελιξ» θα επιβιβαστούν αυτό τον Ιούλιο τα πρώτα είκοσι παιδιά, ηλικίας άνω των 9 ετών, από τα τρία ειδικά σχολεία του Δήμου Ελευσίνας για να περάσουν ένα διαφορετικό καλοκαίρι, γεμάτο μοναδικές εμπειρίες. Μέσω διαδραστικών παιχνιδιών και εδικά σχεδιασμένων προγραμμάτων, αλλά και με πολύ κέφι, οι διεθνείς ομάδες εθελοντών της οργάνωσης με την καθοδήγηση ειδικών παιδαγωγών, θα απασχολούν καθημερινά τα παιδιά, προσφέροντάς τους μια διαπολιτισμική εμπειρία που καταργεί τις διαφορές ανάμεσα στους λαούς.

Στον χώρο του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ελευσίνας παιδιά και νέοι, μαθητές των σχολείων, θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν με θεατρικό παιχνίδι, εικαστικά, ομαδικά παιχνίδια, περιβαλλοντική και διαπολιτισμική εκπαίδευση. «Θα ήταν δύσκολο να έχουμε περισσότερα παιδιά γιατί το πρόγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί ενιαία. Κάθε ηλικιακή ομάδα έχει διαφορετικές ανάγκες και ενδιαφέροντα» αναφέρει στο «Βήμα» ο υπεύθυνος επικοινωνίας της «Ελιξ» κ.Μιχάλης Λούπης. Στο απαραίτητο ειδικό βοηθητικό προσωπικό έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να συμμετέχουν και εργαζόμενοι των σχολείων με τους οποίους τα παιδιά αισθάνονται οικεία.

Οι εθελοντές της «Ελιξ» διαθέτουν εμπειρία αντίστοιχα απαιτητικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε ΑμεΑ, καθώς στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου οι ομάδες τους προσφέρουν βοήθεια σε Ιδρύματα, όπως η ΕΛΕΠΑΠ, η Παμακάριστος, το Ίδρυμα Χατζηκώνστα. «Η ανταπόκριση των παιδιών σε αυτά τα προγράμματα και η θετική εικόνα που έχουν για τους εθελοντές μας, οι οποίοι βοηθούν το προσωπικό που δεν επαρκεί, μας δίνει αισιοδοξία ότι και αυτό το πρόγραμμα θα πάει καλά και θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά» λέει στο «Βήμα» ο κ. Λούπης.

Πρόγευμα και μετακίνηση με τη στήριξη του δήμου

Εκτός από την πολύτιμη στήριξη των ΕΛΛΠΕ, σημαντικός αρωγός του προγράμματος είναι και ο Δήμος Ελευσίνας. «Αγκαλιάσαμε αυτό το πρόγραμμα από την πρώτη στιγμή και θέλαμε η στήριξή μας να είναι ουσιαστική» δηλώνει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Ελευσίνας κ.Γιώργος Τσουκαλάς. Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής εξασφαλίσθηκε χάρη σε προσφορές επαγγελματιών της περιοχής ένα πρόγευμα το οποίο θα προσφέρεται καθημερινά σε όλα τα παιδιά που θα συμμετέχουν.

Ο δήμος φροντίζει και για τη μετακίνηση των παιδιών προς το σχολείο το πρωί και με το πέρας του προγράμματος πίσω στα σπίτια τους, προσφέροντας δικό του αυτοκίνητο. Ενώ φυσικά και ο ίδιος ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος του ΕΕΕΕΚ προσφέρθηκε από τον δήμο, ο οποίος χάρη στα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων που διαθέτει απλώνει ένα δίχτυ προστασίας των ΑμεΑ της ευρύτερης περιοχής.

Η προσπάθεια όμως δεν σταματά και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης ένα ακόμη όραμα της δημοτικής αρχής, το οποίο αφορά τη δημιουργία ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου τριών αιθουσών για τη δημιουργική απασχόληση των αποφοίτων, ώστε να μην ανακοπή η αναπτυξιακή τους πορείας, αλλά και η κοινωνικοποίησή τους.


τό διάβασα ΕΔΩ: .tovima.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου