Σελίδες

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Η εντυπωσιακή σαρκοφάγος της Βασίλισσας Μαργκρέτε Β′ της Δανίας...


Η βασίλισσα Μαργαρίτα βέβαια είναι ακόμη εν ζωή αλλά οι είθισται βασιλείς να φροντίζουν για τις προετοιμασίες της κηδείας τους από νωρίς...

Ολοκληρώθηκε σήμερα 23 Απριλίου η τοποθέτηση της εντυπωσιακής διακοσμητικής σαρκοφάγου της βασίλισσας Μαργρέτε Β′ της Δανίας επί του σημείου όπου θα ενταφιαστεί η βασίλισσα στο παρεκκλήσι της Αγίας Μπριγκίτα στον καθεδρικό ναό του Ροσκίλντε, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ανακτόρων. Εκεί η βασίλισσα θα αναπαυθεί εν ειρήνη δίπλα σε 39 Δανούς βασιλιάδες και βασίλισσες από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα.
Το έργο ξεκίνησε από το 2003 και δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Bjørn Nørgaard. Από την αρχή της δημιουργίας, ο Bjørn Nørgaard ήταν σε στενό διάλογο με το βασιλικό ζεύγος για την ιδέα και το σχεδιασμό του έργου, με τίτλο «Sarkofag».
*Ο Καθεδρικός ναός του Ροσκίλντε (Roskilde Domkirke) που χρονολογείται από το 12ο και 13ο αιώνα φημίζεται ως το μαυσωλείο της βασιλικής οικογένειας της Δανίας. Από το 15ο αιώνα έχουν ενταφιαστεί στο ναό τριάντα εννέα βασιλείς και βασίλισσες της Δανίας. Βρίσκεται στην πόλη Ροσκίλντε (Roskilde) της Δανίας, στο ανατολικό τμήμα της νήσου Σγιαίλαν (Sjaelland), στο μυχό του ομώνυμου φιόρδ. Η πόλη ήταν έδρα των Δανών βασιλέων (1020-1416) και πρωτεύουσα της Δανίας ως το 1443. Είναι επισκοπική έδρα από το 1060 περίπου.
Αρχικά, ο πρίγκιπας Χένρικ θα αναπαυόταν και εκείνος στον βασιλικό τάφο, άλλαξε όμως γνώμη τον Αύγουστο του 2017. Όταν ο Χένρικ πέθανε τον Φεβρουάριο, ανακοινώθηκε ότι ο πρίγκιπας ήθελε να διασκορπιστεί η τέφρα του στη θάλασσα και στον ιδιωτικό κήπο του Κάστρου του Φρεντεσμποργκ. Η απόφαση αυτή του πρίγκιπα να μην ενταφιαστεί στον καθεδρικό ναό του Ροσκίλντε, σύμφωνα με τα Ανάκτορα, δεν προκάλεσε αλλαγές στη σαρκοφάγο της βασίλισσας Μαργκρέτε.
Η βάση της σαρκοφάγου είναι φτιαγμένη από ψαμμίτη από τη Γαλλία και οι τρεις στήλες που στηρίζουν τη σαρκοφάγο είναι κατασκευασμένες από δανέζικο γρανίτη, βασάλτη από τα νησιά Φερόε και μάρμαρο της Γροιλανδίας.
Στην κορυφή των τριών στηλών, χυτές κεφαλές ελεφάντων από ασήμι συμβολίζοντας το Τάγμα του Ελέφαντα, ένα από τα αρχαιότερα Τάγματα Αριστείας της Δανίας και πρώτο εν Τάξη.
Η ίδια η σαρκοφάγος είναι κατασκευασμένη από χυτοπρεσαριστό γυαλί και σε μια εσωτερική κοιλότητα στο γυαλί υπάρχουν δύο ανθρώπινες μορφές, που αντιπροσωπεύουν τη βασίλισσα Μαργκρέτε και τον πρίγκιπα Χένρικ.
Στην κορυφή βλέπουμε αλληγορικά και εραλδικά σύμβολα από επιχρυσωμένο χαλκό. Η βασίλισσα θα ταφεί σε μια κρύπτη κάτω από την σαρκοφάγο.
 
Ο τόπος ταφής της βασίλισσας, το παρεκκλήσι της Αγίας Μπριγκίτα, θα ανοίξει στο κοινό μετά το θάνατο της Μαργκρέτε. Ως εκ τούτου, έχει τοποθετηθεί ένα λευκό κάλυμμα που επιτρέπει στους επισκέπτες του καθεδρικού ναού να επισκεφθούν το παρεκκλήσι, ακόμη και αν η σαρκοφάγος έχει τοποθετηθεί.
Τόσο ο τάφος όσο και η σαρκοφάγος κατασκευάστηκαν από τον Bjørn Nørgaard και ένα αντίγραφο της σαρκοφάγου σε κλίμακα 1:10 παρουσιάζεται στον καθεδρικό ναό.
Επιμέλεια: Ανδρέας Μέγκος
*ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ : http://www.royalchronicles.gr/sarkofagos-margrete-denmark/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου