Σελίδες

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Online μπαστούνι καθοδηγεί μέσω GPS, ελέγχει σφυγμό & θερμοκρασία


Σχεδιάστηκε κυρίως για να βοηθά τους ηλικιωμένους να μη χάνονται

 
 
Ένα μπαστούνι, που όχι μόνο βοηθά τους ηλικιωμένους να περπατήσουν στο δρόμο, αλλά κάνει πολύ περισσότερα, όπως να παρέχει τη δυνατότητα προσανατολισμού τους μέσω συστήματος δορυφορικής πλοήγησης GPS, παρουσίασαν Ιάπωνες ερευνητές στην διεθνή έκθεση κινητής τηλεφωνίας «Mobile World Congress» στη Βαρκελώνη.
Το λεγόμενο «μπαστούνι επόμενης γενιάς» σχεδιάστηκε κυρίως για να βοηθά τους ηλικιωμένους να μη χάνονται, όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Παράλληλα, όμως, κάνει κι άλλα «κόλπα», όπως να συνδέεται στο διαδίκτυο και να μετρά το σφυγμό της καρδιάς και τη θερμοκρασία του κατόχου του.

Χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα δορυφορικού εντοπισμού, οι οικείοι του φέροντος μπορούν να ξέρουν πού βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού χάρτη σε υπολογιστή. Μάλιστα, αν ο ηλικιωμένος πέσει, το μπαστούνι μπορεί να στείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια προκαθορισμένη ηλεκτρονική διεύθυνση.

Το μπαστούνι είναι εφοδιασμένο με δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας (3G και Wi-Fi), καθώς και οθόνη LED στη λαβή του. Όταν ο χρήστης πρέπει να αλλάξει διεύθυνση, με βάση τις οδηγίες του GPS, το μπαστούνι δονείται προειδοποιητικά κι ένα βέλος εμφανίζεται στην οθόνη, δείχνοντας προς τα αριστερά ή τα δεξιά. Αν το μπαστούνι ανιχνεύσει κάποια ανωμαλία στο σφυγμό της καρδιάς του κατόχου του (ο αισθητήρας λειτουργεί καθώς ο ηλικιωμένος πιέζει τη λαβή), αυτόματα στέλνει, μέσω διαδικτύου, σήμα στα επείγοντα περιστατικά προκαθορισμένου νοσοκομείου. Πάντως, αν και πολυ-αναμενόμενο, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία κυκλοφορίας του στην αγορά.
 
 πηγή : ert.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου