Σελίδες

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

«Λάδι από την κορυφή, κρασί απ` τη μέση και μέλι απ` τον πάτο, αγόραζε»


Σοφή ελληνική παροιμία που περικλείει μέσα της τη γνώση και την εμπειρία 
των προγόνων μας και μας διδάσκει πώς μπορούμε να προσλάβουμε 
τη μέγιστη δυνατή ποιότητα από τα τρία αυτά παραδοσιακά 
προϊόντα του τόπου μας.
Σήμερα, βέβαια, τα πάντα είναι τυποποιημένα, αλλά αν έχουμε τη δυνατότητα 
να ελέγξουμε την αγορά μας, ενδεχομένως από κάποιον μικρό παραγωγό, 
καλό είναι να γνωρίζουμε ότι:
Λόγω της διαφορετικής πυκνότητάς τους, τα άχρηστα υπολείμματα κάθε προϊόντος, συσσωρεύονται σε διαφορετικό σημείο του όγκου του. 


Συγκεκριμένα:
· Η πυκνότητα του μελιού εξαρτάται από την υγρασία που περιέχει. 

Κυμαίνεται δε, από 1,45 gr/ml, με υγρασία 13%, έως 1,39gr/ml, με υγρασία 22%.

· Στο Ελαιόλαδο, η πυκνότητα βρίσκεται στα 0,92 gr/ml.

· Το δε κρασί έχει μέση πυκνότητα περίπου 0,98 gr/ml, κοντά στην πυκνότητα 

δηλαδή του νερού, η οποία είναι ίση με 1gr/ ml.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε ότι τα περιττά υλικά του μελιού συγκεντρώνονται στην επιφάνεια και του λαδιού στον πυθμένα. 

Στην περίπτωση του κρασιού, υπολείμματα μαζεύονται στον πυθμένα 
( το λεγόμενο κατακάθι από τις χρωστικές και άλλες ουσίες) ενώ στην επιφάνεια 
μερικές φορές όταν το κρασί έρχεται σε επαφή με τον αέρα, σχηματίζεται 
ένα πέπλο από αερόβιους μικροοργανισμούς που ονομάζεται «άνθος του οίνου».

Γιαυτό ας την έχουμε υπόψη την παροιμία όταν θέλουμε 
να στηρίξουμε μικρούς παραγωγούς...

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ 
ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟ ΤΟ ΛΑΔΙ!

από:  Κοινωνικοί Λειτουργοί ΕΝ τάξη
https://www.facebook.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου