Σελίδες

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Συμβουλές για το τσίμπημα τσούχτρας

Style // Health //
Οι βουτιές στη θάλασσα και τα σπορ μέσα στο νερό ελλοχεύουν κινδύνους. Οι τσούχτρες οι μέδουσες και οι θαλάσσιες ανεμώνες καραδοκούν να σας χαλάσουν τις διακοπές σας.

Σε περίπτωση που δεχτείτε τσίμπημα από κάποιο αναπάντεχο επισκέπτη μην τα βάψετε μαύρα, καθώς το τσίμπημα της τσούχτρας σπάνια έχει σοβαρές παρενέργειες, και μόνο σε ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η περιοχή του σώματος όπου ήλθε σε επαφή με την τσούχτρα παρουσιάζει μια έντονη κοκκινίλα με ή χωρίς φούσκωμα, που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, φαγούρα, οίδημα. Όλα προκαλούνται από μια τοξική ουσία η οποία απελευθερώνεται από τα πλοκάμια της τσούχτρας.

Σε περίπτωση τσιμπήματος τσούχτρας απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο δέρμα σας πλοκάμια. Μην το κάνετε όμως με γυμνά χέρια γιατί θα κολλήσουν και στα χέρια σας τα πλοκάμια προκαλώντας ανάλογο ερεθισμό.

Ένας εύκολος και σχετικά ασφαλής τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε στεγνή άμμο για να σκουπίσετε τα υπολείμματα της τσούχτρας από το δέρμα. Κατόπιν καλό είναι να τοποθετήσετε στην περιοχή εκείνη πάγο ή κρύες κομπρέσες ώστε να περιορίσετε την εκδήλωση τοπικών φαινομένων στο δέρμα.

Συνιστάται επίσης η επάλειψη της περιοχής με κάποια κορτιζονούχο κρέμα η οποία θα ανακουφίσει από το τσούξιμο και τη φαγούρα.

Τέλος, εάν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, επιβάλλεται επίσκεψη σε γιατρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου