Σελίδες

Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Γεµιστά κρεµµύδια


Γεµιστά κρεµµύδια

*Από κάθε κρεμμύδι υπολογίστε ότι θα πάρετε περίπου 4-5 φύλλα. 
Αν το εξωτερικό φύλλο είναι σκληρό, αφαιρέστε το και περάστε στα ενδότερα

- Ξεφλουδίζω 1 κιλό µακρόστενα κρεµµύδια και τα χαράζω κατά µήκος µε ένα κοφτερό µαχαίρι ώστε να µπορούν να βγουν πιο εύκολα τα φύλλα τους. 
- Σε µια µεγάλη κατσαρόλα βράζω 1,5 λίτρο χυµό πορτοκαλιού και ζεµατίζω τα κρεµµύδια για 2-4 λεπτά, µέχρι να µαλακώσουν.
- Τα βγάζω µε µια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω να σταθούν, µέχρι να κρυώσουν αρκετά, ώστε να µπορώ να τα πιάσω (κρατάω στην άκρη τον χυµό). 
- Παίρνω ένα κρεµµύδι τη φορά και βγάζω µία µία τις στρώσεις των φύλλων του. Φυλάω τα πιο σφιχτά εσωτερικά φύλλα και τα ψιλοκόβω, για να µπουν στη γέµιση.
Σε µεγάλο τηγάνι ζεσταίνω 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και σοτάρω 500 γρ. καλαµαράκια, ψιλοκοµµένα*, µέχρι να µαλακώσουν. Προσθέτω τα ζεµατισµένα, επίσης ψιλοκοµµένα εσωτερικά φύλλα των κρεµµυδιών, µαζί µε 2 κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα.
Προσθέτω 1½ φλ. ρύζι νυχάκι και ανακατεύω. Ρίχνω ½ φλ. από τον χυµό πορτοκαλιού που περίσσεψε από το ζεµάτισµα των κρεµµυδιών και µαγειρεύω σε χαµηλή φωτιά, µέχρι να απορροφηθεί.
Προσθέτω  1½ φλ. ντοµάτα, τριµµένη και ανακατεύω, µέχρι να σωθούν τα υγρά τους. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω στο φαγητό 1 φλ. φρέσκο δυόσµο, ψιλοκοµµένο 1 φλ. φρέσκο µαϊντανό, ψιλοκοµµένο, ½  φλ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκοµµένο και  ½  κ.γ. κύµινο σε σκόνη, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω.
Λαδώνω µια µεγάλη φαρδιά κατσαρόλα. Παίρνω ένα κουταλάκι από τη γέµιση και γεµίζω ένα ένα τα φύλλα των κρεµµυδιών, πιέζοντας τη µία πλευρά πάνω στην άλλη, ώστε να κλείσουν. Τοποθετώ τα κρεµµύδια κολλητά και πολύ σφιχτά µέσα στην κατσαρόλα µε την ένωση προς τα κάτω.
Περιχύνω µε τον υπόλοιπο χυµό πορτοκαλιού και συµπληρώνω µε νερό, ώστε τα υγρά να φτάσουν µέχρι τη µέση των κρεµµυδιών. Τοποθετώ ένα πιάτο από πάνω για να µην ανοίξουν τα κρεµµύδια. Σκεπάζω και µαγειρεύω σε µέτρια προς χαµηλή φωτιά, µέχρι να γίνει το ρύζι. Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω το φαγητό να κρυώσει λίγο και σερβίρω (υλικά για 8 άτοµα).
*Για να καθαρίσω το καλαµάρι πρώτα αφαιρώ το κεφάλι. Ετσι θα συµπαρασυρθούν και τα εντόσθιά του, µεταξύ των οποίων βρίσκεται και η σακούλα µε το µελάνι του. Προτού πετάξω το κεφάλι, κόβω και τα πλοκάµια. Στη συνέχεια αφαιρώ το κόκαλο και τις µεµβράνες που περιβάλλουν το καλαµάρι.
Πρόταση: Συνοδεύστε τα µε ξανθιά ή λευκή µπίρα.

αυτή τήν *ιδιαίτερη -κατά τήν γνώμη μου συνταγή-
τήν βρήκα σήμερα ΕΔΩ: http://www.tovima.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου