Σελίδες

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ήρθε η Άνοιξη και μαζί οι ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ....




Τι σημαίνει όμως η λέξη αλλεργία; 
H λέξη δημιουργήθηκε από τον Αυστριακό γιατρό Κλέμενς Φον Πιρκέτ το 1906 
από τις αρχαιοελληνικές “ἄλλος” και “ἔργον”. 
Όπως φανερώνει και η ετυμολογία της, η λέξη σημαίνει την ασυνήθιστη, 
υπερβολική και μη-αναμενόμενη αντίδραση του οργανισμού έναντι 
μιας ξένης προς τον οργανισμό, ουσίας, που λέγεται αλλεργιογόνο 
και η οποία συνήθως είναι αβλαβής όπως π.χ. οι γύρεις.

Στους περισσότερους ανθρώπους η επαφή με το αλλεργιογόνο είναι ασυμπτωματική. Μπορεί δηλαδή να φάει οτιδήποτε, να πάρει κάποιο φάρμακο, να κάνει βόλτα στην εξοχή, χωρίς να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα. Ένα άτομο όμως που είναι ευαισθητοποιημένο έναντι του συγκεκριμένου αλλεργιογόνου, όταν έρθει σε επαφή με αυτό είτε μέσω αναπνοής, είτε μέσω τροφής είτε ως φάρμακο θα εκδηλώσει μια σειρά συμπτωμάτων που μπορεί να ποικίλλουν από αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας με ή χωρίς συνοδό επιπεφυκίτιδα, μέχρι απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις όπως π.χ. μετά από τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας.

Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν ποικίλες αλλεργικές εκδηλώσεις είναι διάφοροι εξωγενείς παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως γύρεις, μύκητες, ακάρεα, τρόφιμα φάρμακα, επιθήλια ζώων, τσιμπήματα εντόμων, κοινών ιώσεων αλλά ακόμα και φυσικά ερεθίσματα, όπως: ηλιακή ακτινοβολία, θερμότητα , ψύχος, δόνηση ανάμεσα στα άλλα.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο αλλεργιολόγος αντιμετωπίζει πλήρως τα αλλεργιολογικά προβλήματα στο εξωτερικό ιατρείο, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για την διαγνωστική διερεύνηση ή/και θεραπεία ειδικών προβλημάτων. Στο σημείο αυτό όμως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα, αφού δεν επαρκεί η παρούσα στελέχωση των κεντρικών νοσοκομείων με αλλεργιολόγο, τουλάχιστον ενός ανά γεωγραφική περιφέρεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται οξέα αλλεργιολογικά προβλήματα από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων όπως παθολόγου, γενικού ιατρού, πνευμονολόγου, ωτορινολαρυγγολόγου, παιδιάτρου κ.λ.π. που όμως δεν είναι δυνατόν να καλύψουν το γνωστικό αντικείμενο μιας κύριας ειδικότητας όπως η Αλλεργιολογία με συνέπεια να μην γίνεται σωστή και επαρκής διερεύνηση του προβλήματος και ο ασθενής να βρίσκεται δυνητικά σε κίνδυνο, αφού δεν γνωρίζει σε τι είναι αλλεργικός και τι πρέπει να αποφεύγει. 

οι λεπτομέρειες ΕΔΩ:www.hamogelo.gr


 
Το χαμόγελο του παιδιού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου