Σελίδες

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Μπουγάτσα πανεύκολη... μιά νοστιμότατη μπουγάτσα χωρίς αυγά!


                                           recipe image


  • Μισό κιλό φύλλο κρούστας
  • 1 κιλό γάλα
  • ¾ της κούπας (δοσομετρική) σιμιγδάλι
  • 3 βανίλιες ή 1 βανίλια φασόλι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • Βούτυρο καθαρό,  καθαρισμένο από τις πρωτεΐνες για το άλειμμα των φύλλων
  • Άχνη και κανέλλα για το πασπάλισμα

Οδηγίες
                            
  1. Σε κατσαρόλα  βάζουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέσα τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το βάζουμε στη φωτιά να βράσει.
  2. Μόλις πήξει και κάνει τις πρώτες φουσκάλες, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ανακατεύοντας και 1 κ.σ. βούτυρο καθαρό.
  3. Το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τα φύλλα.
  4. Παίρνουμε το ταψί το ρηχό της ηλεκρτικής κουζίνας και το βουτυρώνουμε καλά.
  5. Στο τραπέζι παίρνουμε τα μισά φύλλα κρούστας και τα βουτυρώνουμε ανάμεσα και τη στίβα αυτή την βάζουμε στο ταψί μας.
  6. Προσθέτουμε την κρέμα μας και στην συνέχεια τοποθετούμε  και με τα υπόλοιπα φύλλα που τα έχουμε βουτυρώσει ανάμεσα,  τα έχουμε κάνει και αυτά μια στίβα, αλλά τα κόβουμε  για να είναι μικρότερα από τα κάτω , γιατί τα φύλλα αυτά θα μπουν επάνω και θα διπλωθούν.
  7. Βάζοντας και τα υπόλοιπα φύλλα, κλείνουμε γύρω γύρω το φύλλο, βρέχοντας τις άκρες για να μην χυθεί η κρέμα μας και έτσι φτιάχνουμε ένα μεγάλο πακέτο.
  8. Ψήνουμε στους 180ο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η μπουγάτσα μας από την πάνω μεριά. Στη συνέχεια και με τη βοήθεια ενός 2ου ταψιού της κουζίνας αναποδογυρίζουμε την μπουγάτσα να ψηθεί ρόδινα και από την άλλη πλευρά και να μη νοτίσει και να είναι εξίσου τραγανή.
  9. Την βγάζουμε από το φούρνο, την κόβουμε σε κομμάτια μερίδας και τη μερίδα αυτή σε μικρότερα κομμάτια στο πιάτο. Ρίχνουμε άχνη και κανέλα και σερβίρουμε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε αντί για ένα κομμάτι ολόκληρη την μπουγάτσα, 
να την κάνουμε 2 κομμάτια- πακέτα. 
Πάλι θα την γυρίσουμε και από την άλλη πλευρά για να ψηθεί και να ροδίσει.
Συνήθως στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ υπάρχει καθαρισμένο βούτυρο.
Αν έχουμε βούτυρο φρέσκο και θέλουμε να το καθαρίσουμε, 
απλά το ζεσταίνουμε στη φωτιά και αφήνουμε να ηρεμήσει. 
Στην επιφάνεια έρχεται το καθαρισμένο βούτυρο και στον πάτο πηγαίνουν 
οι πρωτεΐνες (λευκό υγρό) που τις πετάμε. 
Αυτό γίνεται για να έχουμε ένα τραγανό φύλλο. 
Το κάνουμε συνήθως στα γλυκά ταψιού με φύλλο κρούστας ή Βυρηττού.

Τη βανίλια φασόλι τη χαράζετε κατά μήκος, 

ξύνετε το εσωτερικό της και ρίχνετε τα σποράκια και το εξωτερικό στο γάλα 
και τα υπόλοιπα υλικά. Ό
ταν πήξει η κρέμα μας, αφαιρούμε το φλούδι της βανίλιας, 
το ξεπλένουμε και το φυλάμε σε μπολ με ζάχαρη για να την αρωματίσουμε.



 mageirikesdiadromes.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου