Σελίδες

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Οι διακοπές είναι ανθρώπινο δικαίωμα




Οι διακοπές ΕΙΝΑΙ ανθρώπινο δικαίωμα. 

Το άρθρο 24 της 

Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 

είναι από τα πιο σημαντικά και τα πιο παραγνωρισμένα 

(στις μέρες μας) δικαιώματα. Λέει:

καθένας έχει το δικαίωμα στην ανάπαυση, 

σε ελεύθερο χρόνο, και ιδιαίτερα, 

σε λογικό περιορισμό του χρόνου εργασίας 

και σε περιοδικές άδειες 

με πλήρεις αποδοχές.

Σε μια Ελλάδα που οι μισοί δουλεύουμε για δύο και οι άλλοι μισοί ψάχνουμε απεγνωσμένα για δουλειά, το δικαίωμα για ανάπαυση, για ελεύθερο χρόνο, για διακοπές ξεχνιέται ή θεωρείται πολυτέλεια.
Δεν είναι. Αίμα χύθηκε για να μπορούμε να κάνουμε διακοπές και να μας πληρώνουν, για να δουλεύουμε 8 ώρες την ημέρα, για να έχουμε Σαββατοκύριακα.
File 18853Φωτογραφία: Kate Holt/Shoot The Earth/ActionAid
Σε πολλές χώρες όπου έχει δράση η ActionAid είτε δεν υπάρχουν νόμοι που προστατεύουν την ανάπαυση είτε δεν εφαρμόζονται καθόλου. Οι εργάτες στις μεγάλες φυτείες δουλεύουν κάθε μέρα και οι άνθρωποι που ψάχνουν για ένα μεροκάματο σπάζοντας πέτρες για να φτιάξουν τις ψηφίδες για μωσαϊκά, όπως αυτοί που συνάντησα στο Μπαγκλαντές ή τα παιδιά που φτιάχνουν τούβλα για τις οικοδομές τα δικαιώματα αυτά είναι «επιστημονική φαντασία».
Οι δε γυναίκες δουλεύουν από τα χαράματα μέχρι αργά το βράδυ και η δουλειά τους δεν αναγνωρίζεται από κανέναν, παρόλο που είναι αυτές που είναι υπεύθυνες να φέρουν νερό και φαγητό στο σπίτι.
Η ανάπαυση, ο ελεύθερος χρόνος και οι πληρωμένες διακοπές δεν είναι πολυτέλειες. Είναι δικαίωμα όλων μας. Ας τα διεκδικούμε για όλους και ας τα απολαμβάνουμε!
 File 18852
Παιδιά στο Βιετνάμ έμαθαν κολύμπι σε πρόγραμμα της ActionAid για την προετοιμασία της αντιμετώπισης των καταστροφών από πλημμύρες.
Φωτογραφία: Chau Doan/OnAsia/Actionaid


                            *τό διάβασα ΕΔΩ: http://www.actionaid.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου