Σελίδες

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Κουράστηκα να μεγαλώνω μόνος μου




                                                                         

Με κοίταξε και ρώτησε πότε θα ξαναδεί τη μαμά του. Τον αγκάλιασα και προσπάθησα να του εξηγήσω ότι καταλαβαίνω τις δυσκολίες που πέρασε μέχρι τώρα και του υποσχέθηκα ότι θα βρούμε λύση για να καλυτερεύσει η ζωή του. Ρώτησε με δάκρυα «γιατί τον εγκαταλείπουν όλοι».

Νιώθει ότι δεν ήταν αρκετά καλό παιδί γι’ αυτό η μαμά και ο μπαμπάς έφυγαν, όπως άλλωστε κάνουν όλοι προφανώς για τον ίδιο λόγο.

Συναντηθήκαμε σε ένα αστυνομικό τμήμα της Αθήνας όπου τον άφησε μία γειτόνισσα όταν τον είδε να περιπλανιέται μόνος περασμένα μεσάνυχτα. Στην αρχή ήταν επιφυλακτικός και απέφευγε να συναντήσει το βλέμμα μου. Δεν ήθελε να φανεί η θλίψη και η ανασφάλεια που ένιωθε. Όσο περνούσε η ώρα άρχισε να μου δείχνει δειλά τα πρώτα σημάδια εμπιστοσύνης. Του εξήγησα τι είναι «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» και ότι η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» βοηθάει καθημερινά χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εκείνον.

Κρατώντας το χέρι μου, μου διηγήθηκε τη δική του ιστορία. 8 ετών η ηλικία του και σχεδόν όσο θυμάται τον εαυτό του μένει μόνος στο σπίτι γιατί η μαμά και ο μπαμπάς λείπουν ή κοιμούνται γιατί έχουν πιει πολύ και «πρέπει να ξεκουραστούν». Κάποιες φορές τον χτυπούν με δύναμη για να σταματήσει να τους ενοχλεί και κάποιες άλλες φεύγουν για δύο, τρεις ή και περισσότερες ημέρες χωρίς να πουν λέξη και εκείνος αγωνιά αν θα ξαναγυρίσουν. Ευτυχώς είναι κάποιοι καλοί άνθρωποι στην πολυκατοικία που του δίνουν και τρώει και του αγοράζουν και ρούχα για να πηγαίνει σχολείο . Μέχρι το βράδυ που μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα και για μια εβδομάδα ήταν μόνος στο σπίτι και επειδή φοβόταν βγήκε στο δρόμο να ψάξει για τους γονείς του, οι οποίοι -από τότε- κανείς δε ξέρει που βρίσκονται.

Σήμερα μεγαλώνει σε ένα από τα Σπίτια μας και όταν τον συναντάω, μου χαρίζει το καλύτερό του χαμόγελο και με ευχαριστεί που βρήκε μία ξεχωριστή θέση στο Χαμόγελο Του Παιδιού.

Αυτή η ιστορία όπως και τόσες άλλες με τις οποίες βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι όσοι εργαζόμαστε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056», μου θυμίζει πόσο σημαντικοί είναι οι αγώνες που καταβάλουμε για ένα διαφορετικό αύριο για όλα τα παιδιά και για κάθε ένα ξεχωριστά.




Το χαμόγελο του παιδιού
                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου