Σελίδες

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Educere σημαίνει...

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και εσωτερικός χώρος
Η πρώτη γνώση του ανθρώπου είναι από το οικείο περιβάλλον και λέγεται εκπαίδευση "Educere", η οποία σχετίζεται με την καλλιέργεια των ανθρωπίνων αξιών. Η λέξη educere σημαίνει εξωτερικεύω αυτό που βρίσκεται μέσα μου.
Οι Ανθρώπινες Αξίες, δηλ. η Αλήθεια, η Αρετή, η Ειρήνη, η Αγάπη και η 
Μή-βια βρίσκονται κρυμμένες μέσα σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη. Δεν μπορεί κάποιος να τις αποκτήσει από έξω.
Πρέπει να εκμαιευτούν από μέσα του και σε αυτό θα βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο - εάν το καταφέρει- (το οικείο περιβάλλον του).
Ο όρος Educere σημαίνει ακριβώς να εξωτερικεύσει κανείς τις ανθρώπινες αξίες. Το "να τις βγάλει έξω" σημαίνει να τις βάλει σε εφαρμογή...
Μέσα από την πορεία και την συνεχόμενη πρόσθεση στις εμπειρίες της ζωής έχουν καταγραφεί οι ανθρώπινες αξίες και που εσαεί καθορίζουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, τις ανθρώπινες σχέσεις.
Οι άνθρωποι ζούμε σε οργανωμένες κοινωνίες και για να συνυπάρχουμε αρμονικά διαμορφώθηκαν οι αυτές αξίες και ορίστηκαν κανόνες. 

Κάθε άνθρωπος και κατ’ επέκταση κάθε οικογένεια καθορίζει την κλίμακα 
των αξιών της, σύμφωνα με την οποία πορεύεται στη ζωή.
Πρέπει λοιπόν να μάθουμε ώστε με αλήθεια να πορευόμαστε: Ειλικρίνεια, δικαιοσύνη, σεβασμό, συμπόνοια, αρετή, σύνεση, υπομονή, μη - βία, συνεργασία, τιμιότητα, ταπεινότητα, ανεκτικότητα, υπευθυνότητα, σταθερότητα, κοινωνικότητα, ελευθερία, διάλογο, φιλία, αγάπη, τάξη, γενναιοδωρία, χαρά, δημιουργικότητα, ταπεινότητα και εμπιστοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου