Σελίδες

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Η επανάσταση της ορθοστασίας για να ζήσετε περισσότερο και υγιείς ....













            

Το καθισιό βλάπτει σοβαρά την υγεία, 
καθώς συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα, 
διαβήτη, καρκίνο, ακόμη και πρόωρο θάνατο. 
Κάποιοι ειδικοί προτείνουν την... όρθια επανάσταση! 
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ από το ΒΗΜΑ.

                                   

Κάνει ύπουλα τη δουλειά της ενώ εμείς δεν κάνουμε... τίποτα. 

Ο λόγος για την καρέκλα
αναπόσπαστο «αξεσουάρ» του καθισιού, η οποία, 
όπως αποδεικνύουν ολοένα περισσότερες έρευνες, 
είναι εξίσου επικίνδυνη για τον παγκόσμιο πληθυσμό με το κάπνισμα ή την παχυσαρκία. 
Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι το καθισιό συνδέεται με πλήθος προβλημάτων υγείας, 
όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, 
ακόμη και με πρόωρο θάνατο (...)


                             
 


Εάν διαβάζετε αυτό το κείμενο καθιστοί έχοντας μάλιστα περάσει προηγουμένως αρκετές κυριακάτικες χαλαρές ώρες στον καναπέ σας, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει ήδη αυξηθεί ο κίνδυνος που αντιμετωπίζετε για καρδιοπάθειες, θρομβώσεις, καρκίνο, ακόμη και για πρόωρο θάνατο. Ολοένα περισσότερα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι το παρατεταμένο καθισιό, το οποίο αποτελεί κύριο «συστατικό» του τρόπου ζωής μεγάλης μερίδας του πληθυσμού μονοπωλώντας όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και την εργάσιμη εβδομάδα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα «δεινά» του σύγχρονου κόσμου, όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι φωνές που αναφέρουν ότι ήρθε η ώρα για την… όρθια επανάσταση που θα φέρει το τέλος εποχής (της καρέκλας) εγκαινιάζοντας μια νέα περίοδο «ανάτασης» για την υγεία δισεκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.
                                 

Ηδη από τη δεκαετία του 1950 κάποιοι επιστήμονες είχαν «ψυχανεμιστεί» ότι η καρέκλα - και μάλιστα στους χώρους εργασίας - «σκοτώνει». Μελέτη που δημοσιεύθηκε εκείνη την εποχή στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» είχε δείξει ότι οι συνεχώς καθισμένοι οδηγοί λεωφορείων του Λονδίνου αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με τους ελεγκτές εισιτηρίων που βρίσκονταν σε διαρκή κίνηση μέσα στο όχημα. Από το 1950 ως σήμερα οι… καθιστοί (εργαζόμενοι και όχι μόνο) έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο και μαζί με αυτούς και οι μελέτες που δείχνουν ότι το… πολύ καθισιό βλάπτει σοβαρά την υγεία.

Διαβήτης και παχυσαρκία

                                      
Τα πιο πρόσφατα νέα για την αρνητική επίδραση της καθιστικής ζωής στην υγεία ήλθαν στο φως στα τέλη του περασμένου μήνα μέσω δημοσίευσης στην επιστημονική επιθεώρηση «Diabetologia». Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ μελέτησαν 878 άνδρες και γυναίκες που αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και ανακάλυψαν σύνδεση μεταξύ των επιπέδων γλυκόζης και λιπιδίων του αίματος - αποτελούν αμφότερα βιοχημικούς δείκτες διαβήτη - και του χρόνου που περνούσε καθιστό το κάθε άτομο. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη κάθονταν λίγες ώρες κάθε ημέρα - περίπου τρεις - ωστόσο οι περισσότεροι περνούσαν πάνω από 10 ώρες καθιστοί (αριθμός που συνάδει με αυτόν που δείχνουν τα περισσότερα στοιχεία σε ό,τι αφορά τον σύγχρονο άνθρωπο) και κάποιοι λίγοι ακόμη και 16 ώρες ημερησίως (στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή μπροστά στην τηλεόραση). Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσο περισσότερο χρόνο περνούσε καθιστό ένα άτομο τόσο υψηλότερη συγκέντρωση γλυκόζης και λιπιδίων συσσωρευόταν στο αίμα του.

Το να στέκεται κάποιος όρθιος τρεις ώρες επιπλέον την ημέρα, ακόμη και αν δεν ασκείται, μπορεί να τον κάνει να «κάψει» περί τα 3,6 κιλά λίπους ετησίως, υποστηρίζουν οι ερευνητές από το Λέστερ και εξηγούν ότι στην όρθια στάση οι μύες  «δουλεύουν» λίγο παραπάνω από τη στάση… καθισιού και φαίνεται να παράγουν περισσότερα ένζυμα τα οποία διασπούν το σάκχαρο και τα λιπίδια στην κυκλοφορία του αίματος. 
 
------------------> (...) www.eirinika.gr
Καρδιαγγειακά και καρκίνος
... τηλεόραση
 Ορθοστασία και κίνηση
30 λεπτά την ημέρα
Ξυπνητήρι κάθε ώρα!
 Γραφεία για... ορθίους 
(...) <--------------
 
 
 









Δέκα εντολές σωτηρίας

1.
Περπατήστε όσο περισσότερο μπορείτε μέσα στην ημέρα. Ακόμη και μισή ώρα ημερήσιο περπάτημα μέτριας έντασης (όταν λαχανιάζουμε ελαφρώς αλλά δεν ιδρώνουμε) μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Αν πάρετε το αυτοκίνητο για να πάτε στο γραφείο, αφήστε το λίγο πιο μακριά από το κτίριο και περπατήστε.
2. Περπατήστε και μέσα στο γραφείο. Πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Ακολουθήστε μεγαλύτερη... βόλτα για να πάτε στην τουαλέτα ή στο γραμματοκιβώτιο προκειμένου να παραλάβετε την αλληλογραφία σας. 
3. Ενόσω δουλεύετε βάλτε υπενθύμιση στο κινητό ώστε να χτυπά κάθε μισή ώρα. Κάθε φορά που χτυπά σηκωθείτε από τη θέση σας, κουνήστε τα πόδια σας και τεντωθείτε. Για να κινηθείτε περισσότερο εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που έχετε «κλέψει» από τη δουλειά προκειμένου να καθαρίσετε το γραφείο σας.
4. Μη στέλνετε e-mail αν ο παραλήπτης βρίσκεται σχετικά κοντά μέσα στο γραφείο. Σηκωθείτε, περπατήστε και πηγαίνετε να του μιλήσετε.
5. Αν βρίσκεστε μέσα σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, προτιμήστε να είστε όρθιοι και όχι καθιστοί στη διαδρομή.
6. Οταν βλέπετε τηλεόραση, «εξαφανίστε» το τηλεχειριστήριο. Κάντε τον κόπο να σηκωθείτε για να αλλάξετε κανάλια ή την ένταση του ήχου. Κάντε το ίδιο με όλα τα υπόλοιπα τηλεχειριστήρια, όπως αυτό του ηχοσυστήματος.
7. Μπορείτε να γυμνάζεστε ενώ βλέπετε τηλεόραση. Αν αυτό σας φαίνεται... βουνό, τότε τουλάχιστον φροντίστε να σηκώνεστε στις διαφημίσεις ώστε να περπατάτε λίγο ή να κάνετε κάποια δουλειά που έχετε αφήσει.
8. Μην κάθεστε όταν μιλάτε στο τηλέφωνο αλλά εκμεταλλευτείτε τον χρόνο περπατώντας.
9. Μπορείτε επίσης να περπατάτε ενώ διαβάζετε ή αποστηθίζετε κάτι.
10. Αν έχετε απορροφηθεί σε κάποιο βιντεοπαιχνίδι, μην ξεχνάτε να σηκώνεστε μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων ή σε στιγμές φόρτωσης του παιχνιδιού.


Οι διάσημοι της ορθοστασίας
Η εργασία σε... όρθια στάση δεν είναι κάτι το καινούργιο. 
Με αυτόν τον τρόπο εργάζονταν επί μακρόν - και συνεχίζουν να εργάζονται - 
όσοι κάνουν χειρωνακτικές εργασίες. 
Απλώς τώρα πια η εποχή του γραφείου και του υπολογιστή έχει κάνει 
τους περισσότερους να ξεχάσουν ότι υπάρχει και άλλη στάση εκτός από 
τη... διπλωμένη (στην καρέκλα).

Πολλοί και διαφορετικοί διάσημοι, συγγραφείς και όχι μόνο, προτιμούσαν να εργάζονται όρθιοι. Για παράδειγμα ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, συγγραφέας μεταξύ άλλων της «Λολίτα», συνήθιζε να γράφει σε καρτέλες ενώ ήταν όρθιος, αλλά και ο συμπατριώτης του, νομπελίστας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν έγραφε όρθιος όσο βρισκόταν εξορία στις ΗΠΑ.
- Ορθια... έμπνευση φαίνεται ότι είχε και ο *Ερνεστ Χέμινγκγουεϊ, 
 ο οποίος στεκόταν και δακτυλογραφούσε φορώντας ένα ζευγάρι υπερμεγέθη μοκασίνια, κάτι που τον έκανε να νιώθει πολύ φυσικά, όπως έλεγε.

- Και ο *Γουίνστον Τσόρτσιλ προτιμούσε να στέκεται ενώ έγραφε 
ή διόρθωνε κείμενα - υπάρχει μάλιστα και μάρκα «όρθιου γραφείου» 
που φέρει το όνομά του.

- Στο σήμερα, *ο διάσημος συγγραφέας Φίλιπ Ροθ αλλά και ο 40χρονος Τζέιμς Μέρντοκ
γιος του «μεγιστάνα» των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ και σημαντικό στέλεχος 
της αυτοκρατορίας του, είναι οπαδοί της όρθιας εργασίας. 
Ο Ροθ συνηθίζει να γράφει όρθιος χρησιμοποιώντας για γραφείο ένα αναλόγιο. 
Από την πλευρά του, κάποια στιγμή ο Μέρντοκ ο νεότερος, 
ο οποίος εργάζεται σε γραφείο για ορθίους, 
πρότεινε στους υφισταμένους του στο News International 
(περιλαμβάνει μερικούς από τους διασημότερους τίτλους βρετανικών εφημερίδων) 
να πετάξουν τις καρέκλες τους. 
Οπως βέβαια παραδέχθηκε ο ίδιος, στο άκουσμα της πρότασης οι υπάλληλοι 
δεν φάνηκαν να ενθουσιάστηκαν και τον κοιτούσαν προκειμένου να καταλάβουν 
αν μιλούσε σοβαρά ή αστειευόταν...
 

 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου