Σελίδες

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ιδιωτικοποίηση της Ακαδημίας Πλάτωνος;


 
       



από Στέλλα Μπεκιάρη



Στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Κηφισού, η εταιρεία Artume, διεθνών συμφερόντων, επιδιώκει ήδη από το 2008 την κατασκευή ενός Πολυχώρου εμπορίου και μαζικής ψυχαγωγίας με την ονομασία «Academy Gardens»! Ο Πολυχώρος θα κατασκευαστεί εκεί που βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο Μουζάκη σε έκταση περίπου 20 στρεμμάτων. Οι επενδυτές δηλώνουν πως θα εκμεταλλευτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Επίσης στο μέλλον θα εκμεταλλευτούν και το υπό σχεδιασμό Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, το οποίο έχει χωροθετηθεί στο Πάρκο της περιοχής. Σημειώνεται ότι στον υπό εκμετάλλευση χώρο του πάρκου υπάρχουν τρείς αρχαιολογικές αποθήκες της Ακαδημίας Πλάτωνος με αρχαία ευρήματα.  Η επένδυση στοχεύει στην απορρόφηση της αγοράς  από το Περιστέρι μέχρι το Ίλιον, στη γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος, αλλά και στο Κέντρο της Αθήνας.
Την προσπάθειά τους φέρεται να στηρίζει ο Δήμαρχος Αθηναίων και η παράταξή του, η δημοτική παράταξη της Ν.Δ., όπως και ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας με το σκεπτικό της «αναβάθμισης της περιοχής», της «τοπικής ανάπτυξης» και των «θέσεων εργασίας». Το εν λόγω διεθνές fund αγόρασε την έκταση Μουζάκη το 2008 όταν δεν επιτρεπόταν η χρήση του εμπορικού κέντρου. Κάτοικοι και φορείς της περιοχής καταγγέλουν ότι με διαδικασίες μιας νύχτας κατεδάφισε κτίρια βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, προωθεί και επιβάλλει την αλλαγή χρήσης και το μοντέλο ανάπτυξης που εξυπηρετεί γρήγορα κέρδη, περιφέρει δε μια μελέτη «ανάπτυξης και απασχόλησης» ίδια και απαράλλαχτη εδώ και χρόνια, σα να μην άλλαξε τίποτα στην Αθήνα από την τρίχρονη κρίση. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται και η ασεβής σύνδεση του εμπορικού κέντρου με τον αρχαιολογικό χώρο για να τον «αναβαθμίσουν».
Ας αναλογιστούν οι επίσημοι φορείς τι θα σημάνουν όλα αυτά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις Σεπολίων, Κολωνού και Ακαδημίας Πλάτωνος (όσες καταφέρνουν ακόμα και επιβιώνουν ..), για το Μπουρνάζι και το Περιστέρι, για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, το οποίο θα υποβαθμιστεί περισσότερο έχοντας στη δυτική είσοδό του ένα ακόμα τεράστιο εμπορικό κέντρο, για το μέλλον της περιοχής, η οποία θα συμπαρασυρθεί στο παιχνίδι της κερδοσκοπίας πάνω στη γη, με τα γνωστά αποτελέσματα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, της κυκλοφοριακής συμφόρησης, των οικονομικών δραστηριοτήτων «φούσκα» πρόσκαιρων κερδών και των κτιρίων – φαντασμάτων όπως είναι αυτά της «ολυμπιακής ανάπτυξης» του 2004.
Οι κάτοικοι της περιοχής και μαζί τους ένα μεγάλο κομμάτι των υπόλοιπων κατοίκων της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής ζητούν το αυτονόητο:
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνα να μείνει ανοιχτός, ελεύθερος για το κοινό ως τόπος πολιτισμού και γνώσης. Να προχωρήσει η συνολική αναβάθμιση της περιοχής από την Κωνσταντινουπόλεως έως και τον Κηφισό, με επίκεντρο το Αρχαιολογικό Πάρκο. Να ανοίξουν οι αποθήκες με τα 250.000 ευρήματα στην ακαδημαϊκή – επιστημονική κοινότητα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα
Αγαπητοί φίλοι,
Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα, ένας πράσινος πνεύμονας με έκταση 130 στρέμματα, απειλείται με άλωση. Το κράτος διαχρονικά και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους, άφησαν αυτό το χώρο παγκόσμιας εμβέλειας και σημασίας να ρημάξει. Οι κάτοικοι, με πολύμορφους αγώνες τα τελευταία χρόνια ανέδειξαν τη σημασία του Αρχαιολογικού Πάρκου και την ανάγκη αναβάθμισής του.(...)

 η συνέχεια ΕΔΩ:exelixeis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου