Σελίδες

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

...χυλωμένη και... μερακλίδικη φασολάδα

image
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια μέτρια
- 1 πράσο, σε λεπτές φέτες*
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λωρίδες*

- 1 αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα*

- 2 φύλλα δάφνης*
- ½ κ.σ. πάπρικα*
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 καρότα, σε λεπτές φέτες
- 1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 500 γρ. τριμμένες ντομάτες
- ¼ ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

*...αυτά είναι τα υλικά για να πετύχουμε την "μερακλίδικη φασολάδα"
άν δεν τα βάλεις θα φάς την γνωστή-κλασσική φασολάδα...


Εκτέλεση
1) Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο κρύο νερό, για περίπου 8 ώρες.
2) Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, καλύπτοντάς τα με κρύο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, αφήνουμε το νερό 

να βράσει για 5 λεπτά και ξαναστραγγίζουμε.
3) Ξαναρίχνουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα, καλύπτουμε με ζεστό νερό 

(περίπου 5 εκ. πάνω από τα φασόλια) και βάζουμε στην φωτιά. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν για περίπου 30-35 λεπτά 
με μισάνοιχτο καπάκι. Στη μέση περίπου του μαγειρέματος ξαφρίζουμε 2-3 φορές την επιφάνεια του νερού, με τρυπητή κουτάλα και αλατίζουμε το νερό.
4) Εν τω μεταξύ σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και την πιπεριά για 2-3 λεπτά.
5) Προσθέτουμε τα καρότα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 

3-4 λεπτά ακόμα.
6) Προσθέτουμε την πάπρικα και τον πελτέ, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά να “αρπάξει” 

ο πελτές στον πάτο της κατσαρόλας και ξύνουμε με ξύλινη κουτάλα. 
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, την πιπερίτσα και τη δάφνη, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για 6-8 λεπτά, αποσύρουμε από
 την φωτιά και μεταφέρουμε την σάλτσα στην κατσαρόλα με τα φασόλια.
7) Ανακατεύουμε και αφήνουμε την φασολάδα να σιγομαγειρευτεί για επιπλέον 

30 λεπτά χωρίς καπάκι, ή μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. 
Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σέλινο και ανακατεύουμε. Τέλος, περιχύνουμε την φασολάδα με 3-4 κ.σ. ωμό ελαιόλαδο.
8) Σερβίρουμε την φασολάδα ζεστή, πασπαλισμένη με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ½ ώρα
Χρόνος αναμονής: 8 ώρες

https://www.madameginger.com/syntages/syntages-mageirikis/ospria/xulomeni-kai-meraklidiki-fasolada/?fbclid=IwAR3NRgFpiSTovo2AND08Hv0I22Dr_OVKSq79ujP3KUt3QzvvTaxtCInmgx8

...συνοδεύεται με καπνιστή ρέγγα, λακέρδα,  
χωριάτικη τυρόπιτα και ρετσίνα...
i-rena

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου