Σελίδες

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Κινδυνεύει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος...που φιλοξενεί το ένα τέταρτο του συνόλου των οργανισμών των ωκεανών μας, αργοπεθαίνει εδώ και χρόνια.... από ένα τεράστιο έργο εξόρυξης άνθρακα




τό διάβασα ΕΔΩ: https://secure.avaaz.org

Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος αυτή την απίστευτη ιστορία.Κι όμως, η γνωστή για την ανευθυνότητα της εξορυκτική βιομηχανία της Αυστραλίας έχει ένα καινούριο σχέδιο: ενώ ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει καταστροφική κλιματική αλλαγή, εκείνοι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο συγκρότημα εξόρυξης άνθρακα στον κόσμο και στη συνέχεια σκοπεύουν να το συνδέσουν με μια νέα ναυτιλιακή γραμμή που θα περνάει ακριβώς μέσα απ'το μεγαλύτερο οικολογικό θησαυρό που έχουμε, το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο!

Είναι ένα τραγικό εγχείρημα με καταστροφικές συνέπειες κι οι επενδυτές της Aurizon που στηρίζουν το έργο το γνωρίζουν. Ήδη φαίνεται πως έχουν αρχίσει ν'ανήσυχουν.Αν τους ασκήσουμε πίεση τώρα, μπορούμε να αποτρέψουμε τα έργα. Μάλιστα, ένας απ'τους κυριότερους, ενδεχόμενους χρηματοδότες έχει στο παρελθόν στηρίξει οικολόγους ακτιβιστές! 

Αν μέσα στις επόμενες μέρες, ένα εκατομμύριο από εμάς εκφράσουμε την αποδοκιμασία μας σ'αυτό το παρανοϊκό σχέδιο, μπορούμε να πιέσουμε την Aurizon να εγκαταλείψει αυτή την επένδυση και ίσως να πείσουμε και τον Αυστραλό πρωθυπουργό να παρέμβει. 
Γι'αυτό είναι το Avaaz. 
Ας κάνουμε την φωνή της κοινής λογικής να ηχήσει δυνατά:

https://secure.avaaz.org

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, ο μεγαλύτερος ζωντανός οργανισμός στο πλανήτη μας που φιλοξενεί 
το ένα τέταρτο του συνόλου των οργανισμών των ωκεανών μας, αργοπεθαίνει εδώ και χρόνια. 
Έχει χάσει μισά απ'τα κοράλλια του μέσα στα τελευταία 30 χρόνια, με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς. 
Η κλιματική αλλαγή είναι μία απ'τις αιτίες, όπως επίσης είναι και η ακμάζουσα εξορυκτική βιομηχανία της Αυστραλίας. 
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι “αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, το αδιανόητο μπορεί να συμβεί: ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος μπορεί να πεθάνει”. 

Παρόλ'αυτά, η εξορυκτική βιομηχανία, για να διευκολύνει τη μεταφορά άνθρακα, σχεδιάζει να κατασκευάσει τεράστια λιμάνια σ'ένα συγκρότημα που ονομάζεται Point Abbot, στη Βορειοανατολική Αυστραλία (ακριβώς δίπλα απ'τον Ύφαλο). Υπολογίζεται ότι αυτό θα διπλασιάσει τον αριθμό των πλοίων που περνούν από τον Ύφαλο ετησίως και θα ξεριζώσει 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα εύθραυστου βυθού. 
Σαν να μην έφτανε αυτό, όταν καεί όλος ο άνθρακας απ'τα ορυχεία που θα επωφεληθούν απ'το έργο, 
θα παραχθεί τρεις φορές περισσότερη ρύπανση απ'αυτήν που παράγει σήμερα ολόκληρη η ήπειρος της Αυστραλίας, σπρώχνοντας τον πλανήτη μας ένα βήμα πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού.

Αυτές τις μέρες, οι επενδυτές συναντιούνται για να αποφασίσουν τι θα κάνουν και μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστραλίας θα καταλήξει για το αν θα εγκρίνει τα έργα.
 
Οι φωνές μας μπορούν να τους κάνουν να σταματήσουν αυτή την καταστροφή, 
ειδικά τώρα που λόγω της προεκλογικής περιόδου ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Kevin Rudd θέλει 
να διατηρήσει ψηλά την δημοτικότητά του. 

Αυτή τη στιγμή παίρνονται σημαντικές αποφάσεις. 
Υπογράψτε αυτή την επείγουσα εκστρατεία και μοιραστείτε τη 
με όλους τους γνωστούς σας για να σταματήσουμε την κατακρεούργηση 
του Κοραλλιογενή Υφάλου: 
https://secure.avaaz.org

Το κίνημα του Avaaz αγωνίζεται χρόνια για τη διάσωση της απαράμιλλης ομορφιάς του Υφάλου. Πέρυσι, μέλη του Avaaz έβαλαν στο στόχαστρο μια δημόσια τράπεζα των ΗΠΑ η οποία ήταν έτοιμη να επενδύσει στην καταστροφή του Υφάλου. Εκατοντάδες χιλιάδες μέλη του Avaaz έστειλαν μηνύματα προς τον Αυστραλό Υπουργό Περιβάλλοντος για να διασωθεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο του κόσμου. Ας το κάνουμε ξανά λοιπόν και ας γλιτώσουμε τον 'Ύφαλο απ'τους άπληστους κερδοσκόπους.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα, David, Alex, Emily, Lisa, Oli, Marie, Ricken, Alice κι όλη η ομάδα του Avaaz

Υ.Γ. Πολλές απ'τις εκστρατείες του Avaaz ξεκινούν απ'τα μέλη του κινήματος μας. 
Πατήστε στο link για να δημιουργήσετε την δική σας εκστρατεία πάνω σ'ένα τοπικό,
 εθνικό ή και διεθνές θέμα: http://www.avaaz.org/en

ΠΗΓΕΣ:

Κινδυνεύει ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος - Great Barrier Reef Under Threat (TIME)
http://www.avaaz.org/time

'Θάνατος με Χίλιες Μαχαιριές': Η αυξανόμενη ζήτηση για άνθρακα μπορεί να καταστρέψει το Μεγάλο Κοραλλιογενή 'Υφαλο. - 'Death By a Thousand  Cuts': Coal Boom Could Destroy Great Barrier Reef (Spiegel)
http://www.spiegel.de/international/world

Τα έργα της GVK στην Αυστραλία “αποτελούν τέλμα, όχι επένδυση”, λέει η έρευνα. - GVK's Australia coal project 'a quagmire, not an investment' says report (The Times of India)
http://timesofindia.indiatimes.com

Έκθεση - Λάθος: Το Alpha Coal Project στης Αυστραλίας το Galilee Basin - Report- Stranded: Alpha Coal Project in Australia’s Galilee Basin (IEEFA)
http://www.ieefa.org/report

Η GVK απορρίπτει τους ισχυρισμούς πως το Alpha ήταν λάθος - GVK rejects claim Alpha  is 'stranded' (The Age)
http://www.theage.com.au

Χάρτης εξόρυξης άνθρακα στο Abbott Point - Abbott Point Coal Mine  Map (Greenpeace)
http://www.greenpeace.org


Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος κινδυνεύει να καταστραφεί 
από ένα τεράστιο έργο εξόρυξης άνθρακα. 

Όμως, αν έστω κι ένας απ'τους βασικούς επενδυτές εγκαταλείψει τη συμφωνία το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα διασωθεί. Μπορούμε να τους πείσουμε να τα παρατήσουν ή να κάνουμε τον πρωθυπουργό Rudd να σταματήσει το σχέδιο. Αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα.Υπογράψετε αυτήν την επείγουσα έκκληση για να βοηθήσετε να διασώσουμε το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο:

Sign now!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου