Σελίδες

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

απο εφημ,"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Πολυεθνική ακρίβεια σε βάρος των καταναλωτών

Πολυεθνική ακρίβεια σε βάρος των καταναλωτών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Αδειάζουν τα πορτοφόλια των Ελλήνων καταναλωτών πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πληρώνουμε τα ίδια προϊόντα ακριβότερα έως και 116% σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.
Η imerisia.gr αποκαλύπτει τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης σε τρεις μεγάλους ξένους λιανεμπορικούς ομίλους οι οποίοι πουλάνε τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας και σνακς σε τιμές ακόμη και υπερδιπλάσιες.
Πρόκειται για είδη που δεν μπορούν να αποφύγουν τα νοικοκυριά καθώς είναι απαραίτητα για την επιβίωση και την κάλυψη βασικών καθημερινών τους αναγκών. Μάλιστα οι ξένες αλυσίδες θεωρούνται εκπτωτικές μια και έχουν στα ράφια τους χιλιάδες κωδικούς προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία είναι και φθηνότερα σε σχέση με τα επώνυμα.
Οι θυγατρικές των ξένων κολοσσών σε συνεργασία με τις μητρικές τους εταιρίες χρησιμοποιούν πέντε κόλπα για να αποφεύγουν τη φορολόγηση των κερδών στην Ελλάδα και να τα μεταφέρουν είτε στην έδρα των «μαμάδων» - εταιριών είτε σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται επίσης άλλες θυγατρικές. Κι αυτό επειδή οι φόροι είναι χαμηλότεροι.
Οι ελληνικές οικογένειες βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής ύφεσης και των μέτρων της λιτότητας, όπως είναι η μείωση των μισθών και η ανεργία. Έρχονται, όμως, αντιμέτωποι και με τις υψηλές τιμές οι οποίες παραμένουν «ακούρευτες».
Τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης σε τρεις πολυεθνικές αλυσίδες και συγκεκριμένα στις χώρες όπου έχουν θυγατρικές αποκαλύπτει το πάρτι... της ακρίβειας που έχει στηθεί στην ελληνική αγορά.
Όπως φαίνεται και στους πίνακες το πρώτο πολυεθνικό σούπερ μάρκετ πουλά καθαριστικό γενικής χρήσης στα ράφια των εγχώριων σούπερ μάρκετ ακριβότερα έως και 116%. Η τιμή είναι χωρίς το ΦΠΑ και από τη σύγκριση προκύπτει πως ακόμη και αν αφαιρεθεί πάλι τα ίδια προϊόντα πωλούνται στη χώρα μας με υψηλότερη τιμή. Το καθαριστικό γενικής χρήσης ο Έλληνας το αγοράζει 1,62 ευρώ, ο Γερμανός 0,75 και ο Βούλγαρος 0,85 ευρώ. Στον ίδιο όμιλο το επιδόρπιο γιαουρτιού έχει τιμή στην Ελλάδα 0,58 ευρώ, στη Γερμανία 0,27 και στη Βουλγαρία 0,42 ευρώ. Δηλαδή είναι ακριβότερο μέχρι και 115%.
Το γάλα μακράς διάρκειας πωλείται στην Ελλάδα 0,73 ευρώ και στην Ιταλία 0,54 ευρώ, ήτοι 35% υψηλότερη τιμή. Το τυρί γκούντα σε φέτες 400 γραμ. πωλείται από το σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα με τιμή 2,38 ευρώ και στη Γερμανία 1,49 ευρώ. Οι σακούλες απορριμμάτων (30 τεμάχια) πωλούνται στη Γερμανία με 0,58 ευρώ, στη Βουλγαρία με 0,84 ευρώ και στην Ελλάδα 108,6% ακριβότερα, δηλαδή 1,21 ευρώ. Οι πάνες 56 τεμ. για μωρά, στην Ελλάδα έχουν τιμή 7,85 ευρώ, στη Βουλγαρία 6,80 ευρώ, στη Γερμανία 5,45 στην Ιταλία 7,43 και στη Γαλλία 6,01 ευρώ. Οι Έλληνες γονείς της αγοράζουν ακριβότερα κατά 30%.
Και στις άλλες δύο πολυεθνικές αλυσίδες οι τιμές σε προϊόντα είναι υψηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα.
Όπως προκύπτει από τον πίνακα της δεύτερης επιχείρησης το ψωμί για τοστ πωλείται στη χώρα μας ακριβότερα κατά 45%. Εμείς το αγοράζουμε 2,38 ευρώ το κιλό, οι Ισπανοί 1,50 ευρώ, οι Ιταλοί 2,03 και οι Γάλλοι 1,64 ευρώ. Τη συσκευασία των δύο γιαουρτιών αγελάδας η πολυεθνική την πουλά στην Ελλάδα 0,90 ευρώ, ενώ στην Ιταλία 0,79 ευρώ. Στη χώρα μας η τιμή είναι υψηλότερη 14%. Ακριβότερα κατά 35,6% πωλείται στην Ελλάδα απορρυπαντικό για πλύσιμο ρούχων στο χέρι. Η τιμή του εδώ είναι 1,98 ευρώ, όταν στην Ισπανία είναι 1,46 ευρώ και στη Γαλλία 1,75 ευρώ.
Στο τρίτο πολυεθνικό σούπερ μάρκετ έγιναν τιμοληψίες στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Σαμπουάν 400 ml πωλείται στα ράφια των καταστημάτων της χώρας μας ακριβότερο κατά 99% αφού η τιμή του είναι 2,39 ευρώ και στη Βουλγαρία 1,20 ευρώ. Ο ελληνικός καφές στη συσκευασία των 200 γραμμαρίων έχει τιμή υψηλότερη κατά 7%. Εδώ πωλείται 1,29 ευρώ και στη γειτονική χώρα 1,20 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου