Σελίδες

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Το Ισραήλ σχεδιάζει να ψεκάσει με επιβλαβή φυτοφάρμακα...

Φωτογραφία του χρήστη Νέα από την Παλαιστίνη.
...κατά μήκος των συνόρων του με τη Γάζα για τρίτη κατά σειρά χρονιά, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Γάζας.
Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι η ενέργεια αυτή, η οποία έχει δρομολογηθεί να ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις καλλιέργειες τους λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

"Αυτή η ενέργεια είναι εξαιρετικά επιζήμια και θα μπορούσε ακόμη και να αποβεί μοιραία για τις καλλιέργειες μας," δήλωσε ο Γιουνίς Αλ Zεϊτονά, ο οποίος ηγείται του Αγροτικού Τμήματος στη βόρεια Γάζα.
Οι περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσρις βρίσκονται στις παρυφές της Λωρίδας της Γάζας.
Το ισραηλινό καθεστώς επικαλείται λόγους ασφαλείας, κατά τους οποίους ο ψεκασμός θα σκοτώσει τα χόρτα και τα ζιζάνια στην περιοχή, προκειμένου να "βελτιωθεί η ορατότητα" στα σύνορά με τη Γάζα.
Όταν το Ισραήλ χρησιμοποίησε αεροπλάνα για να ψεκάσει το περασμένο έτος, οι εκτάσεις βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα είχαν πληγεί σοβαρά.
Το υπουργείο σημείωσε ότι οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα φυτοφάρμακα χωρίς κανενός είδους συντονισμό και συνεργασία με τις παλαιστινιακές αρχές στη Γάζα, οι οποίες έχουν καταθέσει επανειλημμένα καταγγελίες.
Ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί έχουν επίσης ενημερωθεί για τη ζημία.
Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει πλήρη επίγνωση των καταγγελιών, το υπουργείο ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις κατοχής τις αγνόησαν.
Το υπουργείο, μέσω του Ερυθρού Σταυρού, έχει προωθήσει στο Ισραήλ πλήρη κατάλογο των καλλιεργούμενων εκτάσεων που βρίσκονται πλησιέστερα προς τα σύνορα, καθώς και των καλλιεργειών που πρέπει να φύονται σε αυτούς τους τομείς.
Οι καλλιέργειες αυτές είναι χαμηλής ανάπτυξης (όχι περισσότερο από 30 εκατοστά από το έδαφος), και ως εκ τούτου δεν επηρεάζουν την ορατότητα ή την ασφάλεια των συνόρων.
Οι αγρότες της Γαζας έχουν προειδοποιήθει να μην διαθέσουν προς πώληση στις τοπικές αγορές, κανενα από τα προϊόντα τους καθώς τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά επιβλαβή.
Επίσης, έχουν ενημερωθεί από το υπουργείο να μην χρησιμοποιούν τα χωραφια αυτά ως βόσκηση ή ζωοτροφή.
Τα φυτοφάρμακα μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος για πολλά χρόνια.
Η Γάζα βρίσκεται υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007, τότε που η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα τοπικά προϊόντα της.
Εκτός από τις αιματηρές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ ότι έχει εξαπολύσει ένα οικονομικό πόλεμο στο θύλακα.
Μια πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η Γάζα μπορεί να γίνει μη βιώσιμη μέχρι το 2020, εάν δεν υπάρξει βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.
Η ανεργία μεταξύ των νέων της Γάζας εκτιμάται στο 60 τοις εκατό.
Το Ισραήλ στοχεύει τους Γαζαίους αγρότες και εφαρμόζει οικονομικές κυρώσεις ως συλλογική τιμωρία, κάνοντας τη ζωή για τους κατοίκους εξαιρετικά δύσκολη.



http://gulfnews.com/news/mena/palestine/israel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου