Σελίδες

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Χαρούπι...μια γλυκαντική ουσία εναλλακτική της σοκολάτας

Χαρούπι: μια γλυκαντική ουσία εναλλακτική της σοκολάτας
Το χαρούπι είναι ο καρπός ενός μακρόβιου δέντρου, της χαρουπιάς, η οποία ευδοκιμεί κυρίως στη Μεσόγειο. Η χαρουπιά είναι γνωστή και ως ξυλοκερατιά και το χαρούπι ως ξυλοκέρατο. Οι λοβοί του χαρουπιού έχουν γλυκιά γεύση και καφετί χρώμα, θεωρούνται
υποκατάστατο του κακάο και προσδίδουν την αίσθηση της σοκολάτας στα παρασκευάσματα όπου χρησιμοποιούνται. Σήμερα το χαρούπι παραμένει ξεχασμένο, καθώς επικράτησε στην σκέψη μας σαν τροφή για ζώα ή σαν λύση ανάγκης σε περιόδους πείνας και στέρησης.

Ιδιότητες και διατροφική αξία
Τα χαρούπια είναι γλυκά, εύγευστα και θρεπτικά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, φυτικές ίνες και ασβέστιο. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και D ενώ περιέχουν επίσης πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, άφθονο κάλιο και μικρές ποσότητες νατρίου και σιδήρου. Στη σάρκα τους περιέχονται πολυφαινόλες και ιδιαίτερα συμπυκνωμένες ταννίνες, καθιστώντας τα, πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Είναι εύπεπτα και δεν προκαλούν αλλεργίες. Αν και είναι πολύ γλυκά, περιέχουν 60% λιγότερες θερμίδες από τη σοκολάτα.
Από το χαρούπι στο χαρουπάλευρο και τη χαρουπόσκονη
Οι λοβοί του χαρουπιού, αφού περάσουν από μια διαδικασία ξήρανσης, άλεσης και ψησίματος, φτιάχνουν το αλεύρι από χαρούπι ή αλλιώς χαρουπάλευρο. Το χαρουπάλευρο μπορούμε να το προσθέσουμε στις συνταγές μαζί με κανονικό αλεύρι για την παρασκευή ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, όπως κέικ ή κουλουράκια. Φυσικά, η χρήση χαρουπάλευρου έχει ως αποτέλεσμα τα παρασκευασμένα τρόφιμα να πάρουν χρώμα καφέ-σοκολατί και γεύση που μοιάζει με σοκολάτα.
Η επεξεργασμένη σκόνη χαρουπιού, χαρουπόσκονη, είναι τέλειο υποκατάστατο της σκόνης κακάο και μια υγιής εναλλακτική της σοκολάτας. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε ζεστά ροφήματα, μιλκ σέικ κι επιδόρπια για να προσδώσουμε στον οργανισμό μας ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Το κακάο από χαρούπι είναι φυσικά γλυκό και γι’ αυτό θα χρειαστεί να προσθέσουμε λιγότερη ζάχαρη.
Χαρουπόμελο
Όταν βράζεται το χαρούπι παράγεται ένα παχύρευστο υγρό που μοιάζει με μέλι, το λεγόμενο χαρουπόμελο. Είναι τέλειο υποκατάστατο του μελιού και της ζάχαρης, καθώς και εξαιρετικό ενισχυτικό γεύσης για τρόφιμα. Το χαρουπόμελο θυμίζει λίγο το πετιμέζι. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές συνταγές, για να το φτιάξουμε και μόνοι μας.
Που βρίσκουμε το χαρούπι και τα προϊόντα του
Χαρουπάλευρο και χαρουπόμελο βρίσκουμε εύκολα σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε διάφορα σουπερμάρκετ. Κυκλοφορεί πρέπει να πούμε και υποκατάστατο καφέ από χαρούπι, το οποίο δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη. Ωμά χαρούπια, από την άλλη, βρίσκουμε σε καταστήματα μπαχαρικών ή μαζεύουμε το καλοκαίρι, αν βρεθούμε στην Κρήτη ή στη Νότια Ελλάδα.
Το χαρούπι και τα παράγωγά του, επομένως, εκτός του ότι παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας, έχουν και ωραία γλυκιά γεύση με χαμηλά λιπαρά. Θα έλεγα γι’αυτό να τα δούμε με άλλο μάτι και να τα εντάξουμε τελικά στη διατροφή μας.
https://makelife.gr/%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%B9/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου