Σελίδες

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Αύξηση της κατανάλωσης στο ρύζι


Αύξηση της κατανάλωσης στο ρύζι




Η παραγωγή της φετινής περιόδου από το Σεπτέμβριο του 2012 
μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013 είναι σχετικά ανοδική 
σε σύγκριση με το εμπορικό έτος 2011/12, με ανεβασμένη κατανάλωση, 
αλλά και σχετικά μειωμένα αποθέματα. 

Αυτό αναφέρει έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής για το ρύζι, που συνεδρίασε πριν από λίγες μέρες στη πρωτεύουσα του Βελγίου τις Βρυξέλλες.

Η εμπορική περίοδος 2011/12 χαρακτηρίσθηκε από την εντυπωσιακή άνοδο των εξαγωγών της Ινδίας κατά 120%, στους 10.25 εκατομμύρια τόνους, αλλά και η σχετική άνοδος του Βιετνάμ κατά 10%, στους 7.7 εκατομμύρια τόνους, ενώ αντίθετα πτώση παρουσίασαν οι εξαγωγές της Ταϋλάνδης κατά 35% στους 7 εκατομμύρια τόνους. Απίστευτη άνοδο είχαν οι εισαγωγές της Κίνας κατά 400% φτάνοντας πέρσι στους 2.5 εκατομμύρια τόνους. Παρόλα αυτά η κατανάλωση στη Κίνα παρουσίασε άνοδο και ξεπέρασε κατά πολύ τη ποσότητα των εισαγωγών αφού κυμάνθηκε στους 4.6 εκατομμύρια τόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα διοργανώνει άπειρους μικρούς διαγωνισμούς για τις προμήθειές της ώστε οι τιμές του ρυζιού εκεί να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού κατά το εμπορικό έτος 2012/13 εκτιμάται να βρεθεί στους 465 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου λευκασμένου ρυζιού, σχεδόν στα ίδια δηλαδή επίπεδα (+0.65%) σε σύγκριση με αυτά της περσινής περιόδου. Η κατανάλωση των βασικότερων εμπορικών εταιριών εκτιμάται ελαφρώς πιο αυξημένη σε σύγκριση με τη παραγωγή, στους 470 εκατομμύρια τόνους, τα παγκόσμια αποθέματα προβλέπονται ελαφρώς μειωμένα κατά 2% και ελαφρώς υψηλότερα από τους 100 εκατομμύρια τόνους όμως παραμένουν 3 φορές μεγαλύτερα από τη συνολική εμπορευόμενη ποσότητα η οποία κυμαίνεται στους 36 εκατομμύρια τόνους. Για ολόκληρο το διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013, οι εκτιμήσεις για τη παραγωγή ήταν σταθερές με αποτέλεσμα τη σταθερότητα των τιμών. Πιο συγκεκριμένα, στη διεθνή αγορά στις αρχές Μαρτίου 2013 δημιουργήθηκαν δύο ομάδες τιμών ρυζιού. Η δυνατότερη ομάδα είναι αυτή των ΗΠΑ και της Ταϋλάνδης ενώ η χαμηλότερη ομάδα είναι αυτή της Ινδίας και του Βιετνάμ.
Πάντως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των παραγωγών και των εταιριών ρυζιού εξέφρασαν παράπονα για τον απίστευτο ανταγωνισμό που δέχεται το Ευρωπαϊκό ρύζι από το εισαγόμενο, με βάση το γεγονός ότι ο Ευρωπαίος παραγωγός αντιμετωπίζει αυστηρές νομοθεσίες όσον αφορά την ασφαλή παραγωγή, και τη προστασία του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει προβλήματα από τη συνεχή άνοδο των εξόδων παραγωγής. Έγινε συζήτηση στο να αρχίσουν να ελέγχονται ακόμη περισσότερο οι εισαγωγές για να υπάρχει και μεγαλύτερη ασφάλεια σχετικά με το εισαγόμενο ρύζι. Τονίστηκε ακόμη η έντονη πίεση που δέχονται οι Ευρωπαϊκές εταιρίες από τη σχέση ισοτιμίας δολαρίου – ευρώ αφού το ευρώ ως πιο ισχυρό από το δολάριο είναι κάτι που δε συμφέρει τις Ευρωπαϊκές εταιρίες. Για αυτούς τους λόγους το Ευρωπαϊκό ρύζι αντιμετωπίζει προβλήματα και βρίσκεται στην αφάνεια σε σύγκριση με το ρύζι των Ασιατικών χωρών και των ΗΠΑ.


 www.ecotimes.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου